Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους για το δίκιο και την επιβίωσή τους

  • Μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις μηλοπαραγωγών χτες στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις και χωριά
  • Κλιμακώνουν με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 24 Νοέμβρη

ΡΟΔΟΧΩΡΙ
ΡΟΔΟΧΩΡΙ
Τα τρακτέρ στους δρόμους σε διάφορες περιοχές της χώρας έβγαλαν, χτες, οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικώντας μέτρα που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους.

Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά των μηλοπαραγωγών να ξεσηκωθούν και να πραγματοποιήσουν συντονισμένες κινητοποιήσεις, αφού εδώ και μια δεκαετία περίπου βλέπουν, από τη μία, τα προβλήματα να μεγαλώνουν και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και, από την άλλη, τις κυβερνήσεις που ευθύνονται γι' αυτά, να μην παίρνουν κανένα μέτρο για τη στήριξή τους.

Η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει εκτός Συνδεδεμένης Ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγές περιοχές της χώρας που δεν έχουν «ΠΟΠ προϊόν», μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023 - 2027, ήταν η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι για χιλιάδες παραγωγούς, οι οποίοι χρόνια τώρα προσπαθούν να παραμείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τους εμποροβιομήχανους. Οι τελευταίοι, με τις πλάτες και τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους, αγοράζοντας τα μήλα κι άλλα προϊόντα κάτω από το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας και το αίσχος των ανοιχτών τιμών, αλλά και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες με τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις που οργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σε Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Νάουσα και Πέλλα, ανέδειξαν ότι τα προβλήματά τους ούτε προσωρινά είναι ούτε συγκυριακά ούτε «εισαγόμενα» αλλά έχουν τη σφραγίδα της πολιτικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και προώθησης της ΚΑΠ της ΕΕ, που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ταυτόχρονα, πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για διατήρηση όλων των συνδεδεμένων ενισχύσεων, μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη του κράτους.

Με παρακαταθήκη τη μαζική τους συμμετοχή έστειλαν το μήνυμα ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει θετικά στα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη 24 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Μαζική η κινητοποίηση με τα τρακτέρ στην Αγιά

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους από τα χωριά του δήμου Αγιάς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην κεντρική πλατεία της Αγιάς.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν μαζικοί φορείς του δήμου, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, οι Σύλλογοι Γυναικών Αγιάς, Ανάβρας, Ποταμιάς και τοπικοί συνεταιρισμοί.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η χρονιά φέτος «δεν βγαίνει, γιατί το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε, γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα τριπλασιάστηκε και επειδή οι τιμές πώλησης των προϊόντων είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής».

Αναφερόμενος ειδικά στα μήλα, ανέδειξε ότι η πολύ δύσκολη κατάσταση των παραγωγών «δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία, μόνο στο ρωσικό εμπάργκο που υπάρχει από το 2014, μόνο στα capital controls στην Αίγυπτο αλλά στο γεγονός ότι οι εμποροβιομήχανοι αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας, κάτω από το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας και το αίσχος των ανοιχτών τιμών».

Χαρακτήρισε κατάπτυστη την κυβερνητική απόφαση να μείνουν εκτός Συνδεδεμένης Ενίσχυσης, σημειώνοντας ότι «καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό χιλιάδες παραγωγούς, την οικονομική και κοινωνική ζωή των αντίστοιχων περιοχών», αλλά και ότι πρόκειται για «κωλοτούμπα» από την πλευρά της κυβέρνησης, «που ενώ πέρυσι τέτοια εποχή δεσμεύτηκε σε κινητοποίηση που έγινε στο υπουργείο ότι θα παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον ως το 2027, φέτος, με το έτσι θέλω και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, την κόβει».

«Πλέον είναι γνωστό σε όλους ότι καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε ποτέ τίποτα, ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο. Χρειάζεται να πιστέψουμε στο δίκιο και τη δύναμή μας. Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Δεν περιμένουμε "σωτήρες", είναι δική μας ευθύνη να αγωνιστούμε για το σήμερα και το αύριο των οικογενειών και των καλλιεργειών μας. Δεν φεύγουμε από αυτόν τον αγώνα αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά μας», τόνισε ο Ρ. Μαρούδας.

Σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Αγωνιστική κινητοποίηση με τα τρακτέρ πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία Ροδοχωρίου Νάουσας, με τους αγρότες να επιδίδουν ψήφισμα στον δήμο Νάουσας. Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο πρώην δημαρχείο Αρνισσας πραγματοποίησαν οι μηλοπαραγωγοί της Πέλλας.

Συντονισμένες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι μηλοπαραγωγοί στη Δυτική Μακεδονία, με συγκεντρώσεις, πορείες και παρεμβάσεις στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα και την Καστοριά.

Στην Καστοριά, οργανώθηκε μηχανοκίνητη πορεία, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, έως την Αντιπεριφέρεια, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην αντιπεριφερειάρχη, σε μια κινητοποίηση όπου συμμετείχαν μηλοπαραγωγοί από διάφορα χωριά του νομού, όπως Τοιχίο, Πολυκάρπη, Κεφαλάρι, Μαυροχώρι, Λιθιά, Κορησός, Αμπελόκηποι κ.ά., καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος Αργους Ορεστικού.

Στην Κοζάνη, οι μηλοπαραγωγοί πραγματοποίησαν παρεμβάσεις μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου στο τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στην Πτολεμαΐδα πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία που κατέληξε στο δημαρχείο Εορδαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ