Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Εντονη ανησυχία από τα 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά

Σπίτι με υλικές ζημιές στα Ψαχνά (φωτογραφία από το eviaportal.gr)
Σπίτι με υλικές ζημιές στα Ψαχνά (φωτογραφία από το eviaportal.gr)
Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην κεντρική Εύβοια η σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες Τετάρτη, στις 2.25 μ.μ., με επίκεντρο τα Ψαχνά, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τη λογική της ατομικής ευθύνης και αρκείται στο να συνιστά μέτρα αυτοπροστασίας.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ, που έγινε αισθητή στην Αττική και τη Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε επίκεντρο 5 χλμ. ανατολικά των Ψαχνών και 15 χλμ. βορειοανατολικά της Χαλκίδας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 13,2 χλμ. Ακριβώς το επίκεντρο είναι μεταξύ Πισσώνα και Τριάδας του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, ενώ έχουν καταγραφεί αρκετοί μικρότεροι μετασεισμοί.

Από τη δόνηση δεν υπήρξαν ευτυχώς τραυματισμοί, ενώ μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαν υπάρξει αναφορές για σοβαρές υλικές ζημιές, παρά μόνο κάποιες για σπασμένες τζαμαρίες και πτώση σοβάδων σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο η ένταση του σεισμού έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής των Ψαχνών και της Χαλκίδας, χωρίς να λείπουν οι περιπτώσεις ανθρώπων που κάτω από το ενδεχόμενο μετασεισμού, προτίμησαν να μείνουν για ώρες εκτός σπιτιού ή να αναζητήσουν στέγη για το βράδυ σε κάποιο συγγενικό σπίτι.

Ατομική ευθύνη

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενημερώνοντας για τα πορίσματα της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, που συνεδρίασε μετά τον σεισμό, κυριαρχεί η λογική της ατομικής ευθύνης και των μέτρων αυτοπροστασίας.

Συγκεκριμένα στο δελτίο Τύπου του υπουργείου επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη».

Αναφέρει ότι οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα και συστήνει στους πολίτες «να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων».

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Επιτροπής και του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εξέφρασε την εκτίμηση της Επιτροπής ότι «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» και πρόσθεσε ότι η επιτροπή δεν κατέληξε αν ήταν ο κύριος σεισμός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η φύση θα αποφασίσει γι' αυτό». Ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή αποφάσισε να ξεσκονίσει λίγο τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα, μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά, όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου έναν χρόνο».

O καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για γνωστή εστία, που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα, και επισήμανε ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

Στο πλευρό των κατοίκων το ΚΚΕ

Δίπλα στους κατοίκους των Ψαχνών και των χωριών της περιοχής βρέθηκε από την πρώτη στιγμή του σεισμού κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Σήμερα Πέμπτη 29 Δεκέμβρη θα γίνει νέα περιοδεία κλιμακίου του Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, ενώ ο ίδιος αμέσως μετά τον σεισμό είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Διρφύων - Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά.

Χτες το μεσημέρι και λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση της σεισμικής δραστηριότητας, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Χριστίνα Αβραμίδου, μέλος της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλο Διρφύων - Μεσσαπίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πραγματοποίησε περιοδεία στα Ψαχνά και την Καστέλλα, συνομιλώντας με κατοίκους της περιοχής και εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ