Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Φουντώνουν διεργασίες για τον ρόλο τους και στη μεταφορά υδρογονανθράκων

Ενώ η βουλγαρική Βουλή ενέκρινε χτες την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Από τη χτεσινή σύνοδο της «Διαδικασίας του Βερολίνου»

Eurokinissi

Από τη χτεσινή σύνοδο της «Διαδικασίας του Βερολίνου»
«Ολοι οι νέοι ενεργειακοί δρόμοι οδηγούν στα Δυτικά Βαλκάνια», σημείωνε χτες η ελληνική έκδοση της «Ντόιτσε Βέλε», παρουσιάζοντας τη νέα διάσκεψη με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων που έγινε στη γερμανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου».

Το γερμανικό δίκτυο σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια αποκτούν αναβαθμισμένο ρόλο» για την «απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», αλλά και ότι «κομβική κρίνεται στο πλαίσιο αυτό η συμβολή της Ελλάδας τόσο ως χώρας παραγωγού Ενέργειας, κυρίως ΑΠΕ, αλλά και ως κόμβου για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και άλλων ενδεχομένως ενεργειακών πόρων από τη Μεσόγειο, μέσω παλιών και νέων οδών που διέρχονται από τα Δυτικά Βαλκάνια, π.χ. Βόρεια Μακεδονία ή Αλβανία, προς την Κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα την Αυστρία και τη Γερμανία».

Η μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» αποτελεί στρατηγικό στόχο του ελληνικού κεφαλαίου, εμπλέκοντας τη χώρα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την ίδια ώρα που ο λαός βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια.

Πριν από την έναρξη των χτεσινών εργασιών, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, είπε ότι πρέπει να επιταχυνθεί «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», συνδέοντας τη «σταθερότητα της περιοχής» με τη «σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της Ευρώπης». Φυσικά δεν παρέλειψε να μιλήσει για τη «βάρβαρη πολεμική επίθεση» της Ρωσίας που, όπως υποστήριξε, μεγαλώνει την ανάγκη για «ενότητα» στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναφερόμενος στα παζάρια για συμβιβασμούς ευρωατλαντικής κοπής που «τρέχουν» στην περιοχή, για τους οποίους αυξάνονται οι πιέσεις και από τη Γερμανία, ο Σολτς είπε απευθυνόμενος στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές διενέξεις, «οι οποίες σας εμποδίζουν να προχωρήσετε μπροστά», ξεχωρίζοντας ειδικά την ανάγκη να προχωρήσουν τα παζάρια για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου. Διακρίνοντας πεδία συνεργασίας στα οποία επείγει η ενίσχυσή τους έκανε ειδική μνεία στην ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε ομόφωνα για έναν ακόμα χρόνο την εντολή της στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (EUFOR Althea), που ορίζεται ως επιτηρητής της συνθήκης ειρήνης του Ντέιτον.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να εγγυάται ασφαλές περιβάλλον στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη για όλους τους πολίτες της», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ.

Η στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη άρχισε το 2004, ενώ γύρω από το θέμα της ανανέωσης της θητείας της EUFOR Althea ξεδιπλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα έντονα ιμπεριαλιστικά παζάρια.

Τέλος, ενδεικτική είναι η απόφαση που έλαβε χτες το βουλγαρικό Κοινοβούλιο (που προέκυψε από τις πρόσφατες, νέες έκτακτες εκλογές), για να στείλει τελικά η χώρα όπλα στην Ουκρανία. Η πρόταση έγινε από το κόμμα GERB του Μπ. Μπορίσοφ (που ήρθε πρώτο στις εκλογές) και την υπερψήφισαν όλοι, εκτός από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) και το ρωσόφιλο κόμμα «Αναγέννηση». Εκπρόσωπος του κόμματος «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (που ήταν επικεφαλής του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού) εκτίμησε ότι έτσι η Βουλγαρία, κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, «δείχνει πως είναι ένας άξιος σύμμαχος στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε».

Ευρωατλαντικές «φιλοδοξίες» από την κυβέρνηση

Στη Σύνοδο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια βρέθηκε χτες και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβίωση της Διαδικασίας και για την «ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή», όπως είπε. «Οπως γνωρίζετε, η Ελλάδα φιλοδοξεί πάντα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη γειτονιά μας. Και ειδικά σε μια εποχή όπου τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας αναδεικνύονται σε πρώτη προτεραιότητα για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ο ρόλος μας σε αυτόν τον τομέα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος», επέμεινε, εκφράζοντας πόθους της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και να κερδίσει από μπίζνες σε ρόλο ενεργειακού κόμβου.

Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι συζήτησαν χτες με τις κυβερνήσεις των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και με τις κυβερνήσεις των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών, το «πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην ενεργειακή τους απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο». Παρέπεμψε επ' αυτού στις δρομολογούμενες «σημαντικές επενδύσεις υποδομών στην πατρίδα μας, έτσι ώστε αυτή να καταστεί κόμβος εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο δεν θα καλύψει μόνο τις ανάγκες της πατρίδας μας αλλά θα διοχετευθεί και προς τα βόρεια, ώστε να καλύψει ανάγκες των Δυτικών Βαλκανίων, της Βουλγαρίας, ενδεχομένως της Ρουμανίας, γιατί όχι και της Κεντρικής Ευρώπης», αναπτύσσοντας τον αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής σχεδιασμό τους.

Παραπέρα έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει «πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση - ειδικά στις ΑΠΕ - και πιστεύω ότι θα είναι πολύ ενεργή σε τέτοιου είδους επενδύσεις, οι οποίες θα γίνουν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου και αυτές να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση», όπως είπε, προαναγγέλλοντας τοποθετήσεις ελληνικών κεφαλαίων στον εν λόγω κλάδο σε γειτονικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ