Από τη χθεσινή παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στις απολύσεις στη «Eurodrip» |
Η εργοδοσία αρνείται να ανακαλέσει την απόλυση και απειλεί με νέες απολύσεις, προφανώς για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Σήμερα όμως οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Παράλληλα, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην αυριανή 24ωρη απεργία για το έγκλημα στα Τέμπη.
Στο μεταξύ, με νέα δυναμική κινητοποίηση χθες στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, εκπρόσωποι συνδικάτων και εργαζόμενοι απαίτησαν την ανάκληση των παράνομων και εκδικητικών απολύσεων στο εργοστάσιο της «Rivulis» (πρώην «Eurodrip») στα Οινόφυτα και διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στις προσπάθειες των εργοδοτών να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς.
Με τον αγώνα και την πίεση που ασκούν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, ανάγκασαν το υπουργείο Εργασίας - που μέχρι χθες δεν είχε απαντήσει σε σχετική επιστολή τους - να συναντηθεί με εκπροσώπους τους, να ακούσει τα αιτήματα και τα επιχειρήματά τους και να δεσμευτεί για παρέμβασή του.
Δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στη «Rivulis - Eurodrip», το Εργατικό Κέντρο Θήβας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας και το κλαδικό Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Σπάρτακος», έχοντας τη στήριξη και αλληλεγγύη εκπροσώπων συνδικάτων και εργαζομένων της Αττικής, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο αγώνας για την ανάκληση των απολύσεων του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου και ενός ακόμα εργαζόμενου στη «Rivulis» είναι υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης, καθώς «αποτελεί από πλευράς βιομηχάνων ένα μήνυμα προς γνώση και συμμόρφωση όλης της εργατικής τάξης, ένα προμήνυμα για το πού θέλουν να πάει η δουλειά. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με τους συνδικαλιστές και τον συνδικαλισμό», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των συνδικάτων είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Κ. Αγραπίδα, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα καλέσει την εργοδοσία σε κοινή συνάντηση στο υπουργείο την Παρασκευή 10 Μάρτη, παρουσία των συνδικάτων.
«Ξέρουμε καλά πως μόνο μέσα από τον αγώνα θα καταφέρουμε να κερδίσουμε τα αιτήματά μας. Και η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ξέρουμε ότι έχουμε απέναντί μας ισχυρούς αντιπάλους και τους νόμους του κράτους που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να φωνάζουμε για το δίκιο μας, όπως κάναμε και σήμερα», δήλωσε ο Γιώργος Καβάλος, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Σπάρτακος».
Σε διαμαρτυρία σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής και η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΦΣΕΕ), συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις τους ενάντια στην απόλυση πρωτοπόρου εργαζόμενου από την εταιρεία «Demo». Η κινητοποίηση οργανώνεται μαζί με την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του νεοσύστατου επιχειρησιακού Σωματείου.
Ο εργαζόμενος, που απολύθηκε στα μέσα Δεκέμβρη, είναι δραστήριο μέλος του Συνδικάτου, συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενημέρωνε τους συναδέλφους του για τα δικαιώματά τους και ήταν πάντα παρών στην υπεράσπισή τους, ενώ πρωτοστάτησε στην προσπάθεια σύστασης του επιχειρησιακού Σωματείου. Στο φόντο αυτό, το Συνδικάτο κάνει λόγο για στοχευμένη απόλυση και καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας, η οποία αποδίδει την απόλυση σε «χαμηλή απόδοση».
Στο μεταξύ, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι κατά την προγραμματισμένη περιοδεία του στις 16 Φλεβάρη στις εγκαταστάσεις της «Demo» η εργοδοσία απαγόρευσε στον συγκεκριμένο συνδικαλιστή την είσοδο, ενώ ζήτησε «εξουσιοδοτήσεις» για τα μέλη της αντιπροσωπείας! «Μοναδική απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι η συσπείρωση στο κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου και στο Σωματείο Εργαζομένων "Demo", και η διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που θα εξασφαλίζει αυξήσεις και θα κατοχυρώνει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων», τονίζει το Συνδικάτο.