Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΗΛΕΙΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ
Ψάχνουν τζάμπα εργάτες γης οι μεγαλογαιοκτήμονες, οι έμποροι και οι μεταποιητές

Νέες παρεμβάσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών γης ετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Μανωλάδα
Από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Μανωλάδα
Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις συνθήκες δουλειάς και στοιχειώδους διαβίωσης ετοιμάζουν οι μετανάστες εργάτες γης σε Βόρεια Ηλεία και Δυτική Αχαΐα, σε συνέχεια της δράσης που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες με πρωτοβουλία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, των Εργατικών Κέντρων Πάτρας και Αμαλιάδας, του Συνδικάτου Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και της Επιτροπής Αγώνα που και οι ίδιοι έχουν συστήσει.

Την ίδια ώρα που πάνω στα σακατεμένα κορμιά τους παράγεται ο «κόκκινος χρυσός» της φράουλας, οι μεγαλοεπιχειρηματίες καπιταλιστές, μεταποιητές και έμποροι, που τους εκμεταλλεύονται σαν να είναι σκλάβοι, παραπονιούνται στην κυβέρνηση για την «έλλειψη εργατικών χεριών». Ενδεικτικές είναι οι πιέσεις που ασκούν προς τα αρμόδια υπουργεία για να ικανοποιήσουν με ταχύτερους ρυθμούς τις διαδικασίες έκδοσης αδειών παραμονής και εργασίας. Μη βγάζοντας άχνα για το σύνολο των προβλημάτων των εργατών στα φραουλοχώραφα - και όχι μόνο - της Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας, έχουν στο πλευρό τους και εκπροσώπους τοπικών αρχών, που σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα συναντήθηκαν πρόσφατα με τον πρέσβη του Μπαγκλαντές και συζήτησαν για την «έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού εργατών γης για τις καλλιέργειες στον δήμο Ανδραβίδας - Κυλήνης».

Στον αντίποδα, στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των μεταναστών εργατών γης, που όλο και περισσότερο οργανώνονται και παλεύουν, βρίσκονται όλα όσα έχουν να κάνουν με τις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής, τις καλύβες από νάιλον, τα μεροκάματα, τη στέρηση ασφάλισης και πρόσβασης στις δομές Υγείας. Τις ελλείψεις ακόμα και στα αναγκαία εμβόλια για τον κορονοϊό και άλλες σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα. Επίσης, για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους - κυρίως από Μπαγκλαντές και Πακιστάν - στερείται τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη χώρα, κάτι που τους καθιστά έρμαια της εργοδοσίας.

Για όλα τα παραπάνω έχουν γίνει παρεμβάσεις στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και εκδηλώσεις στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

Για την καθυστέρηση επίλυσης αυτών των πολύ οξυμένων προβλημάτων είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και των τοπικών αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, 6η ΥΠΕ), που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας από την ΕΓ του ΠΑΜΕ, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας, το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και την Επιτροπή Αγώνα των εργατών γης.

«Δεν θα σταματήσουμε να είμαστε στο πλευρό τους»

«Οι μετανάστες εργάτες γης, που ξεριζώθηκαν απ' τους τόπους τους κυνηγημένοι από επιθέσεις, καταστροφές, πείνα και πολέμους και βρέθηκαν στη χώρα μας με όνειρα για μια καλύτερη ζωή, είναι ταξικά αδέλφια μας. Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους και τους καλούμε να παλέψουμε από κοινού ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά», τονίζει ο γραμματέας του ΕΚ Πάτρας Δημήτρης Αγγελόπουλος.

«Αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πάλη για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, για Υγεία και Παιδεία. Να μπορούν να μάθουν Ελληνικά, να μην είναι έρμαια των αφεντικών», συνεχίζει, καλώντας σε συνέχιση των κινητοποιήσεων για «αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης αλλά και νόμιμης διαμονής τους».

«Παίρνουμε υπόψη μας τα αίτια που οδήγησαν αυτόν τον κόσμο στη μετανάστευση. Είναι τα ίδια που φέρνουν δεινά και στους Ελληνες εργαζόμενους. Ο αντίπαλός μας είναι κοινός. Είναι τα αφεντικά, οι καπιταλιστές που μας εκμεταλλεύονται, που για χάρη τους εφαρμόζονται αντιλαϊκές πολιτικές για να βγάζουν με τον δικό μας κόπο μεγαλύτερα κέρδη», υπογραμμίζει.

Μιλώντας για τις αναφορές μεγαλογαιοκτημόνων και εμπόρων περί έλλειψης εργατών, επισημαίνει: «Πιέζουν την κυβέρνηση να λυθούν εντελώς τα χέρια τους για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργατών. Δεν απαντάνε τι θα γίνει με τις καλύβες από νάιλον όπου διαμένουν οι μετανάστες εργάτες γης, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής. Δεν λένε κουβέντα για την ασφάλισή τους, για το γεγονός ότι δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ. Επίσημα, μόνο 800 εργάτες γης είναι καταγεγραμμένοι, κάτι που παραδέχεται και ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Οι υπόλοιποι μέχρι τους 8.000 - 10.000 που απασχολούνται στην ευρύτερη περιοχή πώς πληρώνονται; Με τι όρους και συνθήκες δουλεύουν; Δεν απαντάνε επίσης για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσβαση των εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας, όταν σ' αυτόν τον χώρο είναι συχνές οι επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα. Ολα αυτά μεγαλώνουν τον παράνομο πλουτισμό των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο».

«Αυτά συμβάλλουν στο να μεγαλώνει ο παραγόμενος πλούτος για τα αφεντικά», τονίζει ο Δ. Αγγελόπουλος και αναφέρεται επίσης στην έλλειψη πιστοποιητικών Υγείας για τους εργαζόμενους: «Ας απαντήσουν οι επιχειρηματίες της περιοχής, πώς γίνεται να μην έχουν πιστοποιητικό Υγείας οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα χωράφια της Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας, όταν έχουμε να κάνουμε με φράουλες και άλλα τρόφιμα που δουλεύονται με τα χέρια; Εμείς λέμε καθαρά: Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στον μεσαίωνα, να μπουν "αλυσίδες" στα πόδια των εργατών γης».

Νέα μεγάλη εκδήλωση το Σάββατο 4 Ιούνη

«Πώς γίνεται επίσημα να μας απαντά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι στην περιοχή έχουν έγγραφα μόλις 800 - 830 εργαζόμενοι, και να υπάρχουν περίπου 8.000 έως 10.000 που μεγεθύνουν καθημερινά με τον ιδρώτα τους τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών της περιοχής;» είναι το ερώτημα που θέτει η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα.«Ουσιαστικά πιέζουν να εφαρμοστεί ταχύτερα ο νόμος Μηταράκη, με τον οποίο ούτως ή άλλως διαφωνούμε». Και καταλήγει:

«Εχουν σοβαρότατες ευθύνες η κυβέρνηση, 6η ΥΠΕ και τοπικές αρχές, όπως η πλειοψηφία του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, και για την τεράστια καθυστέρηση των εμβολιασμών, που μόνο για την COVID-19 δεν έχουν ξεπεράσει τους 300 σε σύνολο χιλιάδων, ενώ δεν έχει λυθεί ακόμα το θέμα της πρόσβασης των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, ενημερώνει ότι μετά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τη Μέρα Μετανάστευσης και την Πρωτομαγιά, το Σάββατο 4 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί νέα μεγάλη κινητοποίηση στη Νέα Μανωλάδα.«Αγκαλιάσαμε τους μετανάστες εργάτες γης και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους», αναφέρει και προσθέτει ότι τα ΕΚ Πάτρας και Αμαλιάδας και το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ