Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Σίγουροι ότι «θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας»

Η Βρετανία ανακοίνωσε άρση των περιορισμών στην εξαγωγή όπλων

Την ένταση των ευρωατλαντικών παζαριών με την Τουρκία και τη βαρύτητά της για τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό επιβεβαιώνουν νέες τοποθετήσεις, κυρίως από ΗΠΑ, Βρετανία και ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, επανέλαβε πως «παραμένουμε σίγουροι ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας θα αντιμετωπιστούν και ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε συναίνεση ως συμμαχία σχετικά με την ενταξιακή πορεία Φινλανδίας και Σουηδίας».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είχε νέα επικοινωνία με «τον Πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης συμμάχου μας Τουρκίας», όπως ανέφερε, «σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι «συμφωνούμε πως οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης».

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν είχε «ανοιχτές και άμεσες» συνομιλίες με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σ. Νιινίστο, που εξήγησε σε ανάρτησή του ότι τον ενημέρωσε πως «ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν για την ασφάλεια η μία της άλλης, και έτσι η σχέση μας θα ενισχυθεί. Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της. Ο στενός διάλογος συνεχίζεται».

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, καλώντας τη Στοκχόλμη «να βάλει τέλος στην πολιτική και οικονομική της υποστήριξη και στις παραδόσεις όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις» και επισημαίνοντας ότι η Αγκυρα «αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και τα παρακλάδια της στη Συρία και στο Ιράκ».

Ψηλά στην ατζέντα των παζαριών φαίνεται ότι βρίσκεται και η άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων που τα τελευταία χρόνια είχαν επιβάλει διάφορες χώρες στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν έθεσε ανοιχτά το θέμα σε Αντερσον και Νιινίστο, ενώ την Παρασκευή η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αίρει όλους τους περιορισμούς εξαγωγής αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία, που είχαν επιβληθεί το 2019 με αφορμή τουρκική επίθεση στη Βόρεια Συρία.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ο Χ. Νταρβίς, στέλεχος των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία, μιλώντας στη γερμανική «Tagesspiegel» κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να μην υποκύψει στην πολιτική της Τουρκίας, η οποία στοχεύει να ελέγξει το ΝΑΤΟ και να βλάψει τους λαούς της περιοχής» καθώς όπως εκτίμησε «γονατίζοντας μπροστά στον Ερντογάν θα τορπιλίσετε τις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη Συρία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ