Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολύτιμο εφόδιο για την ανάπτυξη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της έκδοσης της ΕΕΔΥΕ «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση: Εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών»

Η Ελπίδα Παντελάκη
Η Ελπίδα Παντελάκη
Παρουσίαση της επικαιροποιημένης έκδοσης της ΕΕΔΥΕ «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση: Εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών», έγινε χτες στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, παρουσία πλήθους κόσμου. Παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή. Επίσης αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ με επικεφαλής την πρόεδρός της Χριστίνα Σκαλούμπακα, της ΕΕΔΔΑ, της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, της ΑΣΓΜΕ, του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών, της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι από το χώρο του πολιτισμού.

Την εισηγητική ομιλία έκανε εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ η γενική γραμματέας της, Ελπίδα Παντελάκη, και ακολούθησαν παρεμβάσεις.

Η Ελπίδα Παντελάκη ανέλυσε το περιεχόμενο της έκδοσης, για την οποία τόνισε ότι «αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια από μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ στην κατεύθυνση της ενημέρωσης του λαού για τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις όλου του τελευταίου διαστήματος, της αποκάλυψης τόσο του χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως εργαλείων του κεφαλαίου κατά των λαών, όσο και των βαριών ευθυνών που φέρουν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού για το ολοένα και μεγαλύτερο βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για τη μετατροπή της χώρας όχι μόνο σε αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων».


«Η έκδοση αυτή», πρόσθεσε, «επιδιώκουμε να αποτελέσει τον πυρήνα της δουλειάς μας για το επόμενο διάστημα. Να συμβάλει σε ένα ακόμη πλατύτερο άνοιγμα της δράσης των Επιτροπών Ειρήνης (...) Αποτελεί μια ευκαιρία να συζητήσουμε ουσιαστικά και να συμβάλουμε στην παραπέρα οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στη με κάθε τρόπο εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς. Να αποκαλύψουμε - κόντρα στην ευρωατλαντική προπαγάνδα - τον βρώμικο ρόλο που παίζουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στο ελληνικό έδαφος. Πάνω απ' όλα, όμως, επιδιώκουμε η συγκεκριμένη έκδοση να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, ένα εφόδιο στην καθημερινή δράση στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σε πανεπιστήμια, παντού όπου ζει, εργάζεται, μορφώνεται ο λαός μας».

Αναφέρθηκε διεξοδικά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά και στο παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με την ανανέωση, επέκταση και ενίσχυση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ» από την κυβέρνηση της ΝΔ, τις ολοένα πιο επιθετικές αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος, μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, για να σημειώσει: «Ο ίδιος ο χαρακτήρας των εξελίξεων φανερώνει ότι μοναδικοί ωφελημένοι από αυτό το κρεσέντο εμπλοκής είναι η αστική τάξη, οι επιχειρηματικοί όμιλοι (...) Αναδεικνύεται ότι πηγή και βασική αιτία των πολέμων είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, οι ανταγωνισμοί για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας, που αφορά τις αγορές, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους υδρογονάνθρακες και τους δρόμους μεταφοράς τους».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της δράσης της ΕΕΔΥΕ και των τοπικών Επιτροπών, καθώς ο ίδιος ο χαρακτήρας των εξελίξεων φέρνει το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μπροστά σε νέα, σύνθετα καθήκοντα. «Ο λαός μας έχει τα δικά του συμφέροντα και καλείται να τα υπερασπιστεί σε όλες τις συνθήκες, να αντιπαρατεθεί με τα σχέδια της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία συνδέονται με την πάλη για την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση (...) Εχοντας συναίσθηση της γενικότερης κατάστασης, αλλά και των ευθυνών μας, από τη σημερινή παρουσίαση της έκδοσης απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στον λαό, στους αγωνιστές του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στον κόσμο με τον οποίο συναντηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα στις πολύμορφες δράσεις και πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ, να δυναμώσουμε τη δράση μας, να αξιοποιήσουμε και να διαδώσουμε με κάθε τρόπο αυτήν την έκδοση».

Οι παρεμβάσεις στην εκδήλωση

Ο Ν. Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης κάθε δυνατότητας παρέμβασης στις εξελίξεις, πάλης ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή σε αυτόν, αφού, όπως είπε, «το εργατικό κίνημα έχει μια μακρά ιστορία οργανωμένης πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που μπορεί να λύνουν τις αντιπαραθέσεις τους με πολέμους, αλλά στα μεσοδιαστήματα επιβάλλουν όλο και πιο άγρια εκμετάλλευση στην εργατική τάξη κάθε χώρας».

«Χρειάζονται συμμέτοχο τον λαό όχι μονάχα για να πολεμήσει για τα δικά τους συμφέροντα, αλλά πολύ περισσότερο για να ανέχεται, αν όχι να στηρίζει, τις θυσίες εκείνες που απαιτούνται για να εξελίσσεται ο ανταγωνισμός που φέρνει φτώχεια, ακρίβεια, ανατιμήσεις στην Ενέργεια και φυσικά υπέρογκους εξοπλισμούς», τόνισε, και πρόσθεσε: «Το ποια είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι κεφαλαιώδες για την εργατική τάξη. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Και για να απαντήσει ένας εργάτης σωστά πρέπει να το δει δίχως άλλο διεθνιστικά (...) Καταδεικνύεται πιο σημαντική από ποτέ η κοινή πάλη για να μην πληρώσουν οι λαοί την κρίση και τους πολέμους των καπιταλιστών. Να μη δεχτούμε να μετατρέπουν τον έναν λαό σε θύτη άλλων λαών, την ώρα που οι ίδιοι γίνονται στόχοι των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων».

Ο Χρήστος Σαλταπίδας, πλοίαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού σημείωσε: «Οι σημαίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ όπου εμφανίζονται φέρνουν τον πόνο, δυστυχία, καταστροφή, θάνατο, καταλήστευση εγχώριων πόρων και εκμετάλλευση του ιδρώτα των λαών». Χαρακτήρισε «ευφυολόγημα ότι δήθεν το ΝΑΤΟ μάς προστατεύει» αφού «αποδείχθηκε ότι είναι ένας διεθνής στρατιωτικός μηχανισμός καταστολής και προστασίας / επιβολής των καπιταλιστικών συμφερόντων των αστικών τάξεων των συμμετεχουσών χωρών με χρήση ωμής βίας (...) Συνεπικουρώντας το ΝΑΤΟ, η πρώην ΕΟΚ και πλέον ΕΕ (...) έχει ήδη μετεξελιχθεί σε ακόμη έναν καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό μηχανισμό που δρα συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ».

«ΕΕ και ΝΑΤΟ συνεπώς είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που στη μία πλευρά έχει σκαλισμένο τον πόλεμο, την καταστροφή και τον θάνατο και στην άλλη την πείνα, τη δυστυχία και την ανέχεια των λαών, άσχετα με το τι λένε οι ίδιοι», επισήμανε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις γενικότερα και ειδικά με επίκεντρο τα Ελληνοτουρκικά και τον προβληματισμό που εύλογα αναπτύσσεται και στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, κάλεσε τους εν αποστρατεία και εν ενεργεία συναδέλφους του να μελετήσουν την έκδοση της ΕΕΔΥΕ, που «δίνει απαντήσεις, αληθινά πατριωτικές - στο πλαίσιο ενός λαϊκού πατριωτισμού. Δείχνει τον δρόμο».

Ο Μάνος Σαριδάκης, κύριος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, αναφέρθηκε στον πυρηνικό κίνδυνο, σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, όπου η χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί αντικείμενο καθημερινής συζήτησης (...) Παλιότεροι τύποι πυρηνικών όπλων αντικαθίστανται από σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά πυρηνικά όπλα (...) Διαρκώς δοκιμάζονται και μπαίνουν σε ετοιμότητα νέα όπλα μαζικής καταστροφής».

Επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του δόγματος του "πρώτου πυρηνικού πλήγματος", ανέπτυξε την πυρηνική υποδομή σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα με την παραχώρηση υποδομών. Η Σύνοδος Κορυφής τον Ιούνη του 2022 στη Μαδρίτη ήρθε να ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητά του να παρεμβαίνει σε όλη την υδρόγειο, ενώ για πρώτη φορά το πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ αναφέρει τη δυνατότητα πρώτου πυρηνικού χτυπήματος, ακόμη και σε χώρες που δεν έχουν πυρηνικά όπλα».

«Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι έχουμε μπει σε μια εποχή όπου ο κίνδυνος πυρηνικού ολέθρου έχει ξαναπάρει κομβική θέση στην επικαιρότητα. Ως ΕΕΔΥΕ θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να αναδείξουμε το ζήτημα (...) να δυναμώσουμε αποφασιστικά την πάλη ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για να κλείσουν και να φύγουν όλες οι ξένες βάσεις από το έδαφος της χώρας μας», κατέληξε.

Η Νατάσα Καμπέλη, μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ, υπογράμμισε ότι «για το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα είναι μονόδρομος η ένταση της πάλης μας ενάντια σ' αυτούς που σπέρνουν τον πόλεμο μέσα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους σχεδιασμούς τους, γιατί αυτό αποτελεί μονόδρομο για την υπόθεση της γυναικείας ισοτιμίας».

Πρόσθεσε ότι «με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παραθέτει αυτή η σημαντική έκδοση η ΟΓΕ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της, απευθυνόμενη στις μητέρες για να μη δεχτούν γι' αυτά τα συμφέροντα να προετοιμάζουν οι κυβερνήσεις τα παιδιά τους για να χύσουν ακόμα και το αίμα τους (...) Τα παιδιά μας δεν έχουν καμία δουλειά έξω από τα σύνορα της χώρας».

Στηλίτευσε την προωθούμενη συμμετοχή των γυναικών σε εκστρατευτικά σώματα, σε στρατούς, μισθοφορικούς ή μη, σε «διαπραγματευτικές» και «ειρηνευτικές» ομάδες, αφού τα συνδικάτα του πολέμου θεωρούν ότι η αξιοποίηση των γυναικών είναι παράγοντας που μπορεί να ενισχύσει την «αποτελεσματικότητά» τους.

Η Μαρία Μόσχου, φοιτήτρια και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα πανεπιστήμια βρίσκονται στο στόχαστρο της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και του στρατηγικού διαλόγου τους με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι στον πυρήνα του "Στρατηγικού Διαλόγου" ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, η Εκπαίδευση και ειδικότερα τα πανεπιστήμια κατέχουν δεσπόζουσα θέση».

Οπως είπε, «η παραπέρα πρόσδεση της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αφήνει το αποτύπωμά της πολυεπίπεδα και στα πανεπιστήμια» και τόνισε ότι απέναντι στη «συγκροτημένη προσπάθεια στοίχισης των φοιτητών με τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ιδιότητά της ως μέλους της ΕΕ, μέσα από το πρόγραμμα σπουδών», το περιεχόμενο της νέας επικαιροποιημένης έκδοσης της ΕΕΔΥΕ «είναι χρήσιμο εργαλείο στην αντιπαράθεση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τον δολοφονικό ρόλο του ΝΑΤΟ (...) Συνεχίζουμε δυναμικά, αποφασιστικά τον αγώνα μας να φτάσουμε και να συζητήσουμε με κάθε νέα και νέο που ανησυχεί».

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην ειδική έκδοση τους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για τα στοιχεία που αφορούν τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τις υποδομές, την γραφίστρια Βάσω Βαρβάκη, την Ελένη Αστερίου για τη γραμματική και συντακτική επιμέλεια της έκδοσης, τις Μυρσίνη Πυρομάλλη και Κατερίνα Βλάμου για τη μετάφραση της έκδοσης στα Αγγλικά, η οποία θα παρουσιαστεί από αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ στο επερχόμενο 22ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, τον Φώτη Ζαρακιώτη για την εκτύπωση, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην έκδοση. Απηύθυνε, τέλος, κάλεσμα συμμετοχής στον αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της 49ης επετείου της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στην αυριανή πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ