Σάββατο 25 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 26 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωή δοσμένη στην Τέχνη, στον λαό, στον αγώνα

Προσωπικά αντικείμενα και εργαλεία του Γ. Βαρλάμου
Προσωπικά αντικείμενα και εργαλεία του Γ. Βαρλάμου
Η ζωή του Γιώργη Βαρλάμου ήταν αφιερωμένη στην Τέχνη, στον άνθρωπο και τους αγώνες του. Γεννήθηκε το 1922 στην Πάρο και «έφυγε» από τη ζωή στις 13 Σεπτέμβρη 2013. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του.

Ο πατέρας του ήταν από τους Ανδρονιάνους και ο ίδιος αγαπούσε ιδιαίτερα το χωριό αυτό, που αποτελούσε το ησυχαστήριό του. Μάλιστα ο Γιώργης Βαρλάμος ήταν πρόεδρος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Προοδευτικού Συλλόγου Ανδρονιάνων - Δένδρων Κύμης Εύβοιας, κατά την ίδρυσή του το 1977, και μέχρι τον θάνατό του μέλος και ενεργός υποστηρικτής του Συλλόγου. Μερικά από τα ημερολόγια του Συλλόγου είχαν έργα και επιμέλεια αφιλοκερδώς του ίδιου.

Αντίστοιχη στήριξη έδωσε σε αρκετούς συλλόγους της περιοχής. Είχε σημαντική συμβολή στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης, ενώ επιμελήθηκε την επανέκδοση, από τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κύμης, του έργου του Κουμιώτη συγγραφέα Βασίλη Λούλη.

Τα χρόνια της Κατοχής, ως φοιτητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών οργανώθηκε στο ΚΚΕ και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. «Εδεσε» τη ζωή του με το ΚΚΕ μέχρι το τέλος και δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται.

Αφιέρωσε όλη τη ζωή και την τέχνη του στον αγώνα για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Με το έργο του βρέθηκε στο πλευρό των αδικημένων και καταπιεσμένων σε κάθε κρίσιμη στιγμή της ταξικής πάλης. Εκτός από τα εντυπωσιακά σε όγκο και νοηματικό βάθος ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του, διέπρεψε στην καλλιτεχνική επιμέλεια και εικονογράφηση βιβλίων, καθώς και στην τέχνη της αφίσας, ειδικά της πολιτικής, όπως η διεθνώς αναγνωρισμένη αφίσα που φιλοτέχνησε το 1981 για λογαριασμό του ΚΚΕ ενάντια στην ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ.

Η προπαγανδιστική αφίσα του Γιώργη Βαρλάμου, που κυκλοφόρησε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το 1979, για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα
Η προπαγανδιστική αφίσα του Γιώργη Βαρλάμου, που κυκλοφόρησε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το 1979, για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα
Από το 1992 και μετά, είχε αποφασιστική συμβολή με την ακούραστη δουλειά του στις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Ο Γιώργης Βαρλάμος «έφυγε» αφήνοντας πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη στην ελληνική χαρακτική και ζωγραφική. Ενα βαρύτιμο καλλιτεχνικό έργο, προϊόν του βαθιού κομμουνιστικού ανθρωπισμού του και της πάντα νεανικής και διεισδυτικής του ματιάς.

Συνειδητά και αποφασιστικά υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ. Σε όλη του τη ζωή δεν έκανε καμία παραχώρηση στον αντίπαλο. Η συνεπής πολιτική του στάση του κόστισε την απόρριψη - τρεις φορές - της εκλογής του ως καθηγητή Χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1973, όταν η δικτατορία αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με μηνιαίο μισθό 100 καλλιτέχνες για να οικοδομήσει πολιτιστικό προφίλ, ο Γιώργης Βαρλάμος ήταν ένας απ' αυτούς που αρνήθηκαν να πάρουν τη χρηματοδότηση.

Με την ακούραστη δουλειά του πάλεψε για τη συμπόρευση της Τέχνης με τις ανάγκες, τα δικαιώματα, τους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες του λαού

Συμμετείχε μαζί με τους άλλους κομμουνιστές καλλιτέχνες στους αγώνες για την απελευθέρωση της Τέχνης από το εμπόριο και για την επαγγελματική κατοχύρωση των καλλιτεχνών, έδωσε συλλογικές μάχες για το δυνάμωμα του μαζικού πολιτιστικού κινήματος, ήταν παρών με το έργο του ως καλλιτέχνης στις μεγάλες στιγμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Αφησε κληρονομιά στο Κομμουνιστικό Κόμμα το έργο του και την επιθυμία του να μαθαίνουν οι νέοι κομμουνιστές καλλιτέχνες από αυτό.

Οι αφίσες, τα εξώφυλλα βιβλίων και τα χαρακτικά του κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο. Εργα του για τα δεινά του λαού μας αλλά και για τον αγώνα του, για τις πανανθρώπινες αξίες και την ομορφιά, έργα ενάντια στον φασισμό, ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, έργα για την ειρήνη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ