Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1792 Γεννιέται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

1834 Ο βασιλιάς Οθωνας και η κυβέρνησή του εγκαθίστανται στην Αθήνα, που με διάταγμα της 18/9/1834 είχε γίνει η νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους (μετά το Ναύπλιο).

1866 Πεθαίνει ο Βρετανός στρατιωτικός και γεωγράφος σερ Τζορτζ Εβερεστ, από τον οποίο ονοματίστηκε η υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

1934 Οι λιγνιτωρύχοι του Παγγαίου κατεβαίνουν σε απεργία κατά της παράνομης σύλληψης και παραπομπής σε δίκη 13 συναδέλφων τους. Η αστυνομία επιτίθεται σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας άλλους 13. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι των Σερρών. Η απεργία κράτησε 13 μέρες.

1934 Δολοφονείται στο Λένινγκραντ από εχθρούς του σοσιαλισμού ο Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ. Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας από το 1904, υπήρξε ένας από τους βασικότερους οργανωτές και καθοδηγητές της ένοπλης πάλης στη διάρκεια της Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Προς τιμήν του το μπαλέτο Μαριίνσκι μετονομάστηκε σε μπαλέτο Κίροφ.

1935 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γούντι Αλεν.

1944 Δημοσιεύεται ημερήσια διαταγή - τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι με την οποία απαιτούσε τη διάλυση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ (με την ταυτόχρονη όμως διατήρηση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου). Το ΕΑΜ απέρριψε ως ετεροβαρή και εχθρική τη διαταγή του Σκόμπι. Μαζικές εκδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ. Την ίδια στιγμή, η Ορεινή Ταξιαρχία ακροβολίστηκε στους λόφους του Υμηττού, ενώ ο αρχηγός του ΕΔΕΣ Ν. Ζέρβας αναχώρησε βιαστικά για την Ηπειρο, όπου βρισκόταν ο κύριος όγκος των δυνάμεών του.

1945 Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών.

1955 Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα (ΗΠΑ) η Αφροαμερικανή Ρόζα Παρκς αρνείται να παραδώσει το κάθισμά της στο λεωφορείο σε έναν λευκό και συλλαμβάνεται. Εγινε έτσι σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διαχωρισμών στις ΗΠΑ.

1960 Πραγματοποιείται στην Αθήνα απεργία και μεγάλη μαχητική συγκέντρωση των οικοδόμων. Η αστυνομία επιτίθεται και ακολουθούν συγκρούσεις, με 66 τραυματίες οικοδόμους - 3 από σφαίρες - και 55 αστυνομικούς (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία). Αργά το βράδυ τα σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την επόμενη μέρα.

1972 Πεθαίνει στην Πράγα ο Ανδρέας Τζήμας (Βασίλης Σαμαρινιώτης). Από τον Μάη του 1943 υπήρξε το τρίτο μέλος της Διεύθυνσης του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ (ως καθοδηγητής) μαζί με τον Στέφανο Σαράφη (στρατιωτικός) και τον Αρη Βελουχιώτη (καπετάνιος).

1973 Πεθαίνει ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ από την ίδρυσή του ως ανεξάρτητου κράτους (1948-1954).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ