Αποψη από την εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλογρέζας |
Μετά την πορεία που πραγματοποίησαν οι αντιστασιακοί μέσα από τους δρόμους της Καλογρέζας, η οποία κατέληξε στο Μνημείο των ηρώων, ο δήμαρχος Γιώργος Περτσεμλίδης χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους, αναφερόμενος στη θυσία των 22 νεκρών του μπλόκου, καθώς και στα υψηλά οράματα και ιδανικά της γενιάς της Αντίστασης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο βασικός ομιλητής Γιώργος Κατημερτζής, πρόεδρος του Παραρτήματος και αναφέρθηκε στο ιστορικό. Οπου οι ναζιστικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής μαζί με τους ντόπιους δωσιλόγους και ταγματασφαλίτες εισέβαλαν, στις 15 Μάρτη 1944, στην Καλογρέζα και επιδόθηκαν σ' ένα όργιο βιας και τρομοκρατίας. Ολοι οι εκτελεσμένοι του μπλόκου, 21 παλικάρια, ήσαν από την περιοχή, ενώ ο 22ος ήταν ένας Ιταλός αντιφασίστας.
«Ο ιμπεριαλισμός - τόνισε παρακάτω ο ομιλητής - δεν εξανθρωπίζεται, αντίθετα στις σημερινές συνθήκες η επιθετικότητά του αποκτά νέα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά, μπορεί δε, να αποκρουστεί μόνο με τη συστηματική πάλη και με μαζικούς αγώνες». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ έθιξε το ζήτημα της ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων και καταδίκασε τη δίωξη του κομμουνιστή αντιστασιακού Δημήτρη Βάγια.
Τέλος, κλείνοντας κάλεσε τους αντιστασιακούς να πρωτοστατήσουν στη μάχη των επερχόμενων Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών, ώστε να βοηθήσουν ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί των δυνάμεων στα όργανα της Αυτοδιοίκησης και να εκλεγούν Συμβούλια που θα αντιπαλεύουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων, ώστε να αποκτήσει ξανά η ΤΑ όλα τα λαϊκά χαρακτηριστικά που τις στέρησαν τα τελευταία χρόνια, με νόμους, τα κόμματα που «πίνουν νερό» στ' όνομα τής ΕΕ.
Στεφάνια κατέθεσαν πολλοί μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της πόλης, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων και των κομμάτων. Δυναμική ήταν η παρουσία της ΚΝΕ, ενώ από το ΚΚΕ παραβρέθηκε το μέλος της ΚΕ, Νίκος Κουρκούνης.
Φώτο Γ. Λιονάκης