Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - «ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ 6»
Κοινός υποψήφιος ο Κιλιντσάρογλου μετά από έντονα παζάρια και αντεγκλήσεις

Ο Κ. Κιλιντσάρογλου με τους άλλους ηγέτες των «6» μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του

AP

Ο Κ. Κιλιντσάρογλου με τους άλλους ηγέτες των «6» μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του
Μετά από έντονα παζάρια μεταξύ των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, που συμμετέχουν στο λεγόμενο «τραπέζι των 6», με αντεγκλήσεις οι οποίες κορυφώθηκαν από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χτες, τα 6 κόμματα ανακοίνωσαν τελικά αργά χτες το απόγευμα την ενιαία κάθοδό τους στις προεδρικές εκλογές, με κοινό υποψήφιο τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Κ. Κιλιντσάρογλου.

Στόχος της εκλογικής τους συμμαχίας είναι να πάρουν το τιμόνι της διακυβέρνησης από τον νυν Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, εκμεταλλευόμενοι αφενός τη δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και παρουσιαζόμενοι παράλληλα ως ικανότεροι στην υπηρέτηση των συμφερόντων του τουρκικού κεφαλαίου, με φόντο ενδοαστικές διεργασίες που φουντώνουν εδώ και καιρό στη γειτονική χώρα, για τον ρόλο της σε σύνθετους γεωπολιτικούς και επενδυτικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικό αυτών των διεργασιών ήταν το όλο «δράμα» που παίχτηκε αναφορικά με τη στάση της επικεφαλής του κόμματος IYI («Καλό Κόμμα»), Μεράλ Ακσενέρ, μέχρι αυτή τελικά να συναινέσει χτες στην κοινή υποψηφιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Κιλιντσάρογλου.

Η Ακσενέρ φαίνεται να επέμεινε μέχρι και την περασμένη Παρασκευή στην πρότασή της να είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας είτε ο δήμαρχος Αγκυρας Μ. Γιαβάς είτε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ε. Ιμάμογλου (και οι δύο προερχόμενοι από το CHP). Καθώς τα υπόλοιπα 5 κόμματα του «τραπεζιού των 6» κατέληξαν στην υποψηφιότητα Κιλιντσάρογλου, η Ακσενέρ έκανε δηλώσεις σε υψηλούς τόνους - ότι «το "Τραπέζι των Εξι" έχει χάσει την ικανότητα να αντανακλά τη βούληση του λαού στις αποφάσεις του» και ότι «το κόμμα IYI αναγκάστηκε να διαλέξει ανάμεσα στον θάνατο και την ελονοσία», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την εκλογική συνεργασία και αυτόνομης καθόδου στις προεδρικές εκλογές.

Ακολούθησε ένας μαραθώνιος παζαριών, στο πλαίσιο των οποίων η Ακσενέρ συναντήθηκε χτες με τους δημάρχους Γιαβάς και Ιμάμογλου - οι οποίοι με δήλωσή τους τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του ηγέτη του CHP - αλλά και με τον ίδιο τον Κιλιντσάρογλου.

Τα παζάρια αυτά φαίνεται πως απέδωσαν, καθώς παρουσία και των 6 αρχηγών του «τραπεζιού», ανακοινώθηκε τελικά χτες το απόγευμα η κοινή υποψηφιότητα του Κ. Κιλιντσάρογλου για τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 14 Μάη. Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι πρόεδροι των υπόλοιπων πέντε κομμάτων θα υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο «τραπέζι των 6», εκτός από το CHP και το ΙΥΙ, συμμετέχουν το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα (DP), το ισλαμιστικό κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet), το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek) των πρώην στενών συνεργατών του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ετοιμότητα για παζάρια και από το HDP

Στο μεταξύ, ενδεικτική για τα παζάρια που θα συνεχιστούν ήταν και η πρώτη αντίδραση από το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις των «6».

Ο συμπρόεδρος του HDP, Μιτχάτ Σαντζάρ, στο μήνυμά του προς τον Κ. Κιλιντσάρογλου, απηύθυνε νέο κάλεσμα για συνομιλίες και συμπόρευση.

«Επιτρέψτε μου να πω καλή επιτυχία στην υποψηφιότητα του κ. Κιλιντσάρογλου και τον περιμένουμε να συναντηθεί μαζί μας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας: «Εάν η αντιπολίτευση μπορεί να προτείνει έναν κοινό υποψήφιο, εάν επιτευχθεί συμφωνία ως αποτέλεσμα ανοιχτών, άμεσων συνομιλιών με αυτόν τον κοινό υποψήφιο, θα υποστηρίξουμε αυτόν τον υποψήφιο. Διαφορετικά, η επιλογή είναι ξεκάθαρη, θα προτείνουμε τον δικό μας υποψήφιο».

Κατά τα άλλα, ο Σαντζάρ ισχυρίστηκε ότι «θα μιλήσουμε για τις αρχές στις οποίες θα επικεντρωθεί η Προεδρία» και όχι για «ένα παζάρι, μια υπουργική συζήτηση».

Υπενθυμίζεται ότι το HDP έχει ήδη συγκροτήσει μια εκλογική συμμαχία με μικρότερα «αριστερά» κόμματα, ενώ ως τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας παζαρεύει τη συνεργασία του με τους «6». Αντίστοιχες δηλώσεις με τον Σαντζάρ είχε κάνει προ μερικών εβδομάδων και ο φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του HDP Σ. Ντεμιρτάς, τασσόμενος υπέρ μιας συνεργασίας με το CHP και τους «6» αν εκφράζονταν διαθέσεις συμβιβασμού και συνεργασίας.

  • Το Σαουδαραβικό Ταμείο για την Ανάπτυξη (SFD) ανακοίνωσε πως η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για να καταθέσει 5 δισ. δολάρια στην τουρκική Κεντρική Τράπεζα, μετά και τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φλεβάρη που αναζωπύρωσαν διμερή παζάρια, ενταγμένα στην ευρύτερη «κινητικότητα» στη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνει και την αναθέρμανση των σχέσεων της Αγκυρας με διάφορες δυνάμεις.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ