Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στις Βρυξέλλες η «Farindola - Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» του Τ. Βαρελά

  • Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση των έργων και του ομώνυμου βιβλίου
  • Μια συγκινητική ξενάγηση στο ορυχείο όπου σημειώθηκε το εργοδοτικό έγκλημα με 262 νεκρούς ανθρακωρύχους το 1956

Η Σαβίνα Λίτση, ο Τάκης Βαρελάς και ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στο πάνελ της εκδήλωσης
Η Σαβίνα Λίτση, ο Τάκης Βαρελάς και ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στο πάνελ της εκδήλωσης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν η εκδήλωση για την παρουσίαση των εικαστικών έργων «FARINDOLA - Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» και του ομώνυμου βιβλίου του Τάκη Βαρελά (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») και η συζήτηση με θέμα «Οι ανθρακωρύχοι μετανάστες στο Βέλγιο και η διαχρονική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε βάρος των μεταναστών». στο Πολιτιστικό Κέντρο W:Ηall στις Βρυξέλλες. Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚ Βελγίου, με τον Γραμματέα της ΚΕ Ζουλιάν Ανότ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, η ιστορικός Τέχνης και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ Σαβίνα Λίτση, η Αννα Βασάλου, γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, και ο δημιουργός Τάκης Βαρελάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Τάκης Βαρελάς δώρισε έργα του στο ΚΚ Βελγίου, σε Ελληνες εργάτες βιομηχανίας και χαλυβουργούς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, αλλά και στην Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι οι ίδιες οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τη σημασία της σημερινής εκδήλωσης, «ανοίγοντας τη συζήτηση για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά. Διότι, από τα εγκλήματα σε βάρος των μεταναστών - Ιταλών, Ελλήνων, Τούρκων - στις στοές του Βελγίου πριν 70 χρόνια, στα φραουλοχώραφα Μανωλάδας και της Φότζια, στα φασονατζίδικα, μέχρι τις εκατόμβες νεκρών ξεριζωμένων και κατατρεγμένων στα χερσαία και θαλάσσια "ευρωπαϊκά σύνορα" ο στόχος του κεφαλαίου είναι ο ίδιος: Αλλοτε το άνοιγμα κι άλλοτε το κλείσιμο της στρόφιγγας, ανάλογα με τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας του κεφαλαίου για φθηνό, ευάλωτο εργατικό δυναμικό σε κάθε φάση του κύκλου της διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου».

Ο Urbano Ciacci, ανθρακωρύχος που εργαζόταν στο Bois du Casier όταν έγινε το ατύχημα, ξενάγησε τους επισκέπτες στο ορυχείο
Ο Urbano Ciacci, ανθρακωρύχος που εργαζόταν στο Bois du Casier όταν έγινε το ατύχημα, ξενάγησε τους επισκέπτες στο ορυχείο
Η Σ. Λίτση στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην τεχνική που αξιοποίησε ο Τάκης Βαρελάς στο έργο του, τονίζοντας ότι «η απουσία του κλασικού ρεαλιστικού σχεδίου γίνεται συνειδητά, καθώς επιτρέπει την ελευθερία έκφρασης στη γραμμή, ενώ η σκληρότητα του περιεχομένου δεν επιτρέπει λεπτομέρειες και φιοριτούρες. Οι μορφές των ανθρακωρύχων αποτυπώνονται με τρόπο αφαιρετικό και γραμμικό, και κατά μία έννοια, απόλυτα αντικειμενικά ρεαλιστικό, αφού μέσα στις κατασκότεινες στοές των ορυχείων οι άνθρωποι δεν ήταν παρά όμοιες φιγούρες, που μετά βίας ξεχώριζαν από το μαύρο σκοτάδι».

Η Α. Βασάλου αναφέρθηκε στο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στη Marcinelle, που αποτέλεσε και την «έμπνευση» για την Farindola και στοίχισε τη ζωή σε 262 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 136 Ιταλοί, 95 Βέλγοι, 6 Ελληνες.

Ο Τ. Βαρελάς δήλωσε πως «βαθιά πίστη μου είναι πως η αστική τάξη στην ιστορία της δεν έχει επιδείξει ούτε μια σταγόνα ανθρωπιά. Το έργο του καθενός καπιταλιστή αρχίζει από το γράμμα "κ" και τελειώνει στο γράμμα "ς", που σημαίνει "κέρδος" με οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή τη λέξη και αυτά τα γράμματα ταξιδεύουν οι διεθνείς οργανισμοί τους, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και δυστυχώς έχουν αποδέκτες τις αστικές τους κυβερνήσεις, που τα υλοποιούν κατά γράμμα!

Στο έργο μου, τη μισή δουλειά την έχει κάνει η καπιταλιστική βαρβαρότητα και τα έργα τους. Η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι πόλεμοί τους, η βία τους! Τι μου απόμεινε; Να στρέψω τους προβολείς και επάνω τους, να υψώσω την τάξη των δημιουργών!».

Επίσκεψη στη Marcinelle

Σε συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Bois du Cazier, το ανθρακωρυχείο στην πόλη Marcinelle του Βελγίου, όπου έγινε το «εργατικό ατύχημα» - εργοδοτικό έγκλημα με τους 262 νεκρούς ανθρακωρύχους το 1956. Τους επισκέπτες, μέλη και φίλους του ΚΚΕ, εργαζόμενους από την Ελλάδα και το Βέλγιο καλωσόρισε ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. Την ξενάγηση έκανε ο Urbano Ciacci, τελευταίος εν ζωή ανθρακωρύχος, ο οποίος εργαζόταν στο ανθρακωρυχείο όταν έγινε το δυστύχημα. Αναφέρθηκε στο ότι τη δεκαετία του '80 υπήρχαν σχέδια κατεδάφισης του χώρου και ανέγερσης σούπερ μάρκετ, αλλά «μια γροθιά οι ανθρακωρύχοι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ανέτρεψαν τα σχέδια αυτά για να μείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ