Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να σταματήσει η υποβάθμιση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων μουσικών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επεσήμανε ότι παρόμοια συζήτηση για τα χρόνια ζητήματα των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτη στη Βουλή, πάλι με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. «Δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει και σε ορισμένες περιπτώσεις οξύνεται», τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόβλημα υποστελέχωσης των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, στην ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων μουσικών, καθώς και στην αναντιστοιχία που υπάρχει στο μισθολόγιο των μουσικών των Μουσικών Συνόλων σε σχέση με τις υπόλοιπες κρατικές ορχήστρες.

Σε αυτά τα προβλήματα, που προϋπήρχαν και δεν αντιμετωπίστηκαν, προστέθηκε και «η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να μειώσει κατά 7 τις θέσεις των συμβασιούχων στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα. Σε μια υποστελεχωμένη ορχήστρα, αν μειώσεις κι άλλο τους μουσικούς, δημιουργείς σοβαρότατο πρόβλημα στην ίδια της τη λειτουργία και στην ικανότητά της εν τέλει να παρουσιάζει στοιχειώδη έργα τόσο του δικού της όσο και του διεθνούς ρεπερτορίου».

«Τι θα κάνετε για να σταματήσετε την υποβάθμιση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ;», ρώτησε ο Γ. Δελής, για να προσθέσει ότι το ΚΚΕ ζητά: Να γίνει άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς ανάγκη επιπλέον ακρόασης, καθώς είναι γνωστοί επαγγελματίες μουσικοί με τεράστια προσφορά. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις όλων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Να εξισωθεί το μισθολόγιο των εργαζομένων στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, ώστε να μην υπολείπεται σε σχέση με εκείνο των κρατικών ορχηστρών. «Δεν το ζητάνε μόνο οι συγκεκριμένοι μουσικοί ή το ΚΚΕ, αλλά και μια σειρά φορείς, και διεθνείς, όπως είναι η Οπερα του Βερολίνου, του Γκρατς, της Ερφούρτης».

Ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην απάντησή του σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης σε αυτά που έθιξε ο βουλευτής του ΚΚΕ βρίσκεται «στο μέτρο του δυνατού» και από αυτό ορίζεται, αποκλείοντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και παραδεχόμενος ότι το μισθολόγιο των μουσικών της ΕΡΤ απέχει από αυτό των μουσικών των άλλων κρατικών ορχηστρών.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Γ. Οικονόμου, στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής ανέφερε ότι τα έργα της κυβέρνησης δεν αναγνωρίζουν την προσφορά αυτών των Συνόλων και δεν υποστηρίζουν ότι η αναβάθμισή τους έχει δρομολογηθεί - το αντίθετο. 117 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, ενώ οι 28 μουσικοί που μέχρι τώρα είχαν συμβάσεις αορίστου χρόνου, τώρα, οδηγούμενοι στο μητρώο συνεργατών, θα μετατραπούν σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ανέφερε ότι για το ΚΚΕ η μουσική δεν είναι πολυτέλεια. Αντίθετα, είναι κοινωνικό δικαίωμα και κοινωνική ανάγκη που η εκάστοτε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παρέχει σε όλο τον λαό, δωρεάν, και να υπάρχουν σταθερές και ανθρώπινες σχέσεις εργασίας για όλο το προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα δικαιώματα των μουσικών που εργάζονται σε εποπτευόμενους φορείς(2021-11-02 00:00:00.0)
Οι «ορχήστρες» του Δ.Τσακνή(2001-04-13 00:00:00.0)
Συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ(1998-05-20 00:00:00.0)
Συναυλία με την ορχήστρα της ΕΡΤ(1998-05-19 00:00:00.0)
Μετέωρη "Νόρμα"(1996-05-29 00:00:00.0)
Ποιον εξυπηρετεί η υποβάθμιση;(1996-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ