Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ξεκίνησε η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Απόπειρα δολιοφθορών σε πυρηνικούς σταθμούς καταγγέλλει η Μόσχα, ενώ ο πόλεμος εξαπλώνεται σε κρίσιμες υποδομές

Ρωσία και Λευκορωσία υπέγραψαν χτες έγγραφο για την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

Russian Defense Ministry Press

Ρωσία και Λευκορωσία υπέγραψαν χτες έγγραφο για την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία
Ολο και πιο κοντά στον πυρηνικό όλεθρο βρίσκονται οι λαοί της Ευρώπης, καθώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία μπαίνει σε τροχιά ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, σε έναν ανελέητο γεωπολιτικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, για τον «συσχετισμό δυνάμεων» στην Ανατολική Ευρώπη συνολικά.

Χτες οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας υπέγραψαν έγγραφο για την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων σε «ειδική εγκατάσταση αποθήκευσης» στη Λευκορωσία.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο δήλωσε ότι η μετεγκατάσταση ορισμένων τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία έχει ήδη αρχίσει.

Η ανάπτυξη των ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία αποτυπώνει τη σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του ευρωατλαντικού μπλοκ και της Ρωσίας, με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, να δηλώνει πως οι κοινές πυρηνικές αποστολές του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη «αναγκάζουν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να λάβουν τα κατάλληλα αντίποινα».

«Σε συνθήκες εξαιρετικά έντονης επιδείνωσης των απειλών και των δραστηριοτήτων των κοινών πυρηνικών αποστολών του ΝΑΤΟ, είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε αντίποινα στη στρατιωτική - πυρηνική σφαίρα», δήλωσε ο Σοϊγκού στη συνομιλία του με τον Λευκορώσο ομόλογό του Β. Κρένιν στο Μινσκ, κατά τη διάρκεια συνόδου του Συμβουλίου των υπουργών Αμυνας του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Ο Σοϊγκού υπενθύμισε ότι η Λευκορωσία έλαβε από τη Ρωσία το τακτικό πυραυλικό σύστημα Iskander-M, το οποίο είναι ικανό να φέρει όχι μόνο συμβατικά, αλλά και πυρηνικά όπλα. Πρόσθεσε ότι «ένα μέρος των αεροσκαφών της Λευκορωσίας έχει επανεξοπλιστεί για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων. Οι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί ανάλογα».

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας διευκρίνισε πως η Μόσχα θα έχει τον έλεγχο των πυρηνικών της όπλων στο Μινσκ και οποιαδήποτε απόφαση για τη χρήση τους θα παραμείνει τελικά στα χέρια της.

Από την πλευρά του, το Μινσκ επιθυμεί να προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συμμαχικής σχέσης με τη Μόσχα στον στρατιωτικό τομέα, δήλωσε ο Β. Κρένιν.

Εξάλλου, ο Σοϊγκού υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την ουκρανική κρίση ως πρόσχημα για να φτιάξει ομάδες κρούσης στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς η «Δύση» διεξάγει έναν «ακήρυκτο πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Μόσχα: «Δολιοφθορείς» σχεδίαζαν επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανακοίνωσε χτες ότι συνέλαβε δύο Ουκρανούς «δολιοφθορείς» που συνδέονται με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίοι σχεδίαζαν επιθέσεις που αποσκοπούσαν στη διατάραξη της λειτουργίας ρωσικών πυρηνικών σταθμών. Ενας ακόμη Ουκρανός καταζητείται, ενώ δύο Ρώσοι συνεργοί των δολιοφθορέων αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την παροχή μέσων επικοινωνίας και οχημάτων με πλαστές πινακίδες.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα δολιοφθορέων «προσπάθησε να ανατινάξει περίπου τριάντα γραμμές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των πυρηνικών σταθμών Λένινγκραντ και Καλίνιν» στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στις αρχές Μάη, σύμφωνα με την FSB. «Αυτό θα οδηγούσε στη διακοπή (της λειτουργίας) πυρηνικών αντιδραστήρων, στη διατάραξη της φυσιολογικής λειτουργίας πυρηνικών σταθμών και στην πρόκληση σημαντικής βλάβης στην οικονομία και τη φήμη της Ρωσίας», συνεχίζει.

Οι δολιοφθορείς «κατάφεραν να ανατινάξουν τον πυλώνα γραμμής υψηλής τάσης και να τοποθετήσουν νάρκες στη βάση τεσσάρων άλλων γραμμών υψηλής τάσης του πυρηνικού σταθμού Λένινγκραντ», διευκρίνισε η FSB, ενώ εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν, επίσης, κοντά σε επτά πυλώνες γραμμών υψηλής τάσης που συνδέονται με τον πυρηνικό σταθμό Καλίνιν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ το Κίεβο ενδέχεται να σχεδιάζει μια προβοκάτσια κατά την οποία μια αποθήκη αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου στο Χάρκοβο θα ανατιναχθεί για να ρίξει την ευθύνη στη Μόσχα.

Στις αρχές του μήνα, η Ρωσία αντιμετώπισε μια σειρά επιθέσεων και σαμποτάζ, ιδίως τον εκτροχιασμό δύο αμαξοστοιχιών μεταφοράς εμπορευμάτων και πυρκαγιά σε αποθήκη πετρελαίου που οφειλόταν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιθέσεις στην Κριμαία. Χτες ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας δήλωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε στη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας 6 drones.

Το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών» δηλώνει πως θα ξαναχτυπήσει

Ο Ρώσος διοικητής της παραστρατιωτικής οργάνωσης που συνεργάζεται με το Κίεβο και φέρεται να οργάνωσε την επιχείρηση κατά της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ στα σύνορα με την Ουκρανία αυτήν τη βδομάδα, είπε χτες ότι η ομάδα του σύντομα θα εξαπολύσει και νέες επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους.

Ο Ντενίς Καπούστιν, που αυτοχαρακτηρίστηκε διοικητής του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών» (RVC) μίλησε σε δημοσιογράφους, από το ουκρανικό έδαφος.

Το Κίεβο λέει ότι η επίθεση αυτή έγινε από Ρώσους πολίτες, αποδίδοντάς την σε «εσωτερικές έριδες», ενώ η Μόσχα καταγγέλλει πως χρησιμοποιήθηκαν «δυτικά» όπλα. Δύο οργανώσεις που δρουν στην Ουκρανία, το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών» και η «Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας» ανέλαβαν την ευθύνη.

«Νομίζω ότι θα μας ξαναδείτε σε εκείνη την πλευρά», είπε ο Καπούστιν. «Τα (...) σύνορα είναι αρκετά μεγάλα σε μήκος. Και πάλι όμως θα υπάρξει ένα σημείο όπου τα πράγματα θα γίνουν καυτά», πρόσθεσε.

Ο Καπούστιν ανέφερε ότι η Ουκρανία στήριξε την ομάδα του παρέχοντάς της πληροφορίες, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα. «Και, φυσικά, ο ουκρανικός στρατός ανέλαβε τους τραυματίες μας. Ομως οτιδήποτε παραπάνω από αυτό θα καθιστούσε δύσκολα τα πράγματα. Κάθε απόφαση που παίρνουμε (...) πέραν των συνόρων μας είναι δική μας απόφαση».

Το RVC λέει ότι αποτελείται από Ρώσους που πολεμούν στην Ουκρανία κατά του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν. Η οργάνωση Anti-Defamation League που εδρεύει στις ΗΠΑ περιγράφει τον Καπούστιν ως «Ρώσο νεοναζιστή που έζησε για πολλά χρόνια στη Γερμανία».

«Τα μελλοντικά σχέδιά μας είναι να μπούμε σε νέα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας... Κάντε λίγη υπομονή, περιμένετε μια-δυο ημέρες», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ, Μ. Μίλεϊ, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς ότι οι παραστρατιωτικοί που επιτέθηκαν πρόσφατα από την Ουκρανία στο Μπέλγκοροντ επέβαιναν σε αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα, δήλωσε ότι το επιτελείο του εξετάζει το σχετικό οπτικό υλικό, ενώ επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει στο Κίεβο πως τάσσεται κατά της χρήσης αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο έδαφος της Ρωσίας.

ΝΥΤ: Η Ουκρανία πίσω από την επίθεση στο Κρεμλίνο

Στο μεταξύ, οι «New York Times» αναφέρουν εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, σύμφωνα με τις οποίες, η πρόσφατη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του Κρεμλίνου, ήταν πιθανόν ενορχηστρωμένη από κάποια από τις ειδικές στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας ή από την υπηρεσία πληροφοριών της.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η επίθεση αυτή φαίνεται πως εντάσσεται σε μια σειρά κρυφών επιχειρήσεων της Ουκρανίας, για τις οποίες «δεν έχουν γνώση» οι ΗΠΑ. Η αμερικανική εκτίμηση βασίζεται σε υποκλαπείσες ρωσικές και ουκρανικές επικοινωνίες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι εγκρίνει όλες τις κρυφές επιχειρήσεις, αναφέρει η εφημερίδα. Δεν είναι σαφές σε ποια έκταση γνωρίζει εκ των προτέρων για τις επιχειρήσεις αυτές, φέρονται να δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με την «περίεργη και χωρίς νόημα» επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, υποβαθμίζοντας τη σημασία των ευρημάτων που αναφέρονται σε αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με αυτόν, η Ρωσία προσπαθεί να μειώσει τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο εκμεταλλευόμενη φόβους της «Δύσης» για πιθανή κλιμάκωση των φερόμενων ως ουκρανικών επιθέσεων στο ρωσικό έδαφος.

Η Μόσχα επιρρίπτει στην Ουκρανία την ευθύνη για την επίθεση.

«Είχαμε πει εξαρχής ότι το καθεστώς του Κιέβου ήταν πίσω από αυτό», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ. Σχετικά με το αν γνώριζε ο Ζελένσκι, ο Πεσκόφ είπε πως «δεν έχει μεγάλη σημασία ποια από τα μέρη του καθεστώτος του Κιέβου ήταν πίσω από αυτό. Το καθεστώς του Κιέβου ήταν πίσω από αυτό, το γνωρίζουμε και θα προχωρήσουμε έχοντας αυτό υπόψη μας από εδώ και πέρα».

Στο μεταξύ, η Ολλανδία σκοπεύει να εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς πιλότους στο χειρισμό των αμερικανικών μαχητικών F-16 το συντομότερο δυνατόν, διαβεβαίωσε η υπουργός Αμυνας, Κάισα Ολόνγκρεν. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συντονισμό με το Βέλγιο, τη Δανία, την Βρετανία και άλλους, πρόσθεσε.

Μεταξύ αυτών των χωρών θα είναι και η Νορβηγία: Ο Νορβηγός υπουργός Αμυνας είπε χτες ότι η χώρα του στηρίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους Ουκρανούς πιλότους, ενώ η νορβηγική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα παραχωρήσει F-16 στην Ουκρανία.

Η Μόσχα «προειδοποιεί» πως με τα μαχητικά αεροσκάφη το ΝΑΤΟ γίνεται «εμπλεκόμενο μέρος» στον πόλεμο, ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος «διαβεβαιώνει» την Ουάσιγκτον ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές εντός του ρωσικού εδάφους.

Ουγγαρία: Καταγγέλλει Κομισιόν και Κίεβο για τον αγωγό Ντρούζμπα

Εντείνεται η αντιπαράθεση της Ουγγαρίας με την ΕΕ και την Ουκρανία: Χτες η εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης σχολίασε δημοσιεύματα που φέρουν την Κομισιόν να ζητάει να διακοπούν οι ροές ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ενώ το Κίεβο έχει προτείνει να ...ανατιναχτεί.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, αξιωματούχοι της Κομισιόν, εν γνώσει της προέδρου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συστήνουν στο Κίεβο να μπλοκάρει τις προμήθειες του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.

«Οποιαδήποτε τέτοια δήλωση στο σημερινό εκρηκτικό περιβάλλον μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση. Υπογραμμίζουμε επίσης δημοσίευμα της "Washington Post" ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε προτείνει την ανατίναξη του αγωγού Druzhba, κάτι που θα προκαλούσε τεράστιες ζημιές στην Ουγγαρία. Η Ουκρανία δεν το αρνείται και οι Βρυξέλλες δεν το καταδικάζουν», είπε η εκπρόσωπος της Βουδαπέστης, ενώ κατηγόρησε την ΕΕ πως έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής δεν έχει κάνει κινήσεις «προς την ειρήνη».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται για τις έρευνες για τους «Nord Stream»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε χτες τους πρεσβευτές της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Δανίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για «πλήρη αποτυχία αποτελεσμάτων» στην έρευνα για τους υπεύθυνους για τις εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβρη στους αγωγούς αερίου «Nord Stream» 1 και 2 στη Βαλτική.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας και οι δύο χώρες λένε πως οι εκρήξεις ήταν εσκεμμένες, όμως δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει ποιος ευθυνόταν. Στις έρευνες συμμετέχει και η Γερμανία.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις τρεις χώρες ότι καθυστερούν εσκεμμένα και προσπαθούν να αποκρύψουν ποιος βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις.

«Η Δανία παρέχει συνεχείς ενημερώσεις στη Ρωσία σχετικά με την πρόοδο της έρευνας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε το δανέζικο ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ