Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσια ανταλλαγή αγωνιστικής πείρας των λιμενεργατών

Στην εκδήλωση με θέμα «Εργαζόμενοι στα λιμάνια ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Εργαζόμενοι στα λιμάνια ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» που διοργάνωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με προσκεκλημένους ομιλητές εκπροσώπους σωματείων λιμενεργατών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία λιμενεργατών από το Σωματείο Εργαζομένων COSCO - Λιμάνι Πειραιά.

Την εισήγηση στην εκδήλωση έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος ανέπτυξε την πολιτική πρόταση του Κόμματος για τα λιμάνια σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η θέση του ΚΚΕ για το λιμάνι εκφράζει την αντίληψή μας συνολικά για τα μέσα παραγωγής και τους στρατηγικούς τομείς στην Ελλάδα. Αναδεικνύει ότι δύο δρόμοι ανάπτυξης υπάρχουν, ο δρόμος του κεφαλαίου και ο δρόμος της εργατικής τάξης, ο καπιταλιστικός και ο σοσιαλιστικός. Λιμάνια στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας και των αναγκών της εργατικής τάξης, του λαού μπορούν να υπάρξουν μόνο όταν απαλλαγούν από το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μόνο όταν υποταχθούν σε ένα επιστημονικό σχέδιο με κριτήριο την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων, την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Ενα τέτοιο σχέδιο προϋποθέτει να αφαιρεθεί η εξουσία από την αστική τάξη, να φύγουν από τη μέση τα παράσιτα οι καπιταλιστές. Προϋποθέτει τα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν η εργατική τάξη πάρει την εξουσία στα χέρια της».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους: Μάρκο Μπεκρή, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων COSCO - Λιμάνι Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) (Ελλάδα), Jose Nivoi, πρόεδρο του Συνδικάτου Λιμενεργατών της Γένοβα και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Λιμενεργατών της USB (Ιταλία) και Tony Hauboit, γενικό γραμματέα της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιμενεργατών της CGT (Γαλλία), οι οποίοι μετέφεραν πλούσια πείρα από τη δράση των σωματείων για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αλλά και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή σε αυτόν. Το κλείσιμο της εκδήλωσης έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Η αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων COSCO - Λιμάνι Πειραιά παρέδωσε στη συνέχεια στις αντιπροσωπείες από την Ιταλία και τη Γαλλία αναμνηστική φωτογραφία από τη συγκέντρωση των ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά του 2020.

  • O «Ριζοσπάστης» θα φιλοξενήσει σε επόμενο φύλλο αναλυτικό ρεπορτάζ απ' την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ