Στα νοσοκομεία της Αττικής, με απόφαση της ΕΙΝΑΠ προκηρύσσονται 24ωρες απεργίες τη Δευτέρα 28/11, την Τρίτη 29/11 και την Πέμπτη 1/12. Κατά τη διάρκεια αυτών των 3 ημερών δεν θα γίνονται τακτικά χειρουργεία και τακτικά ιατρεία, ενώ τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας τους εφημερεύοντες γιατρούς.
Πιο συγκεκριμένα:
Τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, μέρα ακρόασης των φορέων για το νομοσχέδιο στη Βουλή:
-- Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας προκηρύσσει 24ωρη παναττική απεργία και καλεί σε συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στη Βουλή. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΠΟΕΔΗΝ με 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).
-- Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΝΙΘ προκηρύσσει στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16).
-- Στο Ηράκλειο, σε τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) προχωρούν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (ΠΑΓΝΗ) και συγκέντρωση στην πύλη.
Την Τρίτη 29 Νοέμβρη:
-- Νέα 24ωρη παναττική απεργία από ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ και συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.
-- Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΝΙΘ προκηρύσσει 24ωρη απεργία και καλεί στις 10 π.μ. στην 3η ΥΠΕ.
-- Στη Λάρισα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων καλεί σε σύσκεψη σωματεία και φορείς, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου.
Την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής:
Σε στάσεις εργασίας προσανατολίζονται Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία στην Αττική, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, στη 1 μ.μ., στη Βουλή. Ηδη έχει πάρει απόφαση για στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ (12 μ. μέχρι 3 μ.μ.). Για την ίδια μέρα, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.
Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Καταγγέλλει δε ότι πρόκειται για την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την Υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. «Αυτό υπηρετεί το νομοσχέδιο και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αυτό υπηρετεί η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο».
«Εκβιασμός»: Αυτή είναι η λέξη που περιγράφει το νομοσχέδιο, τονίζει η ΟΕΝΓΕ και εξηγεί: «Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν ως ελευθερία επιλογών. Εφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δίνουν την επιλογή σε όσους "το επιθυμούν" και "δεν τσιγκουνεύονται να πληρώσουν για την υγεία τους" να το κάνουν. Αυτό είπε στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος.
Εκβιάζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας, αν και εφόσον "θέλουν" να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία».
Η ΟΕΝΓΕ σχολιάζει και τις αλλαγές στο ιατρικό μισθολόγιο, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για απροκάλυπτη ομολογία ότι «δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν ούτε στο ελάχιστο την περίφημη "δημοσιονομική σταθερότητα", απαραίτητο όρο για να συνεχίσουν την τρελή τροχιά τα κέρδη των λίγων». Αναδεικνύει τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης για 10% αύξηση στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών και σημειώνει ότι όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο σε καμιά περίπτωση δεν αναπληρώνουν τις απώλειες.
Απαιτεί να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο - έκτρωμα και διαμηνύει: «Ούτε βήμα πίσω! Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού μας, των γονιών μας, των παιδιών μας, δεν πρόκειται να γίνουμε. Αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό».
Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ προχωράει στη συλλογή υπογραφών μέσω του site της, σε κείμενο με την απαίτηση για απόσυρση του νομοσχεδίου. «Ο κάθε τίμιος γιατρός που θέλει να συνδυάσει την προσφορά στην κοινωνία και στην επιστήμη, με συνθήκες εργασίας και αμοιβές ανθρώπινες, πρέπει να είναι ο πρώτος που θα εναντιωθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.