Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΡΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Η δύναμη της αλληλεγγύης είναι πιο ισχυρή από τον σεισμό!»

Του απεσταλμένου του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr», Δημήτρη ΜΑΒΙΔΗ

«Κάποιοι είχαν δυσπιστία για τους δεσμούς που έχουν οι κομμουνιστές με τον λαό. Οι τελευταίες μέρες είναι άλλη μια απόδειξη ότι κανείς δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει»...

Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες κουβέντες που καταγράφονταν πριν από την αναχώρησή μας από την ισοπεδωμένη Αντιόχεια, τον πρώτο σταθμό της αποστολής του «Ριζοσπάστη» στη σεισμόπληκτη Τουρκία. Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, όπου η αποστολή αυτή ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, με ενδιάμεσους σταθμούς σε Ισκεντερούν, Οσμανίγιε και Αδανα, οι λόγοι για τη βεβαιότητα με την οποία ειπώθηκε αυτή η κουβέντα είχαν πλέον αποτυπωθεί στον φωτογραφικό φακό, στα βίντεο, στο χαρτί και στο μαγνητόφωνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι εκτοπισμένοι από τις σεισμόπληκτες περιοχές φτάνουν τα 3,8 εκατομμύρια ψυχές. Αλλων τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους φονικούς σεισμούς και τους μετασεισμούς, άλλων θα κατεδαφιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ άλλων έχουν υποστεί ζημιές που τα έκαναν επικίνδυνα για διαβίωση.

Καθώς το αστικό κράτος, εξασφαλίζοντας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τους άφησε αθωράκιστους απέναντι στον σεισμό αλλά και συνεχίζει να μην τους καλύπτει ούτε τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες, για πολλούς από αυτούς η επιβίωση βασίζεται στην τεράστια λαϊκή αλληλεγγύη, τόσο του τουρκικού λαού, όσο και των λαών σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Ακολουθώντας την «αλυσίδα» της αλληλεγγύης

Δεκάδες χέρια, με σβέλτες κινήσεις, φορτώνουν άλλο ένα φορτηγό στην Κωνσταντινούπολη με βοήθεια για τους σεισμόπληκτους
Δεκάδες χέρια, με σβέλτες κινήσεις, φορτώνουν άλλο ένα φορτηγό στην Κωνσταντινούπολη με βοήθεια για τους σεισμόπληκτους
Πίσω από τις καθημερινές αναχωρήσεις φορτίων με βοήθεια για τους επιζήσαντες σεισμόπληκτους από διάφορες πόλεις της Τουρκίας, βρίσκεται ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) στην οργάνωση και την ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης.

Στη Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε η αποστολή του «Ριζοσπάστη», τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚ Τουρκίας βρίσκονται σε διαρκή παγκινητοποίηση. Διαρκή είναι τα καλέσματα προκειμένου ο λαός να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του.

Στα «Στέκια Γειτονιάς» και στα «Σπίτια Εργατών» που λειτουργεί το ΤΚΡ σε διάφορες γειτονιές της πόλης πραγματοποιείται η πρώτη συγκέντρωση υλικών, που στη συνέχεια μεταφέρονται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ναζίμ Χικμέτ».

Για μέρες, όλο το κτίριο και η αυλή του είχαν μετατραπεί σε αποθήκη. Κουβέρτες, στρώματα, ρουχισμός, νερά, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εκεί κατηγοριοποιούνται και στη συνέχεια φορτώνονται σε φορτηγά που αναχωρούν για τις περιοχές όπου στην πρώτη γραμμή της πάλης βρίσκεται η επιβίωση του λαού.

Πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια, η οποία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργή συμμετοχή του λαού, που δεν περιορίζεται στην προσφορά υλικών. Φίλοι του ΚΚ Τουρκίας, οι συγγενείς και οι γνωστοί των μελών του, ακόμα και αρκετοί που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν επαφές με τους κομμουνιστές, ζητούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο καθώς τα «μετόπισθεν» αυτής της αλυσίδας αλληλεγγύης είναι απαιτητικά σε ανθρώπινο δυναμικό, και το ΤΚΡ κατακτά κάθε μέρα την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων.

Η «αλυσίδα» της αλληλεγγύης, κρίσιμη για την επιβίωση πάρα πολλών σεισμόπληκτων, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργή συμβολή του λαού
Η «αλυσίδα» της αλληλεγγύης, κρίσιμη για την επιβίωση πάρα πολλών σεισμόπληκτων, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργή συμβολή του λαού
Με το ίδιο πνεύμα λαϊκής αλληλεγγύης από όλες τις περιοχές της χώρας, άλλωστε, συγκροτήθηκαν και οι αποστολές με εκατοντάδες μέλη και φίλους του ΚΚ Τουρκίας που πήγαν στις σεισμόπληκτες περιοχές, συγκροτώντας και ενισχύοντας τα κέντρα αλληλεγγύης που αποτελούν σημείο αναφοράς για τους πληγέντες.

Στα Αδανα, το κέντρο συντονισμού της «αλυσίδας»

Η διατήρηση αυτής της αλυσίδας αλληλεγγύης και η ενίσχυσή της είναι για αμέτρητες λαϊκές οικογένειες ζήτημα επιβίωσης, τόσο στις σεισμόπληκτες περιοχές όσο και αλλού, όπου ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν άστεγες πλέον οικογένειες.

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης, αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη ακόμα ένα φορτίο. Χρειάστηκαν δεκάδες, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, για να φορτωθεί σύντομα. Λίγα λόγια, σβέλτες κινήσεις και οι οδηγοί ήταν έτοιμοι για να ξεκινήσουν το 10ωρο ταξίδι για τα Αδανα.

Εκεί η αποστολή πέρασε το βράδυ της Δευτέρας, όπου το «Στέκι Γειτονιάς» του KK Τουρκίας στη γειτονιά Τόρος έχει μετατραπεί σε κέντρο συντονισμού. Εκεί καταγράφονται οι ανάγκες κάθε σεισμόπληκτης περιοχής. Τα φορτία ξεφορτώνονται εκεί και ετοιμάζονται νέες αποστολές με οχήματα φορτωμένα με τις ακριβείς καταγεγραμμένες ανάγκες ώστε κάθε κιβώτιο, μέχρι και κάθε μπουκαλάκι νερό να φτάσει εκεί όπου υπάρχει η πιο άμεση ανάγκη.

Ο πίνακας στο Συντονιστικό Κέντρο του ΤΚΡ στα Αδανα όπου καταγράφονται οι ανάγκες κάθε περιοχής
Ο πίνακας στο Συντονιστικό Κέντρο του ΤΚΡ στα Αδανα όπου καταγράφονται οι ανάγκες κάθε περιοχής
Εκεί συζητήσαμε με τον Ερχάν, μέλος του ΚΚ Τουρκίας, που μας εξήγησε το πώς συστάθηκε αυτή η αλυσίδα.

Στην Αδανα, όπου περίπου 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάτω από τα χαλάσματα, τα μέλη του ΚΚ Τουρκίας συγκεντρώθηκαν στο «Στέκι Γειτονιάς» αμέσως μετά τον σεισμό, όσο ακόμα ήταν νύχτα.

«Αποφασίσαμε να επισκεφθούμε κτίρια που είχαν καταρρεύσει στην περιοχή», μας λέει ο Ερχάν. «Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τις πρώτες επιχειρήσεις διάσωσης. Μετά από αυτό, μοιράσαμε ζεστή σούπα και ψωμί σε σεισμόπληκτους. Μία βασική πρώτη ανάγκη ήταν οι κουβέρτες, που τις εξασφαλίσαμε από την πόλη.

Τις επόμενες μέρες άρχισαν να καταφθάνουν και άλλοι σύντροφοι και αρχίσαμε να συζητάμε για το πώς θα προετοιμάσουμε τη διαδικασία για όλη την περιοχή, όχι μόνο για τα Αδανα. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό καταλήξαμε να μετατρέψουμε το κτίριο σε ένα κέντρο "Logistics" για τις επαρχίες Γκαζιαντέπ, Χατάι και Καχραμανμαράς. Από όλη την Τουρκία φτάνουν τα υλικά εδώ και σε επικοινωνία με τις Οργανώσεις μας στις σεισμόπληκτες περιοχές που καταγράφουν τις ανάγκες ετοιμάζουμε τα φορτία γιατί δεν θέλουμε να έχουμε υπερσυγκέντρωση υλικών στις πόλεις αυτές».

Οι προκλήσεις ξεπερνιούνται με την ενεργή συμβολή του λαού

Οι διαθέσιμοι - ειδικά οι στεγασμένοι - χώροι είναι σημαντικό ζήτημα, ειδικά σε περιοχές όπως η Αντιόχεια. Στα Αδανα έχουν καταφθάσει αυτές τις μέρες δεκάδες νταλίκες, φορτηγά, αυτοκίνητα και βαν φορτωμένα με υλικά για τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Η διαδικασία αυτή οργάνωσης των φορτίων είναι λοιπόν απαιτητική και σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε χώρο.

Οι προκλήσεις αυτές αντιμετωπίστηκαν με την ενεργή συμβολή του λαού της συνοικίας, που ένωσε τις δυνάμεις του με τις οργανωμένες δυνάμεις του ΚΚ Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο λύθηκε και το ζήτημα του χώρου. Οι γύρω αυλές και πυλωτές, τα πάρκινγκ των πολυκατοικιών έχουν μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους. Μάλιστα, ένα ζευγάρι που έφυγε από την πόλη για να μείνει στο χωριό, παρέδωσε τα κλειδιά του σπιτιού του λέγοντας πως μπορεί να αξιοποιηθεί όπως κριθεί αναγκαίο.

Αλλοι, μας είπε ο Ερχάν, βοηθούν με χρηματικές προσφορές, που επίσης είναι πολύτιμες. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν επείγοντα αιτήματα για πολύ συγκεκριμένα φάρμακα και υλικά, τα οποία εξασφαλίζονται από τα Αδανα.

«Η ικανότητά μας να δρούμε συλλογικά, σε κάθε ζήτημα ή κατάσταση. Φυσικά έχουμε πολλές αδυναμίες, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», είπε ο ίδιος, μιλώντας για τους παράγοντες που επέτρεψαν στο ΚΚ Τουρκίας να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο.

Στη συνέχεια, συζητήσαμε και για την αλληλεγγύη που δείχνουν οι λαοί σε άλλες χώρες. Αντικρίζοντας τη φωτογραφία από τη ζωγραφιά της μικρής Μαρίας, που συνοδεύει μια κουβέρτα από την Κομοτηνή και γράφει στα Τουρκικά «Περαστικά φίλοι μου!» ο Ερχάν υποκλίθηκε στη δύναμη της αλληλεγγύης. «Σε αγαπώ Μαρία, ευχαριστούμε πάρα πολύ!», ήταν τα λόγια του, και στη συνέχεια μας είπε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους λαούς για την αλληλεγγύη που δείχνουν. Γνωρίζουμε πολύ καλά την προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Μας κάνετε να νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, και θέλω να σας ευχαριστήσω γι' αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ