Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνεχίζει τις συλλήψεις Σέρβων η Πρίστινα

Σε «ετοιμότητα» η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR

ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε σημείο ελέγχου κοντά στα σύνορα της Σερβίας με το Κόσοβο

Copyright 2022 The Associated

ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε σημείο ελέγχου κοντά στα σύνορα της Σερβίας με το Κόσοβο
Παραμένει η ένταση στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου, όπου Σέρβοι του Κοσόβου διατηρούν οδοφράγματα και καταγγέλλουν την Πρίστινα για «διωγμούς» σε βάρος τους, παράνομη «συμπλήρωση» τοπικών οργάνων του προτεκτοράτου από όπου παραιτήθηκαν οι Σέρβοι, ενώ το επίσημο αίτημα για ένταξη στην ΕΕ το οποίο κατέθεσε η κοσοβάρικη ηγεσία πρόσθεσε νέο «λάδι στη φωτιά».

Την Παρασκευή η αστυνομία της «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου» συνέλαβε έναν ακόμα πρώην αστυνομικό σερβικής υπηκοότητας, τον Γ. Μιχαήλοβιτς, παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει οι προηγούμενες συλλήψεις Σέρβων παραιτηθέντων αξιωματούχων.

Δύο μέρες μετά η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR ενίσχυσε την παρουσία της στο σημείο ελέγχου Γιαρίνα, στην είσοδο του Κοσσυφοπεδίου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση Σέρβων με συνθήματα όπως «Δεν θα υπάρξουν ποτέ σύνορα, το Κόσοβο είναι Σερβία». Στη συγκεκριμένη συγκέντρωση φέρονται να κλήθηκαν μέσω διαδικτύου και συμμετέχοντες από το Μαυροβούνιο και τη «Σερβική Δημοκρατία» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι «πάνω από 15 οχήματα Hummer και πολλά φορτηγά της KFOR έκλεισαν αγροτικούς παρακαμπτήριους δρόμους αυτήν τη νύχτα». Ακόμα, ότι λίγες δεκάδες μέτρα από το σημείο ελέγχου Γιαρίνε, στρατιώτες του ΝΑΤΟ σήκωσαν ένα συρματόπλεγμα και έκλεισαν τον δρόμο με βαρέα οχήματα.

Η ίδια η KFOR ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει «τακτική» στρατιωτική άσκηση κοντά στη βάση της στο Νόβο Σέλο. Οπως αναφέρει σε ανάρτησή της, «η άσκηση στοχεύει στην εκπαίδευση των μονάδων της KFOR για να εγγυηθούν την ελευθερία κίνησης σε κατάσταση αντιμετώπισης κρίσεων». Η εν λόγω αναφορά θεωρείται ότι «φωτογραφίζει» τα οδοφράγματα που έχουν στήσει Σέρβοι του Κοσόβου.

Παρεμβάσεις από Ρωσία και Ιταλία

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε ότι «η πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης στο αυτοαποκαλούμενο Κόσοβο σημειώθηκε μετά τη Σύνοδο της ΕΕ στα Τίρανα, με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», μετά την οποία σε σχετική ανακοίνωση έγινε λόγος για την «ευρωπαϊκή οδό» στην οποία κινούνται «το αυτοανακηρυγμένο Κόσοβο και η Σερβία».

Επιπλέον, η Ζαχάροβα παρομοίασε την τωρινή κατάσταση με τη στάση που υιοθέτησε η γεωργιανή κυβέρνηση απέναντι στους Ρώσους της Νότιας Οσετίας το 2008, μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ.

«Ο μηχανισμός που εμπνέει ατιμωρησία επιβεβαιώθηκε. Ο κίνδυνος της κλιμάκωσης και της ένοπλης αντιπαράθεσης στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και των Μετοχίων αυξάνεται», συνέχισε, για να καταλήξει λέγοντας ότι «το μέλλον του λεγόμενου Κοσόβου θα είναι διαφορετικό από την ευρωπαϊκή προοπτική (...) Και αυτό που είναι το σημαντικότερο είναι ότι η ΕΕ οδηγεί το Βελιγράδι σε ένα "όμορφο μέλλον", από τη μια πλευρά, και από την άλλη διαπραγματεύεται με αντισερβικές προκλήσεις».

Στο μεταξύ, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε ότι τον Γενάρη η Ρώμη θα οργανώσει στην Τεργέστη «ένα είδος διάσκεψης για τα Βαλκάνια, για την προετοιμασία μιας σειράς πολιτικών πρωτοβουλιών». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μεγάλη ένταση ανάμεσα στο Κόσοβο και στη Σερβία, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε την επιδείνωση της κατάστασης» και πως στα σύνορα των δύο πλευρών «υπάρχουν 1.000 Ιταλοί στρατιώτες, οι οποίοι εγγυώνται την ειρήνη και τη σταθερότητα και τυγχάνουν θετικής αντιμετώπισης τόσο από τους Σέρβους όσο και από τους Κοσοβάρους». Ευχήθηκε τέλος να επιταχυνθεί η πορεία των βαλκανικών χωρών που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην EE.

Κροατία: Ενστάσεις στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κροατική Βουλή δεν ενέκρινε τελικά τη συμμετοχή της χώρας σε αποστολή της ΕΕ για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού μέσα και από εκπαίδευση τμημάτων του.

Συγκεκριμένα, δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη διευρυμένη πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς μόνο οι 97 από τους 107 που πήραν μέρος στη ψηφοφορία (σε σύνολο 151 βουλευτών) τάχθηκαν υπέρ της σχετικής πρότασης, σύμφωνα με την οποία θα δινόταν άδεια για την εκπαίδευση έως 100 Ουκρανών στρατιωτών στην Κροατία τα επόμενα δύο χρόνια. Στη σχετική πρόταση αντιτάχθηκε και ο Πρόεδρος της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς, που είναι και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι το γερμανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε προειδοποίηση συνιστώντας στους Γερμανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στη Βόρεια Μακεδονία, λόγω απειλών για βόμβες στην πρωτεύουσα Σκόπια. Σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι «στοχοποιήθηκαν σχολεία και δημόσια κτήρια», ξενοδοχεία και άλλα μη κυβερνητικά κτίρια. Μόλις πριν λίγες μέρες, θεωρήθηκε απαραίτητη η εκκένωση στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων. Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κάνει λόγο για «υβριδικές απειλές» και ο ΥΠΕΞ, Μπ. Οσμάνι, δήλωσε ότι η χώρα ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπισή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ