Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Τουρκία - ΗΠΑ κάνουν μια «ευρύτερη γεωστρατηγική συζήτηση»

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ, ως σύμμαχοι που είναι, χρειάζεται να κάνουν μια ευρύτερη, γεωστρατηγική συζήτηση, επισήμανε ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ στις ΗΠΑ, όπου συνέχισε και χτες επίσημες επαφές.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της «Σαμπάχ», ο Καλίν συζήτησε με στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας για τη «στήριξη» των νοτιοανατολικών επαρχιών της χώρας του, όπου οι σεισμοί της 6ης Φλεβάρη και η απουσία ολοκληρωμένης κρατικής στήριξης προκάλεσαν μια τεράστια τραγωδία για τον λαό, την οποία βέβαια τα μονοπώλια αντιμετωπίζουν ως νέο πεδίο κερδοφορίας.

Σε δηλώσεις του, ο Καλίν εστίασε μεταξύ άλλων στην «άδικη και βεβιασμένη κριτική» που δέχεται η Τουρκία αναφορικά με τη «σημασία και την ισχύ των συμμαχιών μας». Αναφερόμενος στη σχέση της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον είπε ότι «οποιεσδήποτε διαφωνίες έχουμε, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε», και πρόσθεσε: «Η σχέση Τουρκίας - ΗΠΑ φυσικά βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στα αμοιβαία συμφέροντα και τις αρχές της καλής διαχείρισης και της κατανόησης...».

Ακόμα, δεν παρέλειψε να διαφημίσει τον ρόλο που μπορεί να αναλάβει η χώρα του για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής κρίσης» στην Ευρώπη, διαφημίζοντας τις νέες δυνατότητες που δημιουργεί ο αγωγός TANAP (μεταφέρει αζέρικο αέριο προς Ευρώπη μέσω Τουρκίας), καθώς επίσης για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Τόνισε δε - με φόντο την αναζωπύρωση διεργασιών και σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό - ότι υπάρχει και μια δεύτερη εναλλακτική, που αφορά την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, κάνοντας λόγο και για το σχέδιο «East Med», και υποστήριξε ότι «και στις δύο περιπτώσεις η Τουρκία αποτελεί κρίσιμο παίκτη». Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε δυσαρέσκεια για ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου που κάνουν «μια μονόπλευρη ανάγνωση των γεωπολιτικών πραγματικοτήτων στο έδαφος», προσθέτοντας ότι «εμείς προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε, να τους πούμε να κοιτάξουν την "ευρύτερη εικόνα" που υπάρχει» και καταλήγοντας ότι «θα θέλαμε να δούμε περισσότερα μέλη του Κογκρέσου να επισκέπτονται τη χώρα μας, να δεσμεύονται με την επιχειρηματική μας κοινότητα...».

Απαντώντας σε ερώτημα για τους όρους διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και τις ενστάσεις της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας είπε ότι η χώρα του «εξέτασε τη δική της λίστα (καθηκόντων) για την ασφάλεια» και επαναλαμβάνοντας ανησυχίες για τη δράση του ΡΚΚ, της FETO και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων» ανέφερε πως σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι «στην αρχή δεν κατανοούσαν το βάθος της παρουσίας (τρομοκρατικών οργανώσεων) στα εδάφη τους» αλλά «τώρα είμαστε σε μια πολύ καλύτερη φάση (...) Χρειάζονται λίγο χρόνο για να καταρτίσουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τη δίωξη τέτοιων περιπτώσεων». Εκτίμησε δε ξανά ότι είναι «εντελώς παράλογη» η σύνδεση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την αγορά (και αναβάθμιση) των αμερικανικών F-16 που ζητά η Τουρκία.

Χτες το απόγευμα, ο Καλίν αναμενόταν να συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Οπως δήλωσε ο Σάλιβαν, «θα έχουμε την ευκαιρία» να συζητήσουμε και για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και «για άλλα θέματα σχετικά με τη σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας». Σημειωτέον, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε: «Αυτό που έχουμε συναντήσει τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι η πιθανότητα να ενταχθούν σε διαφορετικούς χρόνους έχει αυξηθεί. Τελικά, το ζήτημα δεν είναι αν η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά πότε».

Ολα αυτά ενώ ο Χαλούλ Γιουργκούν, πρόεδρος της «Aselsan», της μεγαλύτερης τουρκικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικού αμυντικού εξοπλισμού, είπε ότι «πλέον με την ανάπτυξη δικών μας συστημάτων δεν χρειαζόμαστε τους S-400».

  • Στο μεταξύ, σε 23 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Κεντρικό Αιγαίο προχώρησαν χτες 3 τουρκικά ελικόπτερα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς(2023-06-26 00:00:00.0)
Στις συμπληγάδες των ενεργειακών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΕΕ και των ανταγωνισμών(2023-01-10 00:00:00.0)
«Καταλύτης» επώδυνων διευθετήσεων ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής(2022-11-12 00:00:00.0)
Τι προηγήθηκε;(2022-06-30 00:00:00.0)
Ξεκίνησε με ατζέντα - μπαρούτι για τους λαούς...(2022-06-29 00:00:00.0)
Σίγουροι ότι «θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας»(2022-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ