Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νίκη Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής για τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο κρατίδιο του Βερολίνου, παραδοσιακά προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Το αποτέλεσμα αντανακλά τη φθίνουσα δημοτικότητα των Σοσιαλδημοκρατών και του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς, αλλά και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια από την αντιλαϊκή πολιτική της από το 2016 τοπικής κυβέρνησης (SPD - Αριστερά - Πράσινοι).

Οι επαναληπτικές εκλογές αφορούσαν την ανάδειξη κρατιδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, την ανάδειξη Περιφερειακών Συμβουλίων και, σε συγκεκριμένες περιοχές, τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Σύμφωνα με απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, έγιναν συχνές και σοβαρές παρατυπίες οι οποίες διαπιστώθηκαν κατά την εκλογική διαδικασία.

Παρά το 28,1% του CDU, ο επικεφαλής του, Κάι Βέγκνερ, δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει δήμαρχος - κυβερνήτης του Βερολίνου. SPD και Πράσινοι συγκεντρώνουν από 18,4%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) 12,1% (-2% από το 2021). Πέμπτο κόμμα αναδεικνύεται η εθνικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10%, σημειώνοντας αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το 2021. Οι Φιλελεύθεροι με 4,7% δεν καταφέρνουν να εισέλθουν καν στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Ολα τα κόμματα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το πώς θα μπορούσαν να σχηματιστούν πλειοψηφίες.

Ο Βέγκνερ έκανε λόγο για «σαφή εντολή διακυβέρνησης» αλλαγής κατεύθυνσης και τόνισε ότι θέλει να διαπραγματευτεί «στη βάση προγράμματος» τόσο με το SPD όσο και με τους Πράσινους. Οι Πράσινοι θα διαπραγματευτούν με όλα τα «δημοκρατικά κόμματα», ωστόσο σε περίπτωση συγκυβέρνησης με SPD και Αριστερά θα διεκδικήσουν να είναι αυτοί επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης.

Στην Ιταλία άνετη υπεροχή της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» συμμαχίας δείχνουν τα exit polls που μετέδωσε η τηλεόραση της Rai για τις περιφερειακές εκλογές της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο και του Λατίου με πρωτεύουσα τη Ρώμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ