Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Το προσφυγάκι» στο θέατρο «Αργώ»

Μια γλυκιά και τρυφερή παράσταση για παιδιά Δημοτικού ανεβαίνει κάθε Κυριακή στο θέατρο «Αργώ» (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο). Ο λόγος για «Το προσφυγάκι» του Γιάννη Καλατζόπουλου, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Αιμιλίας Υψηλάντη και του Βαγγέλη Βογιατζή και σε μουσική του Παντελή Θαλασσινού.

Με «άξονα» το άγαλμα που λέγεται «Το βοσκόπουλο με το κουταβάκι», γνωστό και ως «Προσφυγάκι», που βρίσκεται στην αίθουσα 29 του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ξετυλίγεται στα παιδιά μια συναρπαστική ιστορία... Ταξιδεύουν σε εποχές μακρινές και φτάνουν στο λιμάνι της Σμύρνης, πριν 100 χρόνια. Προσπαθώντας να γλιτώσουν από την καταστροφή, οι άνθρωποι επιβιβάζονταν στα καράβια κουβαλώντας ό,τι πολυτιμότερο είχαν... Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης ένα αγαλματάκι, η Κυρά Λένη, μια Σμυρνιά νοικοκυρά, ένα εικόνισμα και μία συνταγή της γιαγιάς της και ο Κυρ Ιορδάνης, ένας Σμυρνιός νταής, τον τζουρά του.

Το παρελθόν συναντά το παρόν και η ιστορία μας προχωρά μέσα στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Τρεις επισκέπτες βρίσκονται μπροστά στο «Προσφυγάκι» και ανακαλύπτουν ότι οι πρόγονοί τους ήταν μαζί στο ίδιο καράβι που τους πήρε από τη Σμύρνη που καιγόταν. Θυμούνται και μιλάνε για τους πρόσφυγες πατέρες, μητέρες, παππούδες και γιαγιάδες, που μετά τον ξεριζωμό μόχθησαν και πρόκοψαν στις νέες τους πατρίδες και πλούτισαν την Ελλάδα με τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τη μουσική, τα τραγούδια, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Παίζουν οι: Θόδωρος Ιγνατιάδης, Μαρία Βλάχου, Μέμος Ρούσσος, Ανδρομάχη Μακρίδου, Εφη Σισμανίδου, Ειρήνη Ιωάννου-Παπανεοφύτου, Δημήτρης Νάστος.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ