Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησε εξορμήσεις στα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με εκπροσώπους μικρών επαγγελματιών, συναντώντας ειδικά στην Ερμού εργαζόμενους που πριν ακόμα μεσημεριάσει είχαν ήδη «γονατίσει». Εργαζόμενοι που έτρεχαν και δεν ...προλάβαιναν, εκφράζοντας στους συνδικαλιστές την απελπισία τους για τις συνθήκες δουλειάς. Την ίδια στιγμή τα μικρομάγαζα, πέρα από τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, παρέμεναν την περισσότερη ώρα άδεια, όπως άλλωστε και τις υπόλοιπες μέρες.
«Δεν τους χαρίζουμε τις Κυριακές μας»: Στο σύνθημα αυτό ενώνουν τη φωνή τους εμποροϋπάλληλοι και μικροί επαγγελματίες, οργανώνοντας κινητοποιήσεις την Κυριακή 27 Νοέμβρη ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.
Για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία, ενώ οι κινητοποιήσεις σχεδιάζονται από κοινού με συνδικαλιστικές οργανώσεις επαγγελματιών, συλλόγους - ομάδες γυναικών και άλλους φορείς στο κέντρο και σε συνοικίες της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, στην Αττική, κινητοποιήσεις θα γίνουν στην Αθήνα (12 μ., πλατεία Καπνικαρέας), στην Καλλιθέα (11 π.μ., πλατεία Δαβάκη), στο Περιστέρι (11 π.μ., κεντρικός πεζόδρομος), στο Ιλιον (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στο Μενίδι (10 π.μ., κεντρική πλατεία).
Στη Θεσσαλονίκη, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.
Στην Πάτρα, το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και τις Υπηρεσίες καλεί στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν περιοδείες στο κέντρο της πόλης.
Στο Ηράκλειο Κρήτης η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε κινητοποίηση στις 10 π.μ., στα Δικαστήρια.
Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης η κυβέρνηση αποφάσισε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αυτήν την Κυριακή. Η επιλογή της 27ης Νοέμβρη συνδέεται με τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων να λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή που μεσολαβεί ανάμεσα στην «Black Friday» (25 Νοέμβρη) και στην «Cyber Monday» (28 Νοέμβρη), προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα τετραήμερο αυξημένου τζίρου και κερδών, με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται σε ασταμάτητη δουλειά, ενώ στη συνέχεια τους περιμένει το ξεπάτωμα του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων.
«Η άθλια απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τελικά τα καταστήματα την Κυριακή 27 Νοέμβρη κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων μάς έχει εξοργίσει όλους», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και ξεκαθαρίζουν: «Δεν θα λιώνουμε μέσα στα μαγαζιά για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα».
«Η ακρίβεια, η αδυναμία να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες είναι θηλιά στον λαιμό όλων μας. Από καμία λαϊκή οικογένεια δεν λείπουν οι μέρες και οι ώρες για να ψωνίσουν. Οι τσέπες είναι άδειες. Οι καθηλωμένοι μισθοί, οι κουτσουρεμένες συντάξεις, το πενιχρό εισόδημά μας εξανεμίζονται στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα», υπογραμμίζουν οι τρεις φορείς.
Υπενθυμίζουν ότι την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας την προώθησαν «όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ,υλοποιώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ», με δεκάδες νόμους που έδωσαν το ελεύθερο στους ομίλους να ανοίγουν όσες και όποιες Κυριακές θέλουν, να κάνουν το ωράριο λάστιχο. «Πλέον έχουμε πείρα και δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμία κυβερνητική αλλαγή. Δεν μπαίνουμε σε κανένα παζάρι για το πόσες και ποιες Κυριακές θα ανοίξουν τα καταστήματα, δεν περιμένουμε να δικαιωθούμε από δικαστικές αποφάσεις», διαμηνύουν. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, για να παρθούν πίσω όλοι οι νόμοι που «απελευθερώνουν» το ωράριο, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματος.
Οι φορείς των εμποροϋπαλλήλων, των μικρών επαγγελματιών και η ΟΓΕ διεκδικούν:
-- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή ανοιχτά τα μαγαζιά. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
-- Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
-- Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην Ενέργεια, στα καύσιμα.
-- Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.
Κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν τη «Μαύρη Παρασκευή» εργαζόμενοι σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής σε μια σειρά χώρες, αλλά και σε μονοπώλια διαδικτυακού εμπορίου, όπως αυτό της «Amazon».
Οι εργάτες της «Amazon» σε αποθήκες της εταιρείας σε ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία κ.α. πραγματοποίησαν απεργίες, στάσεις εργασίας και πικετοφορίες, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αυξήσεις μισθών απέναντι στην τεράστια ακρίβεια.
Η πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων σε εγκαταστάσεις της «Amazon», που είναι γνωστή ως «Make Amazon Pay», είχε απήχηση σε πάνω από 30 χώρες του κόσμου.
Στη Γερμανία το συνδικάτο Verdi πραγματοποίησε στάσεις εργασίας σε τουλάχιστον 10 τεράστιες αποθήκες της εταιρείας, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις, όπως έκαναν ανάλογα τα συνδικάτα CGT και SUD σε 7 τεράστιες αποθήκες της «Amazon» στη Γαλλία.
Στη Βρετανία, οι περίπου 115.000 εργαζόμενοι στα «Βασιλικά Ταχυδρομεία» ολοκλήρωσαν την Παρασκευή άλλη μία 48ωρη απεργία, ενώ προετοιμάζονται να την επαναλάβουν στις 30 Νοέμβρη και 1η Δεκέμβρη. Παράλληλα, εκτός από τους κλάδους που σχετίζονται με το εμπόριο, απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε πανεπιστήμια και κολέγια. Νέες απεργίες ετοιμάζουν οι σιδηροδρομικοί, αλλά και οι πάνω από 300.000 νοσηλευτές που είναι μέλη του «Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτών», διεκδικώντας αντίστοιχα αιτήματα για τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα.