Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι στη Γαλλία για το Ασφαλιστικό

Πανεθνική κινητοποίηση αύριο στην Κύπρο - Νέες απεργίες σε Γερμανία και Βρετανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, με το νέο απεργιακό ραντεβού ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν να έχει οριστεί για τις 31 Γενάρη.

Με εφόδιο την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 19/1 και τις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, μπροστά στις 31 Γενάρη «τρέχουν» μια σειρά από αγωνιστικές παρεμβάσεις, όπως οι πορείες - λαμπαδηδρομίες που οργανώθηκαν σε πόλεις όπως οι Ροάν, Αμιέν, Λα Ροσέλ, ενώ νέες οργανώνονται αύριο σε Μπρεστ, Βιτρί, Ρουμπέ, Μοντομπάν κ.α.

Στόχος η ακόμα πιο πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για το περιεχόμενο των νέων αντιασφαλιστικών ανατροπών, το κάλεσμα να μπουν ακόμα περισσότεροι στον απεργιακό αγώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρωτοβουλίες κλιμάκωσης παίρνουν και κλαδικές οργανώσεις. Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων της CGT στη Χημική Βιομηχανία, στην Ενέργεια και τα Λιμάνια, με κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν «τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους των κλάδων τους σε αγωνιστική και απεργιακή δράση». Τονίζουν ότι «διακριτές πρωτοβουλίες έχουν ήδη σχεδιαστεί σε καθέναν από τους τομείς μας» και ότι «οι δράσεις και οι κινητοποιήσεις σε βιομηχανικές ζώνες θα ενισχύσουν τη προσπάθεια αναζωογόνησης του αγώνα» συνολικά.

ΓΑΛΛΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
Αύριο και μεθαύριο έχουν προγραμματιστεί απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο του Πετρελαίου και συνολικότερα στην Ενέργεια, ενώ την Παρασκευή στον χορό των απεργιών μπαίνουν και οι λιμενεργάτες.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στη βούλησή της να υπερασπιστεί με κάθε κόστος τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Υπερασπιζόμενος τη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα και με τουλάχιστον 43 χρόνια εργασίας), ο υπουργός Εργασίας, Ολ. Ντισότ, υποστήριξε ότι «η οπισθοχώρηση σε αυτό το σημείο θα σήμαινε πως αποποιούμαστε την προσπάθεια εξισορρόπησης του συστήματος»...

Αύριο η πανεργατική απεργία στην Κύπρο

Στην Κύπρο, οι εργαζόμενοι προχωρούν αύριο, Πέμπτη, σε πανεργατική απεργία, διεκδικώντας αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς, με επανενεργοποίηση και της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

Σε κάλεσμά της για την αυριανή απεργία, η Κομματική Οργάνωση Κύπρου του ΚΚΕ τονίζει ότι «η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, εν μέσω και της προεκλογικής περιόδου μπροστά στις προεδρικές εκλογές, πασχίζουν να κρύψουν τις αιτίες της καλπάζουσας ακρίβειας που βασανίζει τον λαό. Επιδίδονται σε ψιχουλομαχίες, που δεν αρκούν ούτε καν για να αναπληρωθούν οι απώλειες στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας από τον πληθωρισμό, από τις επιπτώσεις των νομοτελειών της καπιταλιστικής αγοράς στις σημερινές συνθήκες».

Η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «η ΑΤΑ αποτελεί κατάκτηση του εργατικού κινήματος και προβλεπόταν σε όλες τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέχρι πρόσφατα που αυτές έληξαν. Οπως όλες οι εργατικές κατακτήσεις βρίσκονταν στο στόχαστρο των μεγαλοεπιχειρηματιών, που θέλουν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι. Γι' αυτό και η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, αρνείται να καταβάλει στο 100% την ΑΤΑ, αντιπροτείνοντας την καταβολή μόνο του 50%. Και για το υπόλοιπο 50%... βλέπουμε!».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη φτώχεια και την εκμετάλλευση! Τα συμφέροντα των εργαζομένων και τα συμφέροντα της εργοδοσίας δεν μπορούν να συνυπάρξουν!».

Σε μήνυμά του το ΠΑΜΕ «εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Κύπρου, στην Παγκύπρια Ομοσπονδία Εργασίας (ΠΕΟ)» και τονίζει: «Επιχειρηματικοί όμιλοι, ΕΕ και κυβερνήσεις σε κάθε χώρα επιτίθενται στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ομίλων. Ομως οι εργάτες δεν πρέπει να δεχτούν τη φτωχοποίηση, την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια (...) Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και στήριξή μας στην απεργία των εργαζομένων της Κύπρου για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων τους».

Γερμανία: Απεργίες σε αεροδρόμια και ταχυδρομεία

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Βερολίνου - Βρανδεμβούργου (BER). Ολες οι επιβατικές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο θα ακυρωθούν λόγω της μεγάλης συμμετοχής στην απεργία.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν εργαζόμενοι στις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης, στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου καθώς και στην αεροπορική ασφάλεια, ανακοίνωσε το συνδικάτο Verdi. Σύμφωνα με το γερμανικό συνδικάτο, οι εργοδότες απαιτούν μεγαλύτερες περιόδους συμβάσεων.

Η εταιρεία απασχολεί επίσης πυροσβέστες, εργαζόμενους στην ασφάλεια του αεροδρομίου και στη διαχείριση κυκλοφορίας. Συνολικά 6.000 εργαζόμενοι επηρεάζονται από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, στις οποίες δεν υπήρξε «σχεδόν καμία πρόοδος».

Το συνδικάτο διεκδικεί αύξηση αμοιβών υπερωριών, νυχτερινής βάρδιας, για Κυριακές, αργίες και Σάββατο, καθώς και καλύτερη ΣΣΕ για την πληρωμή των υπερωριών.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία της Deutsche Post βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε απεργία στα κέντρα επιστολών και δεμάτων, ενώ το Σάββατο έγινε απεργία σε όλες τις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Verdi περίπου 15.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στις απεργίες στα κέντρα επιστολών και δεμάτων την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ συνολικά 30.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στις προειδοποιητικές απεργίες σε εθνικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, το Σάββατο επηρεάστηκαν περίπου 1 εκατ. δέματα και 3 εκατ. επιστολές.

Το συνδικάτο ζητά αύξηση 15% για περίοδο σύμβασης ενός έτους, υπογραμμίζοντας τις πραγματικές μισθολογικές απώλειες των εργαζομένων από την τεράστια ακρίβεια.

Η εργοδοσία μετά από δύο γύρους διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να απορρίπτει τα αιτήματα των εργαζομένων ως «μη ρεαλιστικά». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η εταιρεία περιμένει λειτουργικά κέρδη - ρεκόρ για το 2022, ύψους 8,4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,35 δισ. ευρώ προέρχονται από τις υπηρεσίες γραμμάτων και δεμάτων εντός της Γερμανίας.

Συνολικότερα ο μονοπωλιακός όμιλος Deutsche Post DHL Group έχει περίπου 590.000 εργαζόμενους, με τεράστιο κύκλο εργασιών εκτός Γερμανίας, από τον οποίο προέρχονται τα περισσότερα κέρδη του.

Συνεχίζονται οι απεργίες στη Βρετανία

Τη σκυτάλη των απεργιών στη Βρετανία πήραν τη Δευτέρα πάνω από 15.000 οδηγοί και τραυματιοφορείς ασθενοφόρων, καθώς και υπάλληλοι στα τηλεφωνικά κέντρα της άμεσης βοήθειας σε Αγγλία και Ουαλία, καθώς εντείνονται οι κινητοποιήσεις για αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και από άλλους κλάδους (Υγεία, συγκοινωνίες, μεταφορές, Εκπαίδευση) σχεδιάζουν συντονισμό της απεργιακής δράσης τις επόμενες μέρες, με πρώτη πιθανή ημερομηνία την 6η Φλεβάρη.

Στις 1 και 2 Φλεβάρη θα απεργήσουν οι τελωνειακοί υπάλληλοι (PCS). Η κινητοποίηση του κλάδου θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Στις 6 Φλεβάρη απεργούν ξανά οι νοσηλευτές και οι οδηγοί ασθενοφόρων και εργαζόμενοι άλλων φορέων.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι της «Amazon» στην τεράστια αποθήκη της εταιρείας στο Κόβεντρι θα πραγματοποιήσουν απεργία, μετά την απόρριψη της πρότασης της εργοδοσίας για αύξηση μόλις μισής λίρας στο ωρομίσθιο. Πολλοί εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες σκληρής δουλειάς, αλλά και γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απολύτως βασικά δουλεύοντας λιγότερες από 60 ώρες τη βδομάδα...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org