Τρίτη 24 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ
Φοιτητική μέριμνα για τις διευρυμένες ανάγκες των φοιτητών

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τη στέρηση δωρεάν σίτισης από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Φοιτητική μέριμνα που να καλύπτει τις διευρυμένες ανάγκες των φοιτητών ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατά τη συζήτηση, χτες, Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος προς το υπουργείο Παιδείας.

Παρουσιάζοντας την Ερώτηση που αφορά την απαράδεκτη απόφαση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στις αρχές Γενάρη, που στερεί το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση από 470 φοιτητές, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στη δεδομένη περίοδο, που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν εκτοξεύσει το κόστος ζωής για όσους σπουδάζουν σε άλλες πόλεις. Ζήτησε να συνεχίζουν να σιτίζονται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και να καταργηθούν οι «κόφτες», όπως το άρθρο νόμου του 2011 που ορίζει πως αν η χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών, τότε εφαρμόζονται κατά προτεραιότητα κοινωνικά και μετά οικονομικά κριτήρια, αποκλείοντας έτσι μεγάλες ομάδες φοιτητών με προβλήματα οικονομικά, όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγ. Συρίγος, επιβεβαίωσε ότι η σίτιση των φοιτητών κόπηκε με βάση αυτές τις διατάξεις και σημείωσε ότι το θέμα το παρακολουθεί το υπουργείο που θα δει «τι μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των στενών δεδομένων που υπάρχουν χρηματοοικονομικά». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η κυβέρνηση αύξησε το ημερήσιο συσσίτιο ανά φοιτητή από... 1,8 σε 2 ευρώ, αναφέρθηκε στην αύξηση του επιδόματος για τη στέγαση των φοιτητών (που απέχει πολύ από τις ανάγκες και διεκδικήσεις τους) και στον σχεδιασμό για ανέγερση νέων εστιών και με ΣΔΙΤ.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε συνολικά το ζήτημα της φοιτητικής μέριμνας. Θύμισε ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με σχολές σε έξι πόλεις και 20.000 φοιτητές, έχει μόλις μία εστία με 200 κλίνες, δηλαδή για το 1% του συνόλου. Σημείωσε ότι με τη λογική της εμπορευματοποίησης, η κατασκευή εστιών μέσω ΣΔΙΤ σημαίνει πως θα καλούνται να καταβάλλουν τίμημα οι φοιτητές και θα είναι ακόμα μεγαλύτερες οι δυσκολίες ολοκλήρωσης των σπουδών για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τους φοιτητές να μην μπορούν να σπουδάσουν στις πόλεις που έχουν περάσει. Οπως τόνισε μεταξύ άλλων, «προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά θα έπρεπε να είναι η αντιμετώπιση των τεράστιων, οξυμένων προβλημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ