Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «PREDATOR»
Η «Google» επιβεβαιώνει τη χρήση του από την ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης «Predator», επιβεβαίωσε η «Google» με επίσημη ανάρτησή της στις 19 Μάη.

Θυμίζουμε πως ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είχε καταγγείλει ότι το τηλέφωνό του βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις 20 Ιούνη έως και τις 12 Αυγούστου 2020, τη μέρα που υπέβαλε καταγγελία στην ΑΔΑΕ ότι τον παρακολουθούν. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ο ίδιος είχε μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ σε μια περίοδο κατά την οποία ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Οι καταγγελίες οδήγησαν στην παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Από την πλευρά της η «Google» ανέφερε στην ανάρτησή της: «Εκτιμάμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτό το λογισμικό (exploit) αναπτύχθηκε από μία μόνο εμπορική εταιρεία παρακολούθησης, τη "Cytrox", και πωλήθηκε σε διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες που τα χρησιμοποίησαν τουλάχιστον σε τρεις εκστρατείες (...) Σύμφωνα με τα ευρήματα του CitizenLab, εκτιμάμε ότι πιθανοί κυβερνητικοί παράγοντες που αγόρασαν αυτό το λογισμικό δραστηριοποιούνται τουλάχιστον σε Αίγυπτο, Ελλάδα, Αρμενία, Μαδαγασκάρη, Ακτή Ελεφαντοστού, Σερβία, Ισπανία και Ινδονησία».

Κληθείς να σχολιάσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αρνήθηκε και πάλι ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αγοράσει ή χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης.

Το «Predator» έχει αναπτυχθεί από τη «Cytrox», μια εταιρεία που ιδρύθηκε στη Βόρεια Μακεδονία το 2017, με αντικείμενο την παροχή σε κυβερνήσεις «λειτουργικών λύσεων στον κυβερνοχώρο», οι οποίες περιλαμβάνουν «τη συλλογή πληροφοριών από συσκευές και υπηρεσίες cloud».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ