Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Βιβλίο
ΜΑΡΙΑ ΦΟΡΤΟΥΣ
«Μια γυναίκα στα ίχνη του εχθρού»

Στη Σοβιετική Ενωση, η κομμουνιστική «φλόγα» ανέδειξε πληθώρα ηρώων, επώνυμων κι ανώνυμων. Μια απ' αυτές, η Μαρία Φόρτους, απαθανατίζεται με το βιβλίο της: «Μια γυναίκα στα ίχνη του εχθρού». Μέσω αυτού, κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση κι εκτίμηση για τα επικά «έργα και ημέρες» της.

Εφηβη εντάσσεται στην παράνομη δουλιά του μπολσεβίκικου κόμματος. Στην Οχτωβριανή Επανάσταση φέρνει σε πέρας απίστευτα δύσκολες αποστολές, στη διάρκεια του εμφύλιου και των ξένων επεμβάσεων.

Στον Ισπανικό Εμφύλιο, μαζί με το σύζυγό της Ραμόν Κασανέλας - Λουκ, γενικό γραμματέα του Ισπανικού ΚΚ Καταλωνίας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Ισπανικού ΚΚ, βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή του μετώπου των δημοκρατικών και στην κομματική δουλιά». Εκεί δολοφονείται το 1933 ο σύζυγός της σε παγίδα που του έστησε μια αντικομμουνιστική οργάνωση Ισπανών και Γερμανών φασιστών. Εκεί, μετά από 4 χρόνια, βρίσκει ηρωικό θάνατο ο μοναχογιός της Ραμόν - Φλορεάλ σε αερομαχία πάνω από τη Σαραγόσα.

Με την ιδεολογία της, ξεπερνά την τραγωδία της και επιδίδεται ως ανιχνεύτρια στον πατριωτικό πόλεμο κατά των Γερμανών φασιστών στην ΕΣΣΔ, στην Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία. Η τρομερή έκτη αίσθησή της, «όπου ο διάβολος δεν μπορεί να τρυπώσει, εκεί στέλνει τη Φόρτους», όπως έλεγαν οι στρατηγοί, την έκανε θρύλο, όταν μετά τον πόλεμο, ξετρύπωσε στην Τσεχοσλοβακία υπόγεια γερμανικά πολεμικά εργοστάσια.

Με πλήρη σεμνότητα και βάσει της ιστορικής αλήθειας, το αυτοβιογραφικό βιβλίο της δίνει όλες τις παραμέτρους των ανθρώπων, που η ίδια επέλεξε ως συνεργάτες στις υπεράνθρωπες αποστολές της. Μετά τον πόλεμο ξαναβρίσκει επαφή μαζί τους και προβάλλει τους ηρωικούς αγώνες και την υπεράνθρωπη αυτοθυσία τους. Γυρίστηκαν ταινίες με θέμα αυτές τις αποστολές, έγιναν τιμητικές γιορτές, της δόθηκαν άπειρες διακρίσεις: Για την εξαιρετική πατριωτική και κομματική δράση της, η σοβιετική κυβέρνηση απένειμε στην Μαρία Φόρτους δυο φορές το Μετάλλιο Λένιν, δυο φορές το Μετάλλιο της Κόκκινης Σημαίας, το Μετάλλιο Κόκκινου Αστέρα, το Μετάλλιο των Αδελφών Σοσιαλιστικών Χωρών κ.ά.

Στη σημαντικότατη εισαγωγή του βιβλίου από τον Γρηγόρη Τραγγανίδα με τίτλο: Το «αόρατο μέτωπο» της Μαρίας Φόρτους, επαινείται, δικαίως, κι ο μεταφραστής, Τάκης Ψημμένος, που παραδίδει στις τωρινές και μελλούμενες γενιές αυτό το ακριβό κείμενο για να το ενστερνιστούν και να παλεύουν, ώστε «να μην υπάρξει ποτέ φασισμός» (Εκδόσεις «Εντός»).


Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χάλκινη» ...τορπίλη ο Απόστολος Χρήστου(2024-02-14 00:00:00.0)
Ιδανική πρεμιέρα για Πλατανιώτη στο σόλο(2017-07-15 00:00:00.0)
«Αργυρή» τριάδα στην ανοικτή θάλασσα(2014-08-19 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο Μίτσελ, Κούπερ(2012-05-16 00:00:00.0)
Το τελευταίο ...σφύριγμα(2000-11-23 00:00:00.0)
Ο Ι Τ Ε Λ Ι Κ Ο Ι(1997-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ