Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΑΤΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ (CELAC)
Κινήσεις καπιταλιστικής «ολοκλήρωσης», με προσπάθεια χειραγώγησης των λαών

Η 7η Σύνοδος της Ενωσης Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) πραγματοποιήθηκε χθες στο Μπουένος Αϊρες, καθώς η Αργεντινή έχει αυτήν την περίοδο την προεδρία της εν λόγω διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης.

Να σημειωθεί ότι στη CELAC επανήλθε η Βραζιλία - που είχε αποχωρήσει επί προεδρίας Μπολσονάρο - και συμμετέχουν συνολικά 33 χώρες της περιοχής, με πάνω από 600 εκατομμύρια πληθυσμό.

Η προώθηση της καπιταλιστικής οικονομικής «ολοκλήρωσης», μέσα και από την προοπτική για καθιέρωση ενός κοινού νομίσματος, έχει πέσει εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να ενισχύσει τα μονοπώλια της περιοχής στους διεθνείς ανταγωνισμούς, ωστόσο πρόκειται για ζήτημα που μπλέκεται με έντονες αντιθέσεις, διαφορετικά συμφέροντα και επιδιώξεις των αστικών τάξεων των χωρών της CELAC. Την ίδια ώρα, το όλο εγχείρημα, όπου κυριαρχούν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, προβάλλεται ως δήθεν υπέρ των λαών, καθώς διατυπώνονται ιδεολογήματα περί «ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα, πολυμερούς αλληλεγγύης και νίκης της κουλτούρας της ειρήνης έναντι του μίσους της ακροδεξιάς».

Ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Αργεντινής, Αλ. Φερνάντες, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου χαιρέτισε την παρουσία του επίσης σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και κατήγγειλε την πολιτική των κυρώσεων και των αποκλεισμών εναντίον άλλων χωρών, όπως των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας και της Βενεζουέλας. Σημείωσε ότι «έχει έρθει η ώρα να φτιάξουμε μια ενιαία περιοχή που να υπερασπίζεται τα ίδια συμφέροντα για την πρόοδο των λαών μας», παρουσιάζοντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που εκπροσωπούν ο ίδιος και άλλοι πολιτικοί ηγέτες στην περιοχή, ως δήθεν κοινά με αυτά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Από την πλευρά του ο Αργεντίνος υπουργός Εξωτερικών Σ. Καφιέρο παρουσίασε τον απολογισμό της προεδρίας της χώρας και προέβαλε ως παράδειγμα προόδου τη συνεργασία με οργανισμούς όπως το Οικονομικό Σύστημα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (SELA) και το Διαμερικανικό Ινστιτούτο Συνεργασίας στη Γεωργία (IICA), καθώς και τη συνεργασία κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι η Διακήρυξη του Μπουένος Αϊρες θα έχει 100 σημεία και 11 ειδικές δηλώσεις, που συμφωνήθηκαν με συναίνεση.

Ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος της Παραγουάης, Λουίς Λακάγιε Πόου, ο οποίος θέλει να προχωρήσει σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα, συναντά αντιδράσεις από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, που μαζί με Παραγουάη και Ουρουγουάη συναποτελούν την Κοινή Αγορά του Νότου (MERCOSUR). Στις αιτιάσεις ότι οι κινήσεις πρέπει να γίνονται ως ενιαίο μπλοκ, ο Πόου αντέταξε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «πράξεις» και «μια αγορά ελεύθερου εμπορίου που θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες, από τον βορρά έως τον νότο».

Στη Σύνοδο αναμενόταν να απευθυνθεί - με βιντεοσκοπημένο μήνυμα - και ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ενώ είχε προσκληθεί και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος όμως θα έστελνε σύμβουλό του.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Περού

Το ζήτημα της κατάστασης στο Περού έθεσε στη Σύνοδο της CELAC ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Χιλής Γκ. Μπόριτς, καταγγέλλοντας την καταστολή που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπολουάρτε.

Στο ίδιο το Περού, παρά την καταστολή που έχει στοιχίσει την ζωή σε 55 ανθρώπους, οι λαϊκές δυνάμεις συνεχίζουν με κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα Λίμα και σε άλλες πόλεις. Απαιτούν να σταματήσουν οι δολοφονίες διαδηλωτών, να παραιτηθεί η αυταρχική κυβέρνηση της Ντίνα Μπολουάρτε, να γίνουν νέες εκλογές και Συντακτική Συνέλευση.

Χθες το απόγευμα τοπική ώρα (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) είχε προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Λίμα.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ