Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ και Ρωσία σκληραίνουν τη στάση τους στον μακροπρόθεσμο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

Δεκάδες βομβαρδισμοί σε ουκρανικό και ρωσικό έδαφος

Από τη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Λευκορώσο ομόλογό του στο Μινσκ

Copyright 2022 Sputnik

Από τη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Λευκορώσο ομόλογό του στο Μινσκ
Σε στρατιωτική κλιμάκωση και σε δηλώσεις για ανυποχώρητη στάση στους όρους που τίθενται για διαπραγμάτευση «τερματισμού» του πολέμου προχωρούν και οι δύο πλευρές της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία. Ταυτόχρονα εντείνονται οι «προειδοποιήσεις» για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου και μάλιστα με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Και οι δύο πλευρές εντείνουν και παρατείνουν τη σύγκρουση με την «ελπίδα» να «εξαντληθεί» η αντίπαλη πλευρά, με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τον γενικότερο γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη και ευρύτερα.

Οπως τόνισε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν, σε ομιλία του στο Carnegie Institute, «η στιγμή δεν είναι ώριμη» για διαπραγμάτευση και οι πολιτικές της κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να κριθούν υπό παγκόσμια οπτική και με μέτρο όχι τι συμβαίνει σε ένα ή δύο ή τρία, αλλά πού θα βρίσκονται οι ΗΠΑ έναντι των ανταγωνιστών τους σε 5, 10, 20 χρόνια.

Μόσχα: Καταρρίφθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι στο Μπέλγκοροντ

Καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν τη στρατιωτική βοήθεια και συζητούν για αποστολή πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «Patriot» στην Ουκρανία, το ρωσικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «μια επικίνδυνη και κοντόφθαλμη πολιτική που φέρνει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στα πρόθυρα μιας άμεσης σύγκρουσης» και κάλεσε ξανά «την κυβέρνηση Μπάιντεν να αξιολογήσει νηφάλια την κατάσταση και να μην εξαπολύσει σπιράλ επικίνδυνης κλιμάκωσης».

Σε αυτό το φόντο, οι ισχυρισμοί του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ότι η ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ βομβαρδίστηκε την Κυριακή με αμερικανικούς πυραύλους, αποτελεί μια άμεση προειδοποίηση της Μόσχας προς την Ουάσιγκτον για άμεση μεταξύ τους σύγκρουση.

Η περιφέρεια Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία, χτυπήθηκε ξανά, με τουλάχιστον έναν νεκρό. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, «το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς μας ενεργοποιήθηκε», ενώ ένα εργοστάσιο καταστράφηκε, έσπασαν τζάμια σε πολλές πολυκατοικίες, καταστράφηκαν αυτοκίνητα. Το Μπέλγκοροντ είναι μια από τις πολλές περιφέρειες της νότιας Ρωσίας, όπου έχουν πληγεί στόχοι όπως αποθήκες πυρομαχικών ή καυσίμων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν 4 αμερικανικής κατασκευής πυραύλους HARM πάνω από την περιοχή του Μπέλγκοροντ, μέσα σε διάστημα 24 ωρών, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

Την ίδια ώρα στην Ουκρανία διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις και επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά η Ρωσία φέρεται να επέφερε την Παρασκευή 75 πλήγματα με πυραύλους και drones σε πολλές περιοχές της χώρας. Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, «υψηλής ακριβείας» όπλα έπληξαν τμήματα των ουκρανικών στρατιωτικο-βιομηχανικών υποδομών και εγκαταστάσεων στρατιωτικής διοίκησης και Ενέργειας. Επίσης, «ως αποτέλεσμα του πλήγματος, αποτράπηκε η μεταφορά όπλων και πυρομαχικών παραγωγής από το εξωτερικό» και απενεργοποιήθηκαν ουκρανικά εργοστάσια παραγωγής όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο βομβαρδίστηκε και η πόλη Χερσώνα, από την οποία αποχώρησαν τον Νοέμβρη οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς από θέσεις από την άλλη πλευρά του ποταμού Δνείπερου. Στην πόλη Σκαστία της υπό ρωσικό έλεγχο ουκρανικής επαρχίας Λουγκάνσκ, ουκρανικές ρουκέτες φέρεται να σκότωσαν τρεις αμάχους.

Στη Λευκορωσία ο Πούτιν - Αναμένονται «σημαντικές δηλώσεις»

Παράλληλα συντηρείται η στρατιωτική κινητικότητα στη Λευκορωσία, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν η Ρωσία την αξιοποιεί ως αντιπερισπασμό για να κρατάει ουκρανικές δυνάμεις απασχολημένες μακριά από το «ανατολικό μέτωπο» ή αν σχεδιάζεται μια ακόμη εισβολή στην Ουκρανία από τα λευκορωσικά σύνορα.

Ρωσικά στρατεύματα - περίπου 9.000 στρατιώτες - που έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία από τον Οκτώβρη, ως μέρος ενός «περιφερειακού σχηματισμού» θα αρχίσουν να διεξάγουν γυμνάσια, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, για την «τελική αποτίμηση του αξιόμαχου και της ετοιμότητας των μονάδων».

Χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, με πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία, επισκέφτηκε το Μινσκ, όπου συναντήθηκε με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλ. Λουκασένκο, με «βασική ατζέντα», όπως ανακοινώθηκε, την εμβάθυνση του «Ενωσιακού Κράτους» με μέτρα οικονομικής και στρατιωτικής «ολοκλήρωσης» των δύο κρατών. Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πούτιν, Μόσχα και Μινσκ αναπτύσσουν στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μέσα από συμπράξεις και κοινά έργα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, χαρακτήρισε «αβάσιμες» και «ανόητες» τις αναφορές πως ο Πούτιν θα πιέσει τη λευκορωσική κυβέρνηση να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η προστασία των συνόρων μας, με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, είναι διαρκής προτεραιότητά μας» και «ετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια άμυνας», δήλωσε την Κυριακή ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

Στο μεταξύ, ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Ρώσος Πρόεδρος αναμένεται να προβεί σε σημαντικές δηλώσεις αυτήν τη βδομάδα, σε συνεδρίαση του υπουργείου Αμυνας κατά την οποία θα προεδρεύσει. Σε κυβερνητική συνεδρίαση την περασμένη βδομάδα, ο Πούτιν είχε ζητήσει προσαρμογή των σχεδίων εξοπλισμών στις ανάγκες της ρωσικής εισβολής.

Επίσης, την περασμένη Παρασκευή, μαζί με τον υπουργό Αμυνας, Σ. Σόιγκου, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Β. Γκερασίμοφ, ζήτησε προτάσεις από τους διοικητές των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο χτες.

Βρετανία: Μόνιμη «ροή» πυρομαχικών στην Ουκρανία

Στο δυτικό στρατόπεδο η Βρετανία προωθεί σταθερά την ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης στην Ευρώπη και τον κόσμο, η οποία «περνάει» μέσα και από την ενίσχυση της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, συμμετείχε χτες σε συνάντηση με τους ηγέτες των κρατών της Σκανδιναβίας, της Βαλτικής και της Ολλανδίας (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη - Joint Expeditionary Force, JEF), στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα.

Κάλεσε τις κυβερνήσεις αυτές να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το 2023 το επίπεδο της υποστήριξης στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο θα παραδώσει «εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες για το πυροβολικό την επόμενη χρονιά στο πλαίσιο σύμβασης αξίας 250 εκατ. στερλινών» (287 εκατ. ευρώ), κάτι που «θα εγγυηθεί μόνιμη ροή των πυρομαχικών που είναι απαραίτητα για το πυροβολικό στην Ουκρανία όλο το 2023».

Πρόσφατα η Βρετανία έστειλε 125 αντιαεροπορικά πυροβόλα και από τον Φλεβάρη έχει προμηθεύσει το Κίεβο με πάνω από 100.000 βλήματα.

Παρεμβαίνοντας, ο Ζελένσκι ζήτησε ένα ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων, όπως αντιαεροπορικά, και επιτάχυνση λήψης τέτοιων αποφάσεων από όλα τα κράτη - μέλη και «εταίρους» του ΝΑΤΟ.

«Θα παραμείνουμε απαρασάλευτοι στη φιλοδοξία μας να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη», ανέφερε ο Σούνακ, «αλλά για να φθάσουμε στην ειρήνη πρέπει να αποτρέψουμε κάθε επίθεση και η κοινή ανάπτυξη δυνάμεών μας στην περιοχή είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε πως έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε στις πιο σοβαρές απειλές».

Το Κίεβο απορρίπτει τις «προτάσεις» του Κίσινγκερ

Οσο εντείνεται η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Δύσης το Κίεβο εμφανίζεται αποφασισμένο να πολεμήσει μέχρι τέλους για να πετύχει καλύτερους όρους διαπραγμάτευσης, προβάλλοντας ως στόχο την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα ουκρανικά εδάφη.

Ετσι, το Κίεβο απέρριψε τα σχόλια του Αμερικανού βετεράνου διπλωμάτη Χ. Κίσινγκερ ότι πλησιάζει η ώρα για μια ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης στην Ουκρανία προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ακόμα καταστροφικού παγκόσμιου πολέμου, ενώ ο Ζελένσκι επανέλαβε την πρόταση για Παγκόσμια Διάσκεψη Ειρήνης.

«Πλησιάζει η ώρα να αξιοποιήσουμε τις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη επιτευχθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή προς την κατεύθυνση της επίτευξης της ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων», έγραψε ο Κίσινγκερ στο περιοδικό «The Spectator», προσθέτοντας ότι τα «όνειρα» για διάλυση της Ρωσίας ή «η καταστροφή της ικανότητάς της για στρατηγική πολιτική» μπορεί να προκαλέσουν πυρηνικό χάος.

«Μια ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να συνδέσει την Ουκρανία με το ΝΑΤΟ, όσο κι αν δεν εκφράζεται. Η εναλλακτική λύση της ουδετερότητας δεν έχει πλέον νόημα», αναφέρει στο άρθρο με τίτλο «Πώς να αποφύγουμε έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο». Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο υπέβαλε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για τις προσαρτήσεις τον Σεπτέμβρη, αλλά η ένταξη της Ουκρανίας δεν υποστηρίζεται από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Κίσινγκερ πρότεινε ότι αν αποδειχθεί αδύνατη η επιστροφή στο status quo που καθιερώθηκε το 2014, τα διεθνώς εποπτευόμενα δημοψηφίσματα σε εδάφη που διεκδικεί η Ρωσία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια επιλογή.

«Η συνταγή που ζητά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αλλά φοβάται να πει φωναχτά, είναι απλή: Κατευνάστε τον επιτιθέμενο θυσιάζοντας τμήματα της Ουκρανίας με εγγυήσεις μη επίθεσης εναντίον των άλλων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης», σχολίασε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μ. Ποντολιάκ.

Ο διευθυντής της CIA, Γ. Μπερνς, δήλωσε το Σάββατο ότι οι περισσότερες συγκρούσεις καταλήγουν σε διαπραγματεύσεις αλλά η Ρωσία δεν είναι ακόμη «σοβαρή» για μια «πραγματική διαπραγμάτευση».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, απέρριψε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με ρωσικούς όρους, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, προειδοποίησε για τον μεγάλο κίνδυνο «περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου, λόγω της στρατιωτικής αποτυχίας της Ρωσίας».

«Ανακοινώνω την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μιας Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τη φόρμουλα ειρήνης αυτόν τον χειμώνα. Η Σύνοδος Κορυφής θα ενώσει όλα τα έθνη του κόσμου γύρω από την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης», είπε σε μήνυμά του ο Ουκρανός Πρόεδρος, το οποίο ζητούσε από τη FIFA να μεταδοθεί πριν από τον τελικό του Μουντιάλ στο Κατάρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες από τη ρωσική προέλαση στην περιφέρεια του Χαρκόβου(2024-05-14 00:00:00.0)
«Νέα ορμή» στην ουκρανική αντεπίθεση επιδιώκουν οι ΗΠΑ με νέο στρατιωτικό πακέτο(2023-09-08 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία(2023-05-26 00:00:00.0)
Η Ρωσία θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία(2023-03-28 00:00:00.0)
Νέο στρατηγικό πυρηνικό όπλο από τη Ρωσία, τα «σημαντικότερα» στρατιωτικά πακέτα ανακοινώνει η Δύση(2023-01-17 00:00:00.0)
Αποφασισμένα να φτάσουν «μέχρι τέλους» δηλώνουν και τα δύο στρατόπεδα(2022-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ