Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Για το ζωντάνεμα των συλλόγων και την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Παντελή Αρζόγλου, εκ μέρους της απερχόμενης Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Ελπιδοφόρο μήνυμα για τη δυνατότητα να μετρηθούν βήματα στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος έδωσε η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που έγινε το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή ρεκόρ 122 φοιτητικών συλλόγων, 8 επιτροπών αγώνα και 5 επιτροπών ετών από όλη τη χώρα.

Η κατάσταση που βιώνουν οι φοιτητές και φοιτήτριες σήμερα σε συνθήκες δύσκολες για τον λαό και με την προσπάθεια έντασης της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, τα όσα μπαίνουν εμπόδιο για την ικανοποίησή τους, η αποτίμηση της πρωτοπόρας δράσης των Συλλόγων που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, τα χαρακτηριστικά εκείνα που χρειάζεται το κίνημα προκειμένου να ανοίξει νέους δρόμους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Ζητήματα που τέθηκαν μεταξύ άλλων και στην εισήγηση που παρουσιάστηκε από τον Παντελή Αρζόγλου εκ μέρους της απερχόμενης Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ. Σήμερα παρουσιάζουμε εκτενή αποσπάσματά της:

***

(...) «Είναι κοινός τόπος ότι οι νέοι σήμερα σπουδάζουμε "στη χειρότερη εποχή", με την ακρίβεια, τα νοίκια και τους λογαριασμούς "στον θεό". Αλλιώς τα περιμέναμε και αλλιώς τα βρήκαμε στη φοιτητική μας ζωή! Τι απαντάνε στο αδιέξοδο των φοιτητών, με το κόστος ζωής να είναι απαγορευτικό από τη μία, και από την άλλη οι ελάχιστες φοιτητικές εστίες να μην καλύπτουν ούτε το 9% όσων σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, να βρίσκονται παρατημένες; Απαντάνε με αυξήσεις - κοροϊδία στο στεγαστικό επίδομα, πολύ πίσω από την αύξηση των ενοικίων. Απαντάνε με επιβολή ενοικίων, ΣΔΙΤ και στις εστίες, δηλαδή και πάλι οι φοιτητές να βάζουμε το χέρι στην τσέπη! Η παράδοση των φοιτητικών εστιών σε επιχειρηματίες θα μας φέρει αντιμέτωπους με την ίδια κατάσταση που βλέπουμε όπου μπαίνουν εργολάβοι στις σχολές μας. Υποβαθμισμένες υποδομές και τριπλάσιο κόστος για τις οικογένειές μας, αφού ο επιχειρηματίας κοστολογεί το έργο όσο θέλει για να κερδίσει, εκμεταλλεύεται δωρεάν δημόσιες εκτάσεις, επιβάλλει τα ενοίκια που θέλει σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς. Το παράδειγμα των τελευταίων ημερών με τον συνάδελφο από τη Θεσσαλία είναι αποκαλυπτικό για το τι ετοιμάζουν! Τα πανεπιστήμιά μας θα μας στραγγίζουν και από το τελευταίο ευρώ, με "ενέχυρο" το πτυχίο μας!

Αντιμέτωποι με πολύπλευρη επίθεση


(...) Ηδη μέσα στις σχολές μας αντιμετωπίζουμε την προσπάθεια υπουργείου και διοικήσεων να εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Η ατζέντα έχει απ' όλα: Απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, περαιτέρω εξίσωση πτυχίων με αυτά των κολεγίων, περικοπές στη φοιτητική μέριμνα, γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, εμπορική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ιδρυμάτων, κατάργηση - συγχώνευση τμημάτων, ίδρυση για πρώτη φορά Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών που θα δίνουν 3ετή πτυχία, κλείσιμο πανεπιστημιακών λεσχών, ίδρυση συμβουλίων διοίκησης με συμμετοχή επιχειρηματιών.

Οι φοιτητές πήραμε ήδη την πρώτη γεύση για το τι σημαίνει ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων μας. Αποδείχθηκε ότι όχι απλά δεν ανοίγουν "νέους ορίζοντες" για τους φοιτητές, αλλά τους κλείνουν και τις όποιες πόρτες διατηρούνταν ανοιχτές σε μορφωτικά δικαιώματα. Γιατί πόρτες κλειστές βρήκαν οι φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο ΑΠΘ, που τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο μάθημα επειδή τα μεταπτυχιακά τους παραμένουν δωρεάν! Γιατί εργαστήρια κλειδωμένα βρίσκουν οι φοιτητές όταν αυτά παραχωρούνται εξολοκλήρου σε εταιρείες για την δική τους έρευνα. Γιατί ανοιχτά είναι μόνο τα παράθυρα από όπου έπεσε ο συμφοιτητής μας στο ΑΠΘ λόγω συνωστισμού στο αμφιθέατρο!

Το πανεπιστήμιο των "ευκαιριών" που διαφημίζουν, αποδυναμώνει τα πτυχία μας, το μόνο διαπραγματευτικό χαρτί που έχουμε για να διεκδικήσουμε μια θέση εργασίας! Αλήθεια, αν θέλουν να μας δώσουν "ευκαιρίες" για να μπούμε στην αγορά εργασίας, γιατί αποσπούν την παιδαγωγική επάρκεια, γιατί ακόμα "παζαρεύουν" τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων 60 τουλάχιστον τμημάτων, γιατί εξισώνουν τα πτυχία μας με όσους έχουν να πληρώσουν ένα κολέγιο; Γιατί "απεγκλωβίζουν", όπως προκλητικά δήλωνε η Κεραμέως, χιλιάδες φοιτητές από τα ΑΕΙ;

Μας απασχολεί το μέλλον μας μετά τις σπουδές, πώς θα βρούμε δουλειά στο αντικείμενό μας και με τι συνθήκες. Και η πραγματικότητα γύρω μας μας κάνει να ανησυχούμε πιο πολύ!

Ενίσχυση της κερδοφορίας σε βάρος των αναγκών

(...) Τελικά, αποδεικνύεται ότι η ενίσχυση από το κράτος με όλους τους τρόπους της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων βάζει σε τελευταία μοίρα τις δικές μας αγωνίες, τις ανάγκες του λαού.

Μια ματιά στο "πού πάνε τα λεφτά" και για τα πανεπιστήμια πείθει και τους πιο δύσπιστους! Η κυβέρνηση παίρνει από τις οικογένειές μας 57 δισ. σε φόρους και γυρίζει ψίχουλα με pass και επιδόματα! Τα τελευταία 13 χρόνια η χρηματοδότηση για την Παιδεία μειώθηκε κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ κατά 70%. Οι διοικήσεις των σχολών ήδη δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν έστω και βασικές λειτουργικές δαπάνες όπως η θέρμανση. Και όμως: 604 εκατ. δίνονται στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ. 50 εκατ. για πανεπιστημιακή αστυνομία, 20 εκατ. για τη διαφήμιση των ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα, 13 εκατ. για να αποσπάσουν την παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία μας, 25 εκατ. για τους managers των σχολών μας! Τελικά... λεφτά υπάρχουν μόνο για τις business τους, τους εργολάβους και την καταστολή!

Η κυβέρνηση, το υπουργείο, οι διοικήσεις των σχολών θέλουν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν ότι η βιτρίνα του πανεπιστημίου - επιχείρηση θα μένει ατσαλάκωτη, δεν θα διαταράσσεται από τις διεκδικήσεις μας. Ξέρουν καλά ότι οι φοιτητές δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια απέναντι στα αδιέξοδα, την αδικία! Γι' αυτό παίρνουν μέτρα, ενισχύουν από τη μία την καταστολή και από την άλλη την προσπάθεια να φέρουν την οργάνωση των φοιτητών στα μέτρα τους, να μας κάνουν συνένοχους στο έγκλημα απέναντι στις σπουδές μας! Οι φοιτητές έχουμε πείρα, δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε την κρατική καταστολή, από αυτή ή και προηγούμενες κυβερνήσεις! Η ΟΠΠΙ "πήγε κουβά" και έτσι θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις απειλές, τις συνδικαλιστικές διώξεις, τις απαγορεύσεις και τον περιορισμό των διαδηλώσεων, τις αύρες και τα χημικά που αγόρασαν οι προηγούμενοι για να μας κεράσουν οι σημερινοί κυβερνώντες!

(...) Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρέμβει στους συλλόγους μας, στο δικαίωμά μας να συζητάμε, να παλεύουμε συλλογικά. Είναι ανοικτή υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων η διάταξη στον νόμο - πλαίσιο για κατασκευασμένα "συμβούλια φοιτητών" που θα εκλέγονται με ηλεκτρονικές εκλογές και με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Τα ψέματα της κυβέρνησης για "δικαίωμα των ανένταχτων και άξιων φοιτητών να εκλέγονται", για "δημοκρατικές εκλογές και άνοδο της συμμετοχής" κατέρρευσαν με την πρώτη εφαρμογή του νόμου! Στο Πολυτεχνείο της Κρήτης στις ηλεκτρονικές εκλογές η αποχή ξεπέρασε το 90%, και όσο για το αποτέλεσμα ...δεν πέσαμε από τα σύννεφα όταν μάθαμε ότι όλοι οι εκπρόσωποι που εκλέχθηκαν ήταν στελέχη της κυβερνητικής παράταξης! Αφού δεν τους έκατσαν οι φοιτητικές εκλογές, είπαν να κάνουν τις δικές τους! Ομως οι φοιτητές τούς έχουν πάρει χαμπάρι και δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί αυτή η παρωδία και σε άλλες σχολές!

Δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

(...) Τα πανεπιστήμιά μας, η έρευνα μπλέκεται όλο και πιο βαθιά στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, μπροστά και στην κλιμάκωση της σύγκρουσής του με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Μερικά μόνο παραδείγματα αποτελούν τα προγράμματα που βρίσκονται άμεσα στην ευθύνη του ΝΑΤΟ για πρακτική άσκηση, η έρευνα για ΝΑΤΟικά οπλικά συστήματα ή την κυβερνοασφάλεια, τα σεμινάρια για την αντιμετώπιση των fake news από την αμερικάνικη πρεσβεία, δηλαδή από αυτούς που οργάνωσαν ολόκληρους πολέμους διαδίδοντας fake news όπως τα χημικά όπλα στο Ιράκ κ.ά. Χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, ο "Δημόκριτος", είναι "μισθωμένο" για την ανάπτυξη καινοτομίας στην πολεμική βιομηχανία του ΝΑΤΟ, για τη σφαγή των λαών!

Η αγωνία μας μπροστά στις εξελίξεις, την κλιμάκωση του πολέμου και των ανταγωνισμών, μπορεί να εκφραστεί στον αγώνα για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, να μη συμμετέχουμε στις κυρώσεις προς τη Ρωσία, να πάψει κάθε κοινή δραστηριότητα των σχολών μας με το ΝΑΤΟ, να δοθούν λεφτά για την Παιδεία και όχι 7 δισ. για τη φονική μηχανή του ΝΑΤΟ. Να μη δεχτούμε κανένας νέος επιστήμονας να χαρίσει τις γνώσεις, το έργο του, την αγάπη για το αντικείμενό του στις μηχανές του πολέμου, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Κανένας νέος στρατευμένος να μην δεχτεί να συμμετάσχει σε αποστολές εκτός συνόρων! Είμαστε στο πλευρό των συμφοιτητών μας που υπηρετούν τη θητεία τους και εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στον πόλεμο παρά τις απειλές και τις διώξεις των κυβερνητικών επιτελείων και διοικήσεων! Είμαστε περήφανοι για την αντίδραση των φοιτητών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην εμπλοκή της χώρας μας, για την επιλογή να είμαστε με τους λαούς και όχι με τα στρατόπεδα ληστών, για το μπλοκάρισμα ερευνητικών προγραμμάτων για πολεμικούς σκοπούς, όπως στο ΕΜΠ το 2019. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, αντιπαλεύοντας την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ.

Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει

(...) Αν λοιπόν προκύπτει ένα συμπέρασμα είναι πως: Οι αγώνες, το ίδιο το φοιτητικό κίνημα πρέπει και μπορεί να δυναμώσει! Να σκεφτούμε τι κίνημα χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, για να περάσουμε στην αντεπίθεση! Σήμερα χρειάζεται:

Κίνημα που θα βάζει στο στόχαστρο την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων που διαχρονικά στοχεύει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, τσακίζει τα όνειρά μας. Για να έχει το κίνημα διάρκεια, προοπτική και όχι ημερομηνία λήξης τις επόμενες εκλογές ή τον επόμενο "Μεσσία". Γιατί δεν έχουν κανέναν λόγο να υποχωρήσουν στα αιτήματά μας αν δεν νιώθουν ότι μπορεί να χάσουν πολύ περισσότερα από τους αγώνες μας!

Κίνημα με πανελλαδικό συντονισμό της δράσης, για να είναι πιο δυνατές οι διεκδικήσεις και οι αγώνες μας. Με ένα στόμα - μια φωνή χιλιάδες φοιτητές μπορούμε να σπάσουμε τη σιωπή, την αδιαφορία, το κουκούλωμα των προβλημάτων, να τους ξεκουφάνουμε, να απαιτήσουμε απαντήσεις! Αντίθετα ο καθένας μόνος του, κλεισμένος στους 4 τοίχους της σχολής ή της πόλης του, είναι αδύναμος, εύκολος αντίπαλος!

Κίνημα που θα βάζει μπροστά τη διεκδίκηση των σύγχρονων όρων σπουδών, μόρφωσης, εργασίας, ζωής με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας. Σπουδάζοντας γνωρίζουμε τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, συγκρίνουμε τη σημερινή κατάσταση με το πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την οπισθοδρόμηση, με τη μερική γνώση της επιστήμης μας, με τις τραγικές ελλείψεις, με την εργασιακή ζούγκλα. Δεν λέμε μόνο ΟΧΙ στον έναν ή τον άλλο αντιεκπαιδευτικό νόμο που ψηφίζεται, έχουμε τις δικές μας προτάσεις και αιτήματα για τις σπουδές μας! Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συσπειρώνουμε περισσότερες δυνάμεις και στον αγώνα για να εμποδίσουμε την εφαρμογή αντιδραστικών μέτρων. Να περνάμε από την άμυνα στην επίθεση για να σκοράρουμε τελικά εμείς, να κερδίσουμε στον αγώνα της μόρφωσης και της ζωής! Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε νέα δικαιώματα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, όπως: Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, να φτιαχτούν νέες εστίες δημόσιες και δωρεάν για να καλύπτονται οι ανάγκες, το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση κάθε επαγγέλματος, οι μεταπτυχιακές σπουδές να παρέχονται δωρεάν, να προσληφθεί το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό, να διαμορφωθούν οι απαραίτητες υποδομές, αίθουσες, εξοπλισμένα εργαστήρια, βιβλιοθήκες για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας κ.ά.

Κίνημα μαζικό και ζωντανό μέσα από τη συμμετοχή των ίδιων των φοιτητών και φοιτητριών στην οργάνωση της πάλης, στις Γενικές Συνελεύσεις, στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων, στις επιτροπές ετών. Τέτοια προσπάθεια έγινε φέτος σε δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους που γύρισαν σελίδα, ξεπέρασαν τον εκφυλισμό και τη διάλυση που επέβαλλαν διάφορες δυνάμεις που στηρίζουν και χειροκροτούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Σε αρκετά τμήματα η συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών στην οργάνωση της πάλης άνοιξε τον δρόμο, ώστε να γίνει δική τους υπόθεση η ίδρυση νέων συλλόγων κόντρα στο απόστημα του εκφυλισμού και την τρομοκρατία όπως στο ΔΙΠΑΕ.

Σήμερα χρειάζεται κίνημα που θα συναντιέται με τους αγώνες των εργαζομένων, με τη δράση των σωματείων, ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να γνωρίζουν τα επαγγελματικά και εργασιακά τους δικαιώματα, τους αυριανούς συναδέλφους τους, τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Αυτόν τον δρόμο έδειξε η μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 9 Νοέμβρη και θα το επιβεβαιώσει η ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 17/12 και σε άλλες πόλεις.

Βάζουμε στο επίκεντρο τη λειτουργία των συλλόγων...

Για να τα καταφέρουμε είναι ανάγκη να δυναμώσει η συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών στους συλλόγους, η οργάνωση σε κάθε έτος και Τμήμα, η αλληλεγγύη σε όποιον έχει ανάγκη! Περισσότεροι συνάδελφοί μας να έρθουν σε επαφή με τους φοιτητικούς τους συλλόγους, να συμβάλουν και αυτοί με τις ιδέες τους, την ενεργή συμμετοχή τους. Μέρα με τη μέρα να αυξάνεται η οργάνωση στους φοιτητικούς συλλόγους, ο κάθε Σύλλογος να γίνεται κύτταρο αγώνα, να αποκτά μάτια και αυτιά μέσα στα έτη και εργαστήρια με τη συγκρότηση επιτροπών. Να αναπτύσσει πολύπλευρη και πολύμορφη δραστηριότητα για το σύνολο των αναγκών των νέων που σπουδάζουν και με αυτόν τον τρόπο να φέρνει μέσα στους συλλόγους εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες.

Στο επίκεντρο χρειάζεται να μπαίνει η καλή δράση και λειτουργία των συλλόγων μας. Εχουμε θετικά παραδείγματα, όμως χρειάζεται να εντείνουμε την προσπάθεια έτσι ώστε όλο και περισσότεροι σύλλογοι να βάζουν στο σχέδιο δράσης τους την ενασχόληση με όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Την ενασχόληση δηλαδή με την επιστήμη μας, τους όρους με τους οποίους μορφωνόμαστε, το περιεχόμενο των σπουδών μας (...). Είναι θετική η πείρα που βγαίνει από αρκετούς συλλόγους, οι οποίοι πραγματοποίησαν κοινές συσκέψεις, εκδηλώσεις με σωματεία εργαζομένων του επαγγέλματός τους. Είναι μαζική η συμμετοχή των φοιτητών σε επιστημονικές εκδηλώσεις ή επιτροπές που συγκροτούν σύλλογοι σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα στο μέτωπο του αθλητισμού και του πολιτισμού με τη δημιουργία αθλητικών, θεατρικών, κινηματογραφικών ομάδων, με τη διοργάνωση αθλητικών τουρνουά, συναυλιών, επισκέψεων σε θεατρικές παραστάσεις κ.ά. (...) Είναι πολύτιμη η πείρα από τη δημιουργία Στεκιού των συλλόγων στην Καβάλα και παλιότερα στα Γιάννενα με την εθελοντική συμβολή δεκάδων φοιτητών που πρέπει να γενικευτεί, ειδικά σε επαρχιακά ιδρύματα που λείπει από τους φοιτητές ακόμα και η στοιχειώδης πρόσβαση στον πολιτισμό, τον αθλητισμό.

Μαζί με τα παραπάνω, χρειάζεται να αναπτυχθούν τα εξής δύο στοιχεία:

Το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, με οργανωμένο τρόπο ειδικά αυτόν τον δύσκολο για τον λαό χειμώνα και με όλους τους τρόπους. Να πρωτοστατήσουν οι σύλλογοι, οι εστιακοί, να συγκροτηθούν επιτροπές αλληλεγγύης, να έρθουν σε επαφή με την επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς. (...)

Κάθε αγωνιστική δράση να αφήνει μια πιο σταθερή μορφή οργάνωσης, π.χ. επιτροπές ετών, επιτροπή φοιτητών για τη στέγαση, για την πρακτική, κ.ο.κ. Ειδικά οι σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ χρειάζεται να οργανώσουν τη συγκρότηση ακόμα και την εκλογή επιτροπών σε κάθε έτος, για να αναπτύσσεται ένα δίκτυο πρωτοπόρων φοιτητών που κάνουν δική τους υπόθεση την ενημέρωση και τη δράση των φοιτητών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ