Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Κοινά γυμνάσια με το βλέμμα στο Ιράν

Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιράν, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και Ισραήλ συνέχισαν χτες, για δεύτερη μέρα, τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε αέρα, θάλασσα και στεριά, «Juniper Oak 2023». Συμμετέχουν πάνω από 140 μαχητικά αεροσκάφη, 12 μεγάλα και μικρότερα πολεμικά πλοία και ισχυρές χερσαίες δυνάμεις του πεζικού και του πυροβολικού. Η άσκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή και επιδιώκει (σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών στο αμερικανικό δίκτυο NBC) να παρακολουθεί «και άλλες απειλές» δείχνοντας προς αντιπάλους όπως «το Ιράν και η Κίνα».

Η επίσκεψη Νετανιάχου στο Αμμάν

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ιορδανία πραγματοποίησε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου συνάντησε τον βασιλιά Αμπντάλα Β', σε μια προσπάθεια να τον καθησυχάσει για τον ρόλο που διατηρεί το Αμμάν στους ιερούς τόπους χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι συζητήσεις τους αφορούσαν «στη στρατηγική, οικονομική συνεργασία και την συνεργασία σε θέματα ασφάλειας». Ηταν η πρώτη τους συνάντηση μετά από τέσσερα χρόνια. Σε ανακοίνωση της ιορδανικής μοναρχίας αναφέρεται ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη «σεβασμού του ιστορικού και νομικού καθεστώτος» στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκονται το τέμενος Αλ Ακσα και το Τείχος των Δακρύων στο λεγόμενο «Ορος του Ναού». Στο Ισραήλ και τη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης αναμένεται την επόμενη βδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.

Σε αυτό το φόντο, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), που υποφέρει από χρόνια υποχρηματοδότηση, απηύθυνε χτες έκκληση για τη συγκέντρωση 1,6 δισ. δολαρίων (1,47 δισ. ευρώ) για το 2023. Από αυτά τα χρήματα, τα 848 εκατ. δολάρια είναι απαραίτητα για τη στήριξη των βασικών υπηρεσιών που παρέχει η UNRWA, όπως οι υπηρεσίες Υγείας και Εκπαίδευσης, ενώ 781,6 εκατ. δολάρια θα χρειαστούν για τη χρηματοδότηση έκτακτων επιχειρήσεων στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη, στην Ιορδανία, στη Συρία και τον Λίβανο.

  • Εκατοντάδες Ισραηλινοί εργαζόμενοι σε νεοφυείς και μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας πραγματοποίησαν χτες προειδοποιητική ωριαία αποχή από την εργασία τους και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Τελ Αβίβ ενάντια στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η αποχή έγινε με την προτροπή της διοίκησης δεκάδων εταιρειών και οργανισμών τεχνολογίας αιχμής.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ