Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κανένας μόνος του!

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, εξαιτίας του μεγάλου κύματος πλειστηριασμών και εξώσεων, πρόσθεσε νέα μέλη στη δύναμή της, μαχόμενους νομικούς, συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο και άλλους συνδικαλιστές, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: Του ΠΑΜΕ: 2103833786 και 2103301847 και της Επιτροπής: 6974010107 και 6945757855. Επίσης, στο email: pleistiriasmoi@pamehellas.gr

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- «Κάτω τα χέρια από τα σπίτια του λαού»: Με μία ακόμα επιτυχημένη παρέμβαση τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ απέτρεψαν το ξεσπίτωμα λαϊκής οικογένειας

-- Με νέα συλλαλητήρια κλιμακώνεται η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για ρεύμα και τρόφιμα φθηνά για τον λαό

-- Ολοι σήμερα στους δρόμους ενάντια στο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για τη δημόσια περίθαλψη

-- Οι αρχαιρεσίες στις ΕΛΜΕ και η στάση των δυνάμεων των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Αναγκαία για τους εκπαιδευτικούς η αλλαγή των συσχετισμών

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Με την οργάνωση και την αλληλεγγύη θα σώσουμε τα σπίτια μας

Ανεστάλη ηλεκτρονικός πλειστηριασμός μετά από κινητοποίηση χτες στα γραφεία της «do Value»

Υπό βροχή η χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση
Υπό βροχή η χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση
Στην αναστολή ενός ακόμα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας οδήγησε η νέα κινητοποίηση που έγινε χτες το πρωί στα γραφεία της εταιρείας «do Value» στην Καλλιθέα. «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»: Το σύνθημα στο οποίο ενώνουν τη φωνή τους σωματεία και φορείς ακούστηκε και έξω από τα γραφεία της εταιρείας, καθώς δεκάδες εργαζόμενοι παρά τη βροχή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για κινητοποίηση.

Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο των πλειστηριασμών βρέθηκε μια τετραμελής οικογένεια που απειλήθηκε με πλειστηριασμό του σπιτιού 52 τ.μ. στο οποίο κατοικεί στο Περιστέρι. Μάλιστα, η «do Value» όλες τις προηγούμενες μέρες έβαζε το μαχαίρι στον λαιμό της οικογένειας, ζητώντας το εξωφρενικό ποσό των 25.000 ευρώ για να σταματήσει τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, που ήταν προγραμματισμένος για χτες.

«Προσπαθήσαμε τις προηγούμενες μέρες να έρθουμε σε επικοινωνία με την εταιρεία. Είναι πραγματικά αδύνατο», κατήγγειλε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και πρόσθεσε πως ο πλειστηριασμός προγραμματίστηκε χωρίς να προηγηθεί καμία διαπραγμάτευση για λύση. «Οποιος έρχεται μόνος του εδώ τον τρώει ο λύκος», σημείωσε, υπενθυμίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει όλες οι κυβερνήσεις, δίνοντας σινιάλο σε τράπεζες, εισπρακτικές και εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων να κάνουν «ντου» στα σπίτια των εργαζομένων, όπως έγινε και πρόσφατα στου Ζωγράφου.

Μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία των σωματείων η εταιρεία προχώρησε σε αναστολή του πλειστηριασμού, ανακοινώνοντας ότι θα σταματήσει τον εκβιασμό για την καταβολή του υπέρογκου ποσού των 25.000 ευρώ. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει συνάντηση της εταιρείας με τον ιδιοκτήτη προκειμένου να συμφωνηθεί μια δόση που να μπορεί η οικογένεια να καταβάλει.

«Ο άνθρωπος θέλει το σπίτι του και το κέρδισε με τον αγώνα του και με την παρουσία όλων μας που ήταν σημαντική για να καταφέρουμε αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε ο Βάλσαμος Συρίγος και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε τον αγώνα καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχει λύση μέσα από τη λαϊκή πάλη, την οργάνωση, τον αγώνα, να σώσουμε τα σπίτια μας».

Από τη μεριά του ο Λευτέρης Σιδέρης, ιδιοκτήτης της κατοικίας, μετέφερε στους συγκεντρωμένους «ένα μεγάλο ευχαριστώ» για τη στήριξή τους, μαζί με την προτροπή σε όσους αντιμετωπίζουν τη θηλιά των χρεών και τον κίνδυνο του πλειστηριασμού «ούτε μια στιγμή να μην το βάζουν κάτω», αλλά «να απευθύνονται στο κίνημα», να παλεύουν για τη ζωή τους.

Από το βήμα της κινητοποίησης το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα στην κινητοποίηση που οργανώνεται σήμερα στη Βουλή ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αλλά και στο παναττικό συλλαλητήριο που σχεδιάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις στις 17 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα.

ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια σε ακρίβεια και πλειστηριασμούς

Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Σάββατο 17 Δεκέμβρη. Νέες κινητοποιήσεις και από τους συνταξιούχους

Στις νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες περνά η σκυτάλη, μετά τη μεγάλη απεργία της 9ης Νοέμβρη, με εργατικά συνδικάτα να έχουν ήδη ανακοινώσει συλλαλητήρια για τις 17 Δεκέμβρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο νέος προϋπολογισμός - σφαγείο για το λαϊκό εισόδημα και οι διεκδικήσεις επικεντρώνουν σε αυξήσεις των μισθών με υπογραφή ΣΣΕ, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, για να μπλοκαριστεί το ξεσπίτωμα από τους πλειστηριασμούς πρώτης - κύριας κατοικίας.

Στην Αττική, 16 συνδικαλιστικές οργανώσεις προχωρούν σε συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη, στο Σύνταγμα, στις 12.30 το μεσημέρι, καλώντας και τα άλλα συνδικάτα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή τους και την προετοιμασία του. Παράλληλα, καλούν σε σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, σε χώρο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, για τον συντονισμό και την κλιμάκωση της δράσης.

Το κάλεσμα συνυπογράφουν: Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας και Συνταξιούχων ΙΚΑ. Τα Συνδικάτα: Επισιτισμού, Τουρισμού, ΣΕΤΗΠ, Εμποροϋπαλλήλων, Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», ΠΕΜΕΝ, «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών.

Στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που φέρνει μεγαλύτερη ακρίβεια, φτώχεια, φορολογική αφαίμαξη σε βάρος του λαού, οργανώνουν και τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Λίγες μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, οργανώνουν σύσκεψη συντονισμού για την αγωνιστική κλιμάκωση της πάλης.

Καλούν τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς.

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι στιγμής τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Χημικής Βιομηχανίας και Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής.

Συσκέψεις σε Εύβοια και Ξάνθη

Σε σύσκεψη Σωματείων και συνδικαλιστών για τον συντονισμό της δράσης για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος καλεί και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων των γραφείων του. Σκοπός της σύσκεψης, όπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, είναι η αποτίμηση της πετυχημένης απεργίας στις 9 Νοέμβρη και οι δυνατότητες που διαμορφώνει για συνέχιση του αγώνα ενάντια στην ακρίβεια σε Ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης και διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Σε σύσκεψη καλεί την Κυριακή 4 Δεκέμβρη η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, τους φοιτητικούς συλλόγους, για την οργάνωση Συλλαλητηρίου το Σάββατο 17 Δεκέμβρη αλλά και άλλων δράσεων για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Και οι συνταξιούχοι ξανά στους δρόμους

Παράλληλα, νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ, την ερχόμενη βδομάδα, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις και αξιοπρεπείς παροχές Υγείας.

Οι κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν περιφερειακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα και παναττικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Με το σύνθημα «Είμαστε ξανά στον δρόμο του αγώνα», οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις διεκδικούν: Αμεση καταβολή των πληρωμένων Δώρων των συνταξιούχων. Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξιμες αποδοχές. Να δοθεί αύξηση - μετά από 13 χρόνια - σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Αύξηση της εθνικής σύνταξης στα 650 ευρώ, από 360 και 384 ευρώ που είναι σήμερα. Αμεση καταβολή αναδρομικών, επικουρικών και Δώρων του 11μηνου για το 2015 σε όλους τους συνταξιούχους. Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ, να εκκαθαριστεί και να αποδοθεί στους δικαιούχους το συνολικό ποσό των συντάξεών τους - κύριας, παράλληλης, διαδοχικής, εφάπαξ, επικουρικής.

Στην ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις σχολιάζουν τις πανηγυρικές κυβερνητικές εξαγγελίες για τις υποτιθέμενες αυξήσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι. Και σημειώνουν ότι «δεν είναι αύξηση αλλά μείωση του συνταξιουχικού εισοδήματος», με μια σειρά δεδομένα να το αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία: Ο πληθωρισμός «τρέχει με ρυθμούς 12% και 13% και το ποσοστό που θα δοθεί θα είναι της τάξης του 7,5%», ενώ στις επικουρικές συντάξεις δεν θα δοθεί ούτε αυτό το ποσοστό. «Ενα εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καμία αύξηση», γιατί με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου), τον οποίο η ΝΔ διατηρεί και εφαρμόζει, έχουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Αντί για «την πληρωμένη 13η σύνταξή τους θα λάβουν 250 ευρώ», και αυτά μόνο στην περίπτωση που έχουν φορολογικό ετήσιο εισόδημα έως 9.600 ευρώ, «δηλαδή κάτω από 800 ευρώ στο σύνολο κύριας και επικουρικής». Την ίδια στιγμή, «για επτά χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις δεν τους αποδίδονται τα αναδρομικά» του 11μηνου του 2015, ενώ οι συνταξιούχοι «πληρώνουν κάθε χρόνο από τις περικοπές τους 8,5 δισεκατομμύρια».

Στο παναττικό συλλαλητήριο καλεί και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθήνας, που έχει ορίσει προσυγκέντρωση στις 9.45 π.μ. στο κτίριο του πρώην ΤΣΕΥΠ (Ευπολίδος 12). Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η συντριπτική πλειοψηφία από τους παλιούς συνταξιούχους δεν θα λάβει καμία αύξηση στη σύνταξή τους.

Πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και στη Νάουσα την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Καρατάσου. Με ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νάουσας καλούν σε μαζική συμμετοχή, για να εκφραστεί μαχητικά και αποφασιστικά το «φτάνει πια» στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ζωές τους.

ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Δράση ευαισθητοποίησης για τα προβλήματα του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου

Συνεχίζουν τις δράσεις τους για λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης οι Σύλλογοι Γονέων της περιοχής, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους γονείς να ζητήσουν από τα παιδιά να δημιουργήσουν ζωγραφιές με θέμα «Το νοσοκομείο των ονείρων μας».

«Μέρος από τις ζωγραφιές αυτές θα προσφερθούν ως ένα "ευχαριστώ" προς τους γιατρούς της Παιδιατρικής αλλά και όλου του νοσοκομείου, μεταφέροντάς τους το μήνυμα ότι βρισκόμαστε δίπλα τους στους αγώνες», σημειώνουν οι Σύλλογοι. Το Σάββατο 10 Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τις ζωγραφιές στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και περαιτέρω δημοσιοποίησης του προβλήματος.

Οι ζωγραφιές θα συλλέγονται μέχρι την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη. Για ερωτήσεις στο kozanigoneis@gmail.com

Οι Σύλλογοι Γονέων διεκδικούν να μη μείνει καμία μέρα χωρίς εφημερία η Παιδιατρική του «Μαμάτσειου», να γίνει προκήρυξη του συνόλου των θέσεων για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

«Δεν δεχόμαστε η υγεία να γίνεται αντικείμενο κέρδους για το συμφέρον των λίγων!», τονίζουν στην ανακοίνωση και συμπληρώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις δράσεις που διοργανώνονται από σωματεία και φορείς για ένα σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «PRAKTIKER»
Με τροποποιητικές Συμβάσεις και σπαστό ωράριο συνεχίζεται η επίθεση

Την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει σπαστό ωράριο, μετατρέποντας τη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων σε «λάστιχο», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas». Οπως επισημαίνει, η εταιρεία «καλεί εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση», σε μια σειρά από καταστήματα σε Αλεξανδρούπολη, Πάτρα και Βόλο, «να εργαστούν με σπαστό ωράριο», ασκώντας πιέσεις για να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση. Οι αλλαγές στο ωράριο αποτελούν το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η εταιρεία. Αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής είναι στο κατάστημα της Αλεξανδρούπολης να «έχουν μείνει περίπου 10 πωλητές», ενώ στην Πάτρα έχουν απολυθεί «τουλάχιστον 15 πωλητές τον τελευταίο χρόνο». Τώρα, η εργοδοσία επιδιώκει να «αποτελειώσει ό,τι απέμεινε από παλιούς εργαζόμενους με 8ωρη απασχόληση και συνεχές ωράριο». Παράλληλα, προχωρά σε προσλήψεις εργαζομένων μέσα από γραφεία «ενοικίασης» προσωπικού, όπως έχει ήδη κάνει σε Μάνδρα και Ιωάννινα, «με στόχο τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τις τροποποιητικές συμβάσεις που φέρνουν αρνητικές αλλαγές στα δικαιώματά τους και να επικοινωνούν μαζί του μπροστά σε κάθε πίεση που τους ασκείται από την εργοδοσία. Καλεί επίσης την εταιρεία να τηρήσει τη συμφωνία με την οποία έχει δεσμευτεί ότι «δεν θα αποτελέσει αιτία απόλυσης η μη αποδοχή του σπαστού ωραρίου» και προειδοποιεί πως σε αντίθετη περίπτωση θα απαντήσει με κινητοποιήσεις «ακόμα και μέσα στις γιορτές».

Στάσεις εργασίας σε «News Press Hold» και NEXI

Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα Πέμπτη (από 7.30 μ.μ. μέχρι 10.30 μ.μ.) οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «News Press Hold», διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς στο ύψος του πληθωρισμού, μέτρα υγείας και ασφάλειας στον χώρο του εργοστασίου και αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους. Την κινητοποίηση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

Στάση εργασίας σήμερα (12.30 μ.μ. - 4.30 μ.μ.) πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία NEXI, σε συνέχεια της πρόσφατης απεργίας και στάσης εργασίας τους ενάντια στη μετακίνηση, λόγω απόσχισης του τμήματος εκτύπωσης, 63 εργαζομένων σε θυγατρική της εταιρείας «Mellon». Τη στάση εργασίας έχει κηρύξει το επιχειρησιακό Σωματείο, μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

ΑΝΑΠΗΡΟΙ - ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ ΑμεΑ
Το Σάββατο το συλλαλητήριο για την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ

Στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα | Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, είναι το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, τιμώντας μαχητικά και διεκδικητικά την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ. Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ, απαιτώντας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Υγεία. Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και αποκατάστασης.

Ηδη η ανταπόκριση σωματείων και φορέων μεγαλώνει για την κινητοποίηση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι: Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης», Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων: ΚΕΑΤ, ΕΕΕΕΚ Τυφλών - Πολυαναπήρων Αιγάλεω, ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, 10ου Ειδικού Σχολείου Αθήνας, 6ου Ειδικού Σχολείου Αθήνας, Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. Επίσης καλούν η ΟΓΕ και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών».

Στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας ΑμεΑ το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στις 11 π.μ. από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο παλεύει ενάντια στα φαινόμενα σήψης και παρακμής στον χώρο της αναπηρίας και διεκδικεί σύγχρονες υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής και Φροντίδας.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Σάββατο 3 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, άλλοι φορείς του αναπηρικού και του γονεϊκού κινήματος, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι.

ΟΣΕ
Απολύονται 160 εργαζόμενοι για να εκχωρηθεί η φύλαξη διαβάσεων σε ιδιώτες

Στον δρόμο πετιούνται 160 συμβασιούχοι εργαζόμενοι - φύλακες ισόπεδων διαβάσεων - από τον ΟΣΕ, αποτελώντας τα επόμενα θύματα της «απελευθέρωσης» των μεταφορών και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης, αφού τα πόστα τους προορίζονται να ανατεθούν σε ιδιωτικές - εργολαβικές εταιρείες.

Πρόκειται για εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και τώρα δίνουν μάχη για να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους που εκτός από όλα τ' άλλα είναι και απαραίτητες για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού έργου.

«Μιλάμε για 160 εργαζόμενους όλων των ηλικιών, με πολλούς βέβαια να έχουν οικογένειες από πίσω, άλλους να κοντεύουν στη σύνταξη κ.ο.κ.», μας μεταφέρει εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής Απολυμένων. Και σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ το 2019 και εντέλει τους προσέλαβαν τμηματικά από τις αρχές του 2021. «Μάλιστα ενώ η προκήρυξη των θέσεων ήταν διάρκειας 18 μηνών εντέλει μας προσέλαβαν για 12 μήνες. Με το πέρας αυτών δεν έγιναν ανανεώσεις ενώ και οι τελευταίες από τις 160 λήγουν τον Δεκέμβρη», σημειώνει.

Τονίζει ότι για την πρόσληψή τους έκαναν όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που ορίζει ο κανονισμός και πέρασαν ειδική εκπαίδευση από τον ΟΣΕ λαμβάνοντας τη σχετική πιστοποίηση της ηλεκτροκίνησης.

Στη συνέχεια εξηγεί ότι το συγκεκριμένο πόστο έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια της κυκλοφορίας όσο και για την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους δεν σημειώθηκε κανένα ατύχημα με δική τους υπαιτιότητα. Υπογραμμίζει δε ότι «πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες του οργανισμού, τη φύλαξη διαβάσεων δηλαδή σε πολλές περιοχές που δεν είναι αυτοματοποιημένες».

Με βάση όλα τα παραπάνω υπογραμμίζει ότι «η μη ανανέωσή μας και η παράδοση της δραστηριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, με εργαζόμενους που δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, εγκυμονεί πρώτα από όλα κινδύνους για την ασφάλεια της κυκλοφορίας».

Τέλος, μας δηλώνει ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επαναπρόσληψή μας», ενώ αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης επισημαίνει ότι «ο υπουργός Μεταφορών ούτε δέχτηκε συνάντηση μαζί μας, αγνοώντας μας επιδεικτικά».

Την επαναπρόσληψη των 160 φυλάκων ισόπεδων διαβάσεων διεκδικεί η «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών» (ΔΕΣΚ-Σ).

Καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στις σιδηροδρομικές υποδομές, αφού οι απολύσεις είναι μέρος του σχεδιασμού της να χρηματοδοτήσει ιδιώτες που θα αναλάβουν το έργο της φύλαξης.

«Εκμεταλλεύονται με τον χειρότερο τρόπο τους εργαζόμενους, φέρνοντας ανθρώπους μη επαρκώς εκπαιδευμένους να δουλεύουν 12ωρα και σε αρκετές περιπτώσεις έχοντας δουλέψει επιπλέον τέσσερις ώρες σε άλλες εκτός ΟΣΕ φυλάξεις, σε τρίβαρδα φυλάκια με ελάχιστες ή και καθόλου αναπαύσεις, χωρίς να πληρώνονται (υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες), υλοποιώντας και σε αυτόν τον εργασιακό χώρο τον εργασιακό μεσαίωνα», σημειώνει η ΔΕΣΚ.

Η ΔΕΣΚ διεκδικεί μαζί με τους απολυμένους την επαναπρόσληψή τους και δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα τους για διαφύλαξη των θέσεων εργασίας τους, για μόνιμη σταθερή 8ωρη, 5ήμερη εργασία. Ενώ αναδεικνύει και τις ευθύνες του κυβερνητικού συνδικαλισμού σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί τα Σωματεία και η Ομοσπονδία να αποδέχονται αυτές οι θέσεις που είναι καθοριστικές για την ασφάλεια της κυκλοφορίας (όπως και η φύλαξη των διαβάσεων) να καλύπτονται με μπλοκάκια, με ανειδίκευτους - ανεκπαίδευτους και απιστοποίητους "εργολαβικούς" εργαζόμενους».

«Ζητάμε να γίνουν προσλήψεις άμεσα μόνιμου προσωπικού σε όλες τις κενές θέσεις όλων των ειδικοτήτων με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τα Σωματεία και η Ομοσπονδία πρέπει να πάρουν θέση», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η ΔΕΣΚ απαιτεί την επαναπρόσληψη των απολυμένων για να πάψει κάθε είδους ομηρία μέσα από συμβάσεις ή άλλης μορφής μη σταθερή απασχόληση.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα
  • Αθήνα, 1 μ.μ., στη Βουλή
  • Θεσσαλονίκη, 6 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου
  • Πάτρα, 1 μ.μ., έξω από την 6η ΥΠΕ
  • Αγρίνιο, 1 μ.μ., στο Νοσοκομείο
  • Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., στο Νοσοκομείο
  • Βόλος, 1 μ.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου
  • Γιάννενα, 12 μ., στην Περιφέρεια
  • Γιαννιτσά, 1.30 μ.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου
  • Γρεβενά, 11 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου
  • Δράμα, 11.30 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου
  • Ηράκλειο, 12 μ., στην πλ. Ελευθερίας
  • Ικαρία, 6 μ.μ., στην πλ. Ευδήλου
  • Καβάλα, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Καρδίτσα, 12.30 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου
  • Κατερίνη, 6.30 μ.μ., στο Σιντριβάνι - Πλατάνι
  • Κέρκυρα, 12 μ., στο Γενικό Νοσοκομείο
  • Καστοριά, 8.30 π.μ., έξω από την πύλη του Νοσοκομείου
  • Κοζάνη, 6.30 μ.μ., στην πλατεία
  • Λάρισα, 12.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Λέσβος, 10 π.μ., στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου
  • Λευκάδα, 12.30 μ.μ., στο Νοσοκομείο
  • Λήμνος, 12.30 μ.μ., στο Νοσοκομείο
  • Λιβαδειά, 10 π.μ., στα Επείγοντα του Νοσοκομείου
  • Σάμος, 6 μ.μ., πλ. Πυθαγόρα στο Βαθύ
  • Σέρρες, 9 π.μ., στο Νοσοκομείο
  • Τρίκαλα, 12.30 μ.μ., στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου και συλλαλητήριο την Παρασκευή 2/12, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου
  • Ξάνθη, 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Χίος, 6 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.
Η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας του λαού αποτυπώνεται σε κάθε άρθρο

  • Σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής
  • Την «ελευθερία» του μεροκαματιάρη να πληρώνει υπερασπίζεται η κυβέρνηση, τον «συμπληρωματικό ρόλο» των «κορακιών» της Υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισέρχεται σήμερα, Πέμπτη, το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο έχει ήδη απορριφθεί και καταδικαστεί από χιλιάδες εργαζόμενους στην Υγεία, από σύσσωμους τους συνδικαλιστικούς τους φορείς, όπως και από εκατοντάδες μαζικούς φορείς από όλη την Ελλάδα.

Κατά τη χτεσινή και τελευταία μέρα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, δείχνοντας και τις βαθύτερες αντιδραστικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ολλανδίας, λέγοντας ότι «έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα στην Ευρώπη», ένα σύστημα που «πληρώνεται από ιδιωτικές ασφάλειες (...) πληρώνει ο ασφαλισμένος και έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ με ιδιωτική ασφάλεια και έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα νοσοκομεία». Ξεκαθάρισε ότι αυτό θέλει και η κυβέρνηση, «κάθε Ελληνας πολίτης να έχει επιλογή αν θέλει να πληρώσει επιπλέον ή αν θέλει να έχει άλλου είδους νοσηλεία να το κάνει».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του, Α. Ξανθός, αφού υπερασπίστηκε το «δημόσιο ΕΣΥ», έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματός του για την επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Οπως είπε, «ο ιδιωτικός τομέας έχει και θα συνεχίσει να έχει έναν συμπληρωματικό και επικουρικό ρόλο», «μπορεί να καλύψει σε ορισμένες περιπτώσεις ανάγκες που το ΕΣΥ δεν μπορεί να καλύψει σε εύλογο χρονικό διάστημα με επάρκεια, με πληρότητα κ.λπ.».

Σίγουρη η επιδείνωση των όρων περίθαλψης

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, αναφέρθηκε και σε άλλα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου στα οποία, όπως σημείωσε, καθώς και σε κάθε άρθρο του, αποτυπώνονται η εμπορευματοποίηση της Υγείας, η επιδείνωση των όρων περίθαλψης, η καθιέρωση σε μεγαλύτερη κλίμακα επιπλέον πληρωμών από τους ασθενείς, το σπρώξιμο των γιατρών στον ανταγωνισμό του ιδιωτικού έργου με προσδοκία αύξησης του εισοδήματός τους, κάτι που τελικά θα αφορά λίγους, με τους περισσότερους να καταλήξουν να εργάζονται με ακόμα πιο επαχθείς οικονομικούς, εργασιακούς και επιστημονικούς όρους.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στα άρθρα της «αξιολόγησης» του προσωπικού, τα οποία είναι ενταγμένα στη λογική της λειτουργίας των νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων, με κριτήριο το πόσο πιο φθηνά θα στοιχίζει ο ασθενής και όχι η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Αντίστοιχα οι ρυθμίσεις για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ουσιαστικά προβλέπουν ότι μπορούν να δημιουργούνται όπου χρειάζεται, αλλά με το γνωστό κριτήριο του «κόστους - οφέλους».

Τα άρθρα 42 - 47, που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές, ικανοποιούν ακόμα και «φωτογραφικά» τις ανάγκες της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, βγάζοντας από τη μέση τα όποια νομικά κωλύματα υπήρχαν μέχρι σήμερα στη δράση των κλινικαρχών.

Για το άρθρο 53, που προβλέπει την αλλαγή του ωραρίου της λειτουργίας των φαρμακαποθηκών, ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι καταργεί την πενθήμερη εργασία στους φαρμακοϋπαλλήλους και καθιερώνει την επέκταση της λειτουργίας των αποθηκών και τα Σάββατα, καθιερώνοντας γι' αυτούς εξοντωτικά ωράρια.

Αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για την προαγωγή του φυσικού τοκετού, σημειώνοντας ότι με έμμεσο τρόπο σχετίζονται με την αντίληψη του τοκετού στο σπίτι, όπου με τον μανδύα του προοδευτισμού επαναφέρονται αναχρονιστικές μέθοδοι και συνθήκες του τοκετού, απορρίπτοντας όλες τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για την ασφάλειά του.

Εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ και στο μισθολόγιο των γιατρών, τονίζοντας ότι είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει το κόστος εργασίας των γιατρών σε χαμηλά επίπεδα, στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Πανελλαδικός ξεσηκωμός ενάντια στο νέο έγκλημα

Σήμερα στη 1 μ.μ. στη Βουλή το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού της Αθήνας. Στις 6 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις

Με τα σημερινά μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις όλης της χώρας κορυφώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Τα εργατικά σωματεία και οι φορείς που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο είναι εκατοντάδες, ενώ για σήμερα προγραμματίζονται και απεργίες και στάσεις εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ προχωρά σε στάση εργασίας (11 π.μ. με 3 μ.μ.). Με απόφαση της ΑΔΕΔΥ οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 12 μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Στην Αθήνα μεγάλο συλλαλητήριο προγραμματίζεται στη 1 μ.μ. στη Βουλή. Στάση εργασίας για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση έχουν προκηρύξει από τις 12 μ. μέχρι τις 3 μ.μ. τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, σε συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση της ΕΝΙΘ, στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, καλεί και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΝΤ ΑΔΕΔΥ), η οποία προκήρυξε στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. Επίσης, συλλαλητήριο προγραμματίζεται για τις 6 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων.

Εκατοντάδες οι αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων

Ηδη μέχρι στιγμής εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις καταδικάζουν το νομοσχέδιο και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, και πέρα από τις παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Νάουσας, Σάμου, Λαμίας, Αρτας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Ζακύνθου, Φωκίδας, Ν. Λάρισας, Λευκάδας - Βόνιτσας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Ν. Λέσβου και παράρτημα Λήμνου, Πάτρας, Θεσπρωτίας, Περ. Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, Ν. Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Αγρινίου, Κέρκυρας, Θήβας, Καρδίτσας.

Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Νοσοκομειακών Γιατρών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Κλωστοϋφαντουργίας, Εμφιαλωμένων Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ΠΟΣΠΕΡΤ, Λογιστών

Επίσης, πάνω από 150 σωματεία εργαζομένων από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και φορείς αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, συνταξιούχων.

Το ΠΑΜΕ

«Να σημάνει συναγερμός. Δίνουν τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε μία περίοδο που το λαϊκό εισόδημα κατασπαράζεται από τις αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη πρέπει να απορριφθεί από τον λαό μας!», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ. Και θυμίζει την πείρα από την περίοδο της πανδημίας, που έδειξε ότι «ο λαός σε μια γροθιά με τους υγειονομικούς μπορούν να παλέψουν και να υπερασπιστούν τη ζωή τους, την υγεία τους, τα δικαιώματά τους».

«Καμία ανοχή! Καμία αναμονή! Ολοι στον αγώνα!», σημειώνει το ΠΑΜΕ, «για αποκλειστικά και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας για τον λαό μας!

Για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ουσιαστικές αυξήσεις στον μισθό τους.

Για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Για να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο, κανένα Κέντρο Υγείας».

Η ΟΒΣΑ

Με κάθε τρόπο την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και τις σημερινές συγκεντρώσεις στηρίζει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), σημειώνοντας ότι «ο αγώνας που δίνουν οι υγειονομικοί κάθε μέρα, με πενιχρά μέσα για να σώσουν ζωές, είναι και δικός μας αγώνας. Είναι ο αγώνας που δίνει κάθε λαϊκή οικογένεια όταν κάποιο μέλος της αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα Υγείας».

Στην πάλη με τους εργαζόμενους και οι αυριανοί γιατροί

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη εκφράζουν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των σχολών Υγείας της χώρας, ενώνοντας τις φωνές τους με τους υγειονομικούς και τα σωματεία στις κινητοποιήσεις για την απόσυρσή του. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Σύλλογοι Ιατρικής Αθήνας, Οδοντιατρικής Αθήνας, Ιατρικής Ιωαννίνων, ΑΠΘ, Λάρισας και Πάτρας και έπεται συνέχεια.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης ενάντια στο νομοσχέδιο καλεί και η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Η ΟΓΕ

Στη σημερινή συγκέντρωση στη Βουλή καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Δεν υποτασσόμαστε στην πολιτική που θέλει τους ασθενείς πελάτες, την Υγεία εμπόρευμα, το ΕΣΥ προθάλαμο των ιδιωτικών ιατρείων», τονίζει στο κάλεσμά της και διεκδικεί «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο εμπαιγμός από τη δημοτική αρχή συνεχίζεται

Να αναστείλει τις κινητοποιήσεις στον Τομέα Καθαριότητας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την αγωγή που υπέβαλε η διοίκηση του δήμου για να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές. Η αγωγή συζητήθηκε και η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου αναμενόταν αργά χτες το βράδυ.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι, μέσα από Γενική Συνέλευση, υιοθετώντας το πλαίσιο της ΔΑΣ, αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα τους με αποχή από την υπερωριακή εργασία για όλες τις Κυριακές μέχρι και την Κυριακή 15 Γενάρη, ενώ προχώρησαν και σε κινητοποιήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη, απαιτώντας να τους δοθούν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, προσλήψεις προσωπικού, άμεση πληρωμή δεδουλευμένων εξαιρέσιμων και νυχτερινών, τήρηση όλων των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια και να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Και ενώ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον εμπαιγμό της διοίκησης του δήμου και του δημάρχου, Κ. Ζέρβα, που αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και προσφεύγει εναντίον του αγώνα τους με πρόσχημα «την προστασία της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος», η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου τής έκανε αβάντα, προχωρώντας σε αναστολή των κινητοποιήσεων.

Τον εμπαιγμό της διοίκησης αποκαλύπτει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, αναφερόμενη στα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση μεταξύ δημάρχου και σωματείου. Οπως αναφέρει, «ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρότεινε αποζημίωση για τα ΜΑΠ παρελθόντων ετών μόνο για 2 χρόνια (όταν τους οφείλονται από το 2017), αναφέροντας το ποσό των 250 ευρώ. Και αυτά με προϋποθέσεις, εάν και όταν γίνει η αποτίμηση σε χρήμα, αν το δεχτούν οι οικονομικές υπηρεσίες κ.ά. Για την εργασία την Κυριακή, μας ζήτησε να πουλήσουμε τη μέρα ξεκούρασής μας για 20 - 25 ευρώ, αφού πρότεινε η Κυριακή να αμείβεται υπερωριακά, χωρίς ρεπό. Στο αίτημα για προσλήψεις προσωπικού, ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός ότι προσλήψεις δεν πρόκειται να γίνουν!».

Επίσης, για τις ιδιωτικοποιήσεις, προσπάθησε να πείσει ότι είναι «υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών», τη στιγμή που το 99% των εργασιών των τεχνικών υπηρεσιών είναι σε ιδιωτικές εταιρείες και οι ιδιωτικοποιήσεις εντείνονται και στην υπηρεσία καθαριότητας (διαχείριση ογκωδών, ανακύκλωση, ξανά στο μηχανουργείο κ.ά.).

Οχι στη φίμωση της φωνής των εργαζομένων

Τη δημοτική αρχή, για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης. Τονίζει ότι η πραγματική ουσία της δικαστικής προσφυγής ήταν «να φιμωθεί και στο μέλλον η φωνή των εργαζομένων για τα ίδια δίκαια και προβλεπόμενα από τον νόμο αιτήματα, να σταματήσει κάθε διεκδίκησή τους, να απαλλαγεί ο δήμος από τις υποχρεώσεις του στους εργαζόμενους». «Ο,τι ακριβώς ζητούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (ντόπιοι ή ξένοι) που ετοιμάζονται να επενδύσουν στην ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης - καθαριότητας».

Αναγκαία για τους εκπαιδευτικούς η αλλαγή των συσχετισμών στις ΕΛΜΕ

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που «τορπίλισαν» οι δυνάμεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που «τορπίλισαν» οι δυνάμεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Τα τελευταία 12 χρόνια από την ηγεσία της ΟΛΜΕ έχουμε δει πολλά:

  • Κωλοτούμπες για την ακύρωση απεργίας, ψηφισμένης από χιλιάδες εκπαιδευτικούς, γιατί «δεν υπήρχαν οι όροι και οι προϋποθέσεις».
  • Αποφάσεις για απεργίες χωρίς απεργούς ή για 300 «μουτζαχεντίν» που θα τις υλοποιήσουν.
  • Απροκάλυπτα να μετατρέπεται η ΟΛΜΕ σε εργαλείο για την κυβερνητική εναλλαγή αντιλαϊκών, αστικών κυβερνήσεων, πότε του ενός και πότε του άλλου πόλου του δικομματισμού.

Σήμερα, όμως, είναι γεγονός ότι ζούμε μια άλλη κατάσταση! Τα προηγούμενα ωχριούν μπροστά στα σημερινά.

Το προηγούμενο διάστημα, κάτω από το βάρος της τραγικής πραγματικότητας που επικρατεί στα σχολεία, κάτω από την πίεση των ίδιων των συναδέλφων και δεκάδων ΕΛΜΕ, πάρθηκαν στην ΟΛΜΕ αποφάσεις ενάντια σε κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής (βλέπε π.χ. αγώνας ενάντια στα σχέδια κατηγοριοποίησης των σχολείων μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης, αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές του 2020 κ.ά.). Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί μπήκαν στον αγώνα, σήκωσαν κεφάλι. Η κυβέρνηση στριμώχτηκε, κατέφυγε έξι φορές στα δικαστήρια για να κηρύξει παράνομες τις κινητοποιήσεις. Φαίνεται ότι πολλά επιτελεία ανησύχησαν, άρχισαν να τραβάνε ...αυτιά.

Τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεσμεύεται από την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική, για να συνεχίσει την πολιτική των ματωμένων από τον λαό πλεονασμάτων, της ενεργειακής φτώχειας και της ακρίβειας, των ΝΑΤΟικών δεσμεύσεων κ.λπ. Αλλωστε, είναι το κόμμα που ως αντιπολίτευση ψήφισε τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη.

Οταν όλοι μαζί, συνδικαλιστές των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, βγάζουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση

Και τι αποφάσισαν τα επιτελεία αυτά, μαζί βεβαίως με το ΠΑΣΟΚ;

Να τελειώνουν με τις όποιες αγωνιστικές αποφάσεις παίρνονταν κατά καιρούς στην ΟΛΜΕ, να επιβάλουν μεθόδους που θυμίζουν την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. Δηλαδή, να βάζει πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική, να αποτελεί το μακρύ χέρι του υπουργείου Παιδείας, όποιος και αν είναι (από όποια κυβέρνηση) κάθε φορά ο υπουργός.

ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ) έχουν μετατραπεί σε μία παράταξη. Δύσκολα ξεχωρίζει κανείς πού σταματάει η μία, πού ξεκινάει η άλλη.

Πέρσι τέτοια εποχή, με 100.000 εκπαιδευτικούς στον δρόμο τορπίλισαν τον αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση». Τα μάζεψαν άρον άρον, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τους εκπαιδευτικούς πως η συνέχιση της απεργίας - αποχής είναι μάταιη και εγκυμονεί κινδύνους. Εβγαλαν το υπουργείο από τη δύσκολη θέση.

Φέτος, αποφάσισαν να πάρουν μέρος στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, όταν το 2020, οι ίδιες δυνάμεις, κάλεσαν τον κλάδο σε αποχή και εκείνος απείχε, σε ποσοστό 90%. Εβγαλαν ξανά το υπουργείο από τη δύσκολη θέση.

Μετέτρεψαν τη διαδικασία της ψήφισης των αποφάσεων στο τελευταίο Συνέδριο (Ιούλης 2022) σε παρωδία. Είχαν καταλήξει από κοινού στις αποφάσεις εν κρυπτώ και απαίτησαν την fast-track ψήφισή τους, χωρίς να γνωρίζουν οι σύνεδροι ποιο θέμα κουβεντιάζεται και τι αποφασίζεται. Για την ουσία των ίδιων των αποφάσεων, καλύτερα να μη γίνει λόγος, χρειάζεται άλλο άρθρο...

Εφτασαν στο σημείο στις 22/10 να αναβάλουν την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) Προέδρων των ΕΛΜΕ, επειδή, όπως όλα έδειχναν, θα ανέτρεπε την απόφαση συμμετοχής στις ηλεκτρονικές εκλογές, που έλαβαν κατά πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ. Και αποφάσισαν αιφνιδιαστικά την Τετάρτη 16/11 το μεσημέρι, παραμονές της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, να πραγματοποιηθεί η ΓΣ μετά από 2,5 μέρες! Μια μεθόδευση άθλια και πρωτοφανής. Οχι μόνο δεν μπόρεσαν να γίνουν ΓΣ ΕΛΜΕ, ούτε καν ΔΣ, αλλά απέκλεισαν μια σειρά από απομακρυσμένες (ιδιαίτερα νησιωτικές) ΕΛΜΕ, που δεν έχουν αρεστή πλειοψηφία στην ηγεσία της Ομοσπονδίας. Φυσικά, το βράδυ της ΓΣ, αποφάσισαν μόνοι τους ότι καλά έκαναν και πήραν μέρος στις ηλεκτρονικές εκλογές, χωρίς καν να υπάρχει απαρτία για τη συγκεκριμένη απόφαση (ήταν δεν ήταν 35 ΕΛΜΕ παρούσες, σε σύνολο 86).

Πρόβες συνεργασιών για τη διασφάλιση της αντιλαϊκής σταθερότητας

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά. Πάμε όμως και στην ουσία.

Με κομματική παρέμβαση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην ΟΛΜΕ και στον κλάδο των εκπαιδευτικών, πάνε να κάνουν την ΟΛΜΕ, μια μεγάλη Ομοσπονδία με ιστορία αγώνων, στήριγμα της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που θα βουλώνει κάθε ρωγμή διαμαρτυρίας και αγώνα, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής σταθερότητας που ζητάνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα αστικά κόμματα, ιδιαίτερα ενόψει της απότομης αύξησης των λαϊκών προβλημάτων, της φτώχειας, της δυσαρέσκειας, όπως οι ίδιοι προβλέπουν. Πρόκειται για προσαρμογή της ΟΛΜΕ στις νέες ανάγκες του συστήματος, που απαιτεί διακομματικές συνεργασίες και συγκλίσεις, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο (φυσικά και στις ηγεσίες μεγάλων Ομοσπονδιών και Συνδικάτων), για να διασφαλιστεί η σταθερότητα, την ώρα που η ζωή του λαού τσακίζεται, που χειροτερεύει καθημερινά η κατάσταση στα σχολεία, που συνθλίβονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

Δεν είναι η 1η Ομοσπονδία που τα ζούμε. Πριν από λίγες μέρες, οι παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο στην Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων των ΑΕΙ, για να πάρουν την πρωτιά από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που κατείχαν τη θέση του προέδρου. Ο επικεφαλής των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την Ομοσπονδία είναι και ο επικεφαλής τους στην ΑΔΕΔΥ, επιβεβαιώνοντας ότι εδώ ξεδιπλώνεται συγκεκριμένο σχέδιο, με απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν πρόκειται για μεμονωμένες, τυχαίες κινήσεις.

Την ίδια ώρα η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο στα σχολεία, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής:

  • Ο Νοέμβρης τελειώνει και τα σχολεία στον Πειραιά έχουν κενά.
  • Τα κενά καλύπτονται με υποχρεωτικές υπερωρίες, αντί για προσλήψεις. Στο Γυμνάσιο του Πόρου έχουν ανατεθεί 22 ώρες υποχρεωτικές υπερωρίες.
  • Η ΔΕΗ έδωσε εντολή διακοπής ρεύματος σε δεκάδες σχολεία στον Πειραιά.
  • 26 εκπαιδευτικοί της Γ' φάσης πρόσληψης αναπληρωτών δεν ανέλαβαν υπηρεσία, γιατί δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα, με τους πενιχρούς μισθούς, ιδιαίτερα στον Αργοσαρωνικό.
  • Η καταστολή δυναμώνει. Ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Πειραιά, που συσπειρώνεται στην «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, γιατί πήρε μέρος στην απεργία - αποχή που προκήρυξε η ΕΛΜΕ Πειραιά, από τον θεσμό των μεντόρων - συντονιστών. Σημειώνουμε ότι η απεργιακή κινητοποίηση δεν έχει προσβληθεί δικαστικά, είναι ακόμα νόμιμη τυπικά. Ουσιαστικά, διώκεται ένας εκπαιδευτικός γιατί... απεργεί!
  • Μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, αναπληρώτρια, εκλεγμένη με την ΑΣΕ, καλείται σε έγγραφες διευκρινίσεις, γιατί δεν ήταν αρεστή η άποψή της στον προϊστάμενο!
Καμιά ανοχή στον συνδικαλιστικό κατήφορο

Το λέμε καθαρά! Ο δρόμος που έχει επιλέξει η ηγεσία της ΟΛΜΕ είναι κυριολεκτικά ένας συνδικαλιστικός κατήφορος. Είναι ένας δρόμος διαλυτικός, επικίνδυνος. Και όσο μεγαλώνει η κατρακύλα, τόσο δυναμώνουν η σπέκουλα, η συκοφαντία, ο αντικομμουνισμός.

Εχει ευθύνη κάθε συνδικαλιστής που τον ακολουθεί, που συντάσσεται με μια τέτοια ηγεσία. Οφείλει να διαχωρίσει τη θέση του. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν άκουσε, δεν κατάλαβε, δεν είδε...

Στον αντίποδα αυτού του κατήφορου βρίσκονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί που προβληματίζονται, αγωνιούν, δεν δέχονται να κάτσουν στη γωνία, παρακολουθώντας παθητικά τις εξελίξεις. Είναι δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, που συντονίζονται σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Εχουν δυσκολίες οι ηγεσίες αυτές, ιδιαίτερα των ΣΥΝΕΚ. Δεν περνάει «στα ψιλά» η στάση τους.

Ηδη 38 ΕΛΜΕ εξέφρασαν το 65% του κλάδου, που απείχε από τις ηλεκτρονικές ψευτοεκλογές.

Από τη δική μας πλευρά, οφείλουμε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά. Με ανεβασμένο κύρος στα σχολεία. Εκπροσωπούμε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, εκπροσωπούμε σωματεία με μεγάλη ιστορία αγώνα!

Καλούμε κάθε συνάδελφο να προβληματιστεί.

Είναι κομβικό ζήτημα η αλλαγή των συσχετισμών στις ΕΛΜΕ, που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε διαδικασία αρχαιρεσιών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπουν εμπόδια στη μετατροπή της ΟΛΜΕ σε κυβερνητικό παραμάγαζο, για την αλλαγή της κατάστασης στο κίνημα.

Είναι κρίσιμο ζήτημα, στις εκλογές για νέα ΔΣ που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα να είναι πανίσχυρο το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών», να ενισχυθούν αποφασιστικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο.

Εχουμε τη δύναμη και το πείσμα να τα καταφέρουμε!


Ηλίας ΠΑΤΙΔΗΣ
Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ