Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΣΚΟΥΠΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέοι μποναμάδες στους επιχειρηματικούς ομίλους...

...και τα ρέστα «εθελοντική φορολογία» για τους εφοπλιστές

Το νέο «συνυποσχετικό» με τους εφοπλιστές, οι οποίοι είχαν την «καλή διάθεση» να αυξήσουν το πουρμπουάρ της «εθελοντικής φορολογίας» τους κατά 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο, έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση παρουσιάζοντάς το μάλιστα και ως κατόρθωμα, την ώρα που σπάνε το ένα πίσω από το άλλο τα ρεκόρ της κερδοφορίας, ενώ και ο ελληνόκτητος στόλος αναδεικνύεται για μια ακόμα χρονιά ο μεγαλύτερος παγκοσμίως. Το σχετικό άρθρο περιέχεται σε νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το οποίο επιπλέον προβλέπει νέους μποναμάδες για επιχειρηματικούς ομίλους. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί και διάταξη με την οποία για να διευκολυνθεί η είσοδος του «νέου σωτήρα» - επενδυτή και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα πρέπει οι εργαζόμενοι, πέρα από την απόλυσή τους, να αποδεχτούν ότι δεν θα τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα, που έχουν κερδίσει μάλιστα δικαστικά.

Οσον αφορά το νέο συνυποσχετικό μεταξύ κυβέρνησης και Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, διαφημίζεται μεν ως αύξηση της «εθελοντικής φορολογίας» των εφοπλιστών, από τα 40 στα 60 εκατομμύρια τον χρόνο, αποσιωπάται δε πως σε αυτό προβλέπεται η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των μερισμάτων των πλοιοκτητριών εταιρειών από το 10% στο 5%. Το επιχείρημα που έχει διατυπωθεί για τη νέα ουσιαστικά παροχή προς τους εφοπλιστές είναι ότι με τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης θα αυξηθούν οι εθελοντικές εισφορές ανά πλοίο και άρα θα εισρεύσουν στον κρατικό προϋπολογισμό περισσότερα χρηματικά ποσά!

Σημειώνεται ότι το πρώτο αντίστοιχο συνυποσχετικό είχε υπογραφεί από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Η τότε συμφωνία προέβλεπε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες θα κατέβαλλαν στην τριετία 2014 - 2016 συνολικά 420 εκατ. ευρώ ή 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ηρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μείωσε το ποσό στα 40 εκατ. ευρώ και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ το πάει στα 60 εκατ. ευρώ, πακέτο με νέες παροχές στους εφοπλιστές.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στην Επιτροπή, «δίνετε συνέχεια στην κοροϊδία της οικειοθελούς φορολογίας, για να καλυφθούν τα ληστρικά προνόμια» που έχουν εξασφαλιστεί στους εφοπλιστές διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις «με πάνω από 50 φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις, με αφορολόγητο πετρέλαιο, την πρόσφατη αναστολή των χρεών τους έως το 2025 κ.ο.κ».

Τόνισε ότι μπροστά στα μυθικά κέρδη που συγκεντρώνουν οι εφοπλιστές από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών, τα απίστευτα προνόμια που πληρώνει ο λαός, ακόμα και τώρα με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία με πλοία τους να ναυλώνονται 400.000 δολάρια τη μέρα, «τα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο δεν είναι ούτε για τα πούρα τους». Ενώ σημείωσε ότι η αξία του στόλου τους «υπολογίζεται πάνω από 16 δισ. δολάρια».

Η Δ. Μανωλάκου σχολίασε ακόμα ότι όλα αυτά δεν αγγίζονται ούτε σχολιάζονται από τα αστικά κόμματα. Αλλωστε, ήταν χαρακτηριστικό πως και χτες, δεύτερη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Ελευθεριάδου, δεν έβγαλε άχνα.

Οσον αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προβλέπεται ρύθμιση που αφορά την καταβολή από το Δημόσιο προς την ειδική διαχείριση ποσού που προορίζεται για την αποπληρωμή μέρους των οφειλών προς τους εργαζόμενους που έχουν κερδίσει δικαστικά. Ο υπουργός Οικονομικών πρόβαλε τη ρύθμιση ως εξυπηρέτηση προς τους εργαζόμενους. Ωστόσο, απαντώντας η Δ. Μανωλάκου ανέδειξε ότι πρόκειται για παραμύθι αφού πέρα από το γεγονός ότι με την πολιτική τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και στη βάση των Οδηγιών της ΕΕ ρήμαξαν το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, στους εργαζόμενους του οποίου οφείλονται δεδουλευμένα από το 2012, τώρα η κυβέρνηση έρχεται απλώς να υλοποιήσει δικαστική απόφαση, την οποία είχε επιχειρήσει με κάθε τρόπο να προσβάλει. «Αυτό κάνετε και ας μην πουλάτε το παραμύθι για εξυπηρετήσεις στους εργαζόμενους, τους έχετε τσακίσει και είναι αμφίβολο αν θα πάρουν όλα όσα τους χρωστάτε και κυρίως το 35% του μισθού που παρακρατούσατε επί σειρά ετών», ανέφερε η Δ. Μανωλάκου.

Τα νέα δωράκια στους ομίλους

Σχετικά με τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου ξεχωρίζει ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς προς τις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης καθώς παρατείνεται η αναστολή στο να καταβάλλουν το ποσοστό 5% επί των νοσηλίων στο Δημόσιο, ενώ όσες στο μεταξύ το έχουν καταβάλει το ποσό θα συμψηφιστεί με τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Δωράκια περιέχονται και για τις εταιρείες real estate καθώς προβλέπεται ότι αναστέλλεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας για κατασκευές που έχουν φτιαχτεί από το 2006 και μετά, που σημαίνει ότι ο πρώτος που κερδίζει είναι ο κατασκευαστής που επενδύει στα ακίνητα. Ακόμα παρατείνεται η αναστολή για την καταβολή του φόρου 15% της υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, με ευνοούμενους και εδώ τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την αγοραπωλησία ακινήτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ