Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 27 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 26 Νοέμβρη

1607 Γεννιέται ο Αμερικανός Τζον Χάρβαρντ, ιδρυτής του ομώνυμου πανεπιστημίου.

1924 Πραγματοποιείται το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ), που αποφασίζει τη μετονομασία του κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς). Το Συνέδριο αποφασίζει επίσης την αναδιοργάνωση του κόμματος με βάση τους πυρήνες στους χώρους δουλειάς («μπολσεβικοποίηση»), ενώ χαράσσει την τακτική του στη γραμμή του ενιαίου μετώπου εργατών - αγροτών - προσφύγων.

1924 Η Μογγολία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1927 Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ καταγγέλλει ανοιχτά την αντικομματική - φραξιονιστική δράση των λεγόμενων «κεντριστών».

1940 Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης γράφει το δεύτερο ανοιχτό του γράμμα προς τον λαό της Ελλάδας, με το οποίο έπαιρνε καταδικαστική θέση ενάντια στον συνεχιζόμενο ελληνοϊταλικό πόλεμο έξω από τα σύνορα, ενώ τόνιζε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα δεν έχει καμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία - Γερμανία... είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κάνουν οι πλουτοκρατικές μεγάλες δυνάμεις».

1940 Οι ναζί σηκώνουν τείχος στο γκέτο των Εβραίων στη Βαρσοβία, εγκλωβίζοντας μέσα τους 400.000 κατοίκους του.

1943 Σε αντίποινα της δράσης του ΕΛΑΣ (που εξόντωσε στο Μονοδένδρι Πελοποννήσου γερμανική φάλαγγα 40 ανδρών) οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους του χωριού, τους οποίους παρέδωσαν τα Τάγματα Ασφαλείας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο γιατρός Χρήστος Καρβούνης, που απέρριψε τη χάρη που του έδωσαν οι Γερμανοί και εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του.

1983 Η «μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών» σημειώνεται στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου, με λεία χρυσό, διαμάντια και μετρητά αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών.

Κυριακή 27 Νοέμβρη

1701 Γεννιέται ο Σουηδός αστρονόμος Αντερς Κέλσιους, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1895 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς (υιός).

1928 Ξεκινά τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΚΚΕ. ΓΓ της ΚΕ επανεκλέγεται ο Α. Χαϊτάς.

1928 Γεννιέται ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.

1942 Γεννιέται ο Αμερικανός Τζίμι Χέντριξ, θρύλος της ροκ.

1951 Δολοφονείται στην Ασφάλεια η κομμουνίστρια Κατίνα Μπελλά.

1953 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νηλ

1967 Σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας ο Γιώργος Αγγουράκης (Αλέκος Ψηλορείτης), αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, ο Γ. Αγγουράκης είχε διατελέσει Ταγματάρχης του ΔΣΕ και, για πολλά χρόνια, υπεύθυνος του παράνομου Ραδιοφωνικού Σταθμού του ΚΚΕ «Ελεύθερη Ελλάδα» και «Φωνή της Αλήθειας» καθώς και του περιοδικού «Νέος Κόσμος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ