Κυριακή 31 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΑΜΠΧΑΖΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Σύννεφα πολέμου στον Καύκασο;

Ο Ε. Σεβαρντνάτζε εξαντλεί κάθε δυνατότητα να «δέσει» τη Γεωργία στο ΝΑΤΟ

Associated Press

Ο Ε. Σεβαρντνάτζε εξαντλεί κάθε δυνατότητα να «δέσει» τη Γεωργία στο ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με παρατηρητές, ένας νέος γύρος στη σύγκρουση Γεωργίας - Αμπχαζίας, που προκλήθηκε μετά την απαγωγή την περασμένη βδομάδα Ρώσων στρατιωτικών της ειρηνευτικής δύναμης στην Αμπχαζία, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή. Η Αμπχαζία και η Ρωσία προέβησαν την Πέμπτη, 21 Μάρτη, σε σκληρές δηλώσεις κατά της ηγεσίας της Γεωργίας. Την κατηγορούν για συνεργασία με τρομοκράτες και για φανερή επιδίωξη να λύσει πάλι το αμπχαζιανό πρόβλημα με δυναμικό τρόπο. Η ηγεσία της Γεωργίας ανέχεται τους τρομοκράτες. Αυτό είναι το νόημα της δήλωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Στη δήλωση αναφέρονται γεγονότα ανοχής και, μάλιστα, συνεργασίας των γεωργιανών αρχών με αντάρτες, για τους οποίους «στην Τιφλίδα είναι ανοιχτά τα γραφεία επίσημων προσώπων». Εκτός από τη διαπίστωση του γεγονότος της απόκρυψης Τσετσένων τρομοκρατών, αναφέρονται και οι ντόπιοι γεωργιανοί συμμορίτικοι σχηματισμοί τύπου «Λευκή λεγεώνα» και «Αδέλφια του δάσους». Η Γεωργία ακολουθεί φανερά μια γραμμή προετοιμασίας της διεθνούς και γεωργιανής κοινής γνώμης για δυναμική επέμβαση στην Αμπχαζία.

Οι σχέσεις με τη Γεωργία, η κατάσταση στην περιοχή της γεωργιανής - αμπχαζιανής σύγκρουσης, η τύχη των ειρηνευτικών δυνάμεων, αρχίζοντας από την περασμένη χρονιά, προκαλεί στους Ρώσους μεγάλη ανησυχία. Ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσύρει την ειρηνευτική δύναμη από την Αμπχαζία, αφήνοντάς τη στο έλεος των γεωργιανών συμμορίτικων ομάδων. Ετσι, κάθε μέρα, μυρίζει όλο και περισσότερο στον αέρα πολεμική καταιγίδα. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών πρόσθεσαν μια δεματιά ξύλα στη ρωσογεωργιανή «φωτιά» που κουφοκαίει. Στις 14 Μάρτη, στην περιοχή Γκάλι της Αμπχαζίας, τα «αδέλφια του δάσους» επιτέθηκαν σε φυλάκιο της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης. Οι Ρώσοι στρατιώτες συνέλαβαν δυο κατοίκους της περιοχής ως υπόπτους για τη συμμετοχή σ' αυτήν την πράξη. Τότε, ως απάντηση, οι Γεωργιανοί «παρτιζάνοι» απήγαγαν τέσσερις Ρώσους στρατιωτικούς.

Ειδικές δυνάμεις του στρατού της Γεωργίας, που εκπαιδεύονται από στρατιωτικούς των ΗΠΑ

Associated Press

Ειδικές δυνάμεις του στρατού της Γεωργίας, που εκπαιδεύονται από στρατιωτικούς των ΗΠΑ
Η διένεξη Ρωσίας - Γεωργίας προσέλαβε νέα ένταση. Η γεωργιανή πλευρά, φυσικά, άρχισε να δικαιολογεί τις ενέργειες των Γεωργιανών «παρτιζάνων». Ο αναπληρωτής γραμματέας της Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας, Τζεμάλ Γκαχοκίτζε, υποστήριξε στη ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» (21 Μάρτη): «Κανένας αντάρτης δεν υπάρχει στην περιοχή της σύγκρουσης, πρόκειται για απλούς πρόσφυγες. Και η απόφαση των Ρώσων στρατιωτικών να τους παραδώσουν στην αμπχαζιανή πλευρά ήταν τουλάχιστον βεβιασμένη. Στο φυλάκιο της ειρηνευτικής δύναμης βρέθηκαν τυχαία. Τους πυροβόλησαν, τους συνέλαβαν και τους παρέδωσαν στους Αμπχάζιους, οι οποίοι τους φυλάκισαν».

Στην ουσία, τους απαγωγείς των Ρώσων στρατιωτικών δικαιολόγησε και ο Σεβαρντνάτζε. Από τις Βρυξέλλες, όπου ήταν σε επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι, τάχα, οι Ρώσοι στρατιωτικοί που απήχθησαν «συμμετείχαν στην απαγωγή δυο νεαρών Γεωργιανών». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τάχα η ανταλλαγή ήταν μοναδική δυνατότητα να ελευθερωθούν αυτοί οι όμηροι, γι' αυτό και είχε γίνει η επίθεση στους Ρώσους στρατιωτικούς. Στις 20 Μάρτη, στο γεωργιανό Κοινοβούλιο, ακούστηκε πάλι η απαίτηση να αποσυρθούν από την περιοχή της σύγκρουσης «οι εχθρικές ένοπλες δυνάμεις». Ετσι αποκαλούν τώρα στη Γεωργία την ειρηνευτική δύναμη της ΚΑΚ. Το τι, όμως, κρύβεται πίσω απ' αυτές τις απαιτήσεις, από καιρό δεν είναι μυστικό. Δεν το κρύβουν αυτό και οι Γεωργιανοί βουλευτές. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της αντιπολίτευσης πήραν απόφαση «να εντείνουν την πίεση στην ηγεσία της χώρας για να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης της Γεωργίας από την ΚΑΚ. Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ανεξαρτησίας, Ιρακλί Τσερετέλι, δήλωσε ότι «στο φόντο της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η συμμετοχή της Γεωργίας στην ΚΑΚ φαίνεται αρκετά παράξενη». Επομένως, στη σημερινή ηγετική ελίτ της Γεωργίας, επικρατούν οι έντονες αντιρωσικές διαθέσεις και η επιδίωξη να ενταχθεί όσο πιο γρήγορα στο ΝΑΤΟ, υπό τη σκέπη των ΗΠΑ. Στην ουσία, η Γεωργία προδίδει τη μακραίωνη φιλία και συνεργασία με τη Ρωσία και τους δυο σχεδόν αιώνες ζωής στο ενιαίο κράτος - τη ρωσική αυτοκρατορία και τη Σοβιετική Ενωση.

Τα τελευταία γεγονότα δικαιολογούν το συμπέρασμα της δήλωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ότι η Γεωργία έχει υιοθετήσει τη γραμμή να ετοιμάσει τη γεωργιανή και τη διεθνή κοινή γνώμη για νέες προσπάθειες δυναμικής λύσης του αμπχαζιανού προβλήματος. Ανάλογη γνώμη υποστηρίζει και το Σουχούμι. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αμπχαζίας απεύθυνε έκκληση στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας, με την οποία καλεί τη Ρωσία και τον ΟΗΕ να μην επιτρέψουν την επανάληψη των εχθροπραξιών στην περιοχή της γεωργιανής - αμπχαζιανής διένεξης. Η έκκληση βρήκε τη θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας των βουλευτών της Δούμας. Ετσι, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Για ποιο λόγο θα πρέπει τώρα να εφοδιάζουμε τη Γεωργία, τη γεωργιανή ηγεσία με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα με προνομιακές τιμές; Είναι εντελώς ακατανόητο. Δηλαδή, αν δε θέσουμε σε κίνηση το μοχλό της οικονομικής, τουλάχιστον, πίεσης και διατύπωσης της άποψής μας, αύριο θα έχουμε την επέκταση των εχθροπραξιών στον Καύκασο, στο Νότιο Καύκασο, φυσικά, θα παρασυρθεί εκεί και ο Βόρειος Καύκασος». Για την περίπτωση να ξεσπάσει πολεμική σύγκρουση στο έδαφος της Αμπχαζίας και να περάσει σε πολλές περιοχές του Βόρειου Καυκάσου, προειδοποίησε στις 21 Μάρτη, σε συνέντευξη στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, και ο πρωθυπουργός της Αμπχαζίας Ανρί Τζεργκένια, τονίζοντας ότι οι γεωργιανές αρχές ωθούν την ιδέα της δυναμικής λύσης της περιφερειακής σύγκρουσης. «Πρόκειται για το γεγονός ότι με τέτοιες ενέργειες θα προκληθεί η αρχή ένοπλης σύγκρουσης και μετά πλέον, ανάλογα με το ποια θα είναι η εξέλιξη των γεγονότων, θα ενεργήσουν παραπέρα. Το ίδιο συνέβη πέρσι τον Οκτώβρη. Εγινε απόπειρα εισβολής στο έδαφος της Αμπχαζίας με τη βοήθεια ένοπλων τμημάτων από Βορειοκαυκάσιους με επικεφαλής τον Γκελάγεφ. Ε, είναι πασίγνωστο ποιος το έκανε αυτό. Ενας τέτοιος ανοιχτός προσανατολισμός της ηγεσίας της Γεωργίας για στρατιωτική λύση των αμοιβαίων σχέσεων Αμπχαζίας και Γεωργίας σε τίποτα το καλό δε θα οδηγήσει», είπε ο Αμπχάζιος πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Δε γίνεται γενικά καμιά ενέργεια στο φαράγγι Πανκίσι κατά των τρομοκρατών κι αν θα γίνει, επίσης, είναι άγνωστο. Εχουμε την πληροφορία ότι κάποιος αριθμός - γνωρίζουμε το συγκεκριμένο αριθμό - τρομοκρατών έχει, ήδη, μεταφερθεί στο φαράγγι Κοντόρ». Ο Τζεργκάνια δήλωσε, επίσης, ότι στη Γεωργία γίνεται ανεπίσημη κρυφή επιστράτευση. Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να αρχίσουν οποιαδήποτε στιγμή ευρείας κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Αμπχαζίας. «Εκπρόσωποι των "αδελφών του δάσους" και της "λευκής λεγεώνας" γυρίζουν ανάμεσα στον ειρηνικό πληθυσμό και από τη μια και την άλλη όχθη του ποταμού Ινγκούρι και καλούν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν, αν ξεσπάσουν πολεμικές επιχειρήσεις», σημείωσε. Προειδοποίησε ότι «η διένεξη παίρνει όλο και περισσότερο διεθνή χροιά και άθελα παρασύρονται σ' αυτή μεγάλες χώρες.

Το σενάριο που κυκλοφορεί στους πολιτικούς κύκλους της Ρωσίας είναι ότι οι Γεωργιανοί «παρτιζάνοι», με την ανεπίσημη υποστήριξη της Τιφλίδας, σκοπεύουν να προκαλέσουν αστάθεια στην περιοχή και να δείξουν ότι η ρωσική ειρηνευτική δύναμη δεν είναι ικανή να διευθετήσει την κατάσταση στην Αμπχαζία. Ο Σεβαρντνάτζε έχει πολλές φορές δηλώσει την πρόθεσή του να διεθνοποιήσει την επίλυση του προβλήματος της Αμπχαζίας. Θέλει η καταπολέμηση των τρομοκρατών στην Αμπχαζία να γίνει, όχι από την ειρηνευτική δύναμη της ΚΑΚ, αλλά από δυνάμεις του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ, περίπου σύμφωνα με το σενάριο στο Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ.

Τους φόβους της ηγεσίας της Αμπχαζίας συμμερίζεται και η Κρατική Δούμα. Οι βουλευτές θεωρούν ότι η απαγωγή των τεσσάρων στρατιωτικών την περασμένη βδομάδα είναι το πρώτο και πολύ ανησυχητικό σινιάλο και τάσσονται κατά της απόσυρσης της ειρηνευτικής δύναμης από την Αμπχαζία, μιας και αυτό μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή. Ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Ανατόλι Τσεχόγεφ δήλωσε στη συνεδρίαση της Δούμας ότι «η κατάσταση στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία οξύνεται απότομα και ήδη το Μάη - Ιούνη μπορεί εκεί να χυθεί αίμα».


Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ