Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ G7
Περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία με έμφαση στις ενεργειακές υποδομές

Για την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας, με επίκεντρο την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών της χώρας μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, συζητούν χτες και σήμερα οι ΥΠΕΞ των χωρών του G7 στο Μούνστερ της Γερμανίας.

Περίπου 18 εκατ. άνθρωποι στην Ουκρανία εξαρτώνται ήδη από τη Δύση αναφορικά με τις ενεργειακές και άλλες υποδομές και με την έναρξη του χειμώνα, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί στα 24 εκατομμύρια, καθώς περίπου το 1/3 της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας είχε καταστραφεί. Ιδιαίτερα οι χώρες της Ευρώπης ανησυχούν πως αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων τους επόμενους μήνες.

Ενεργειακή υποδομή, οι νέες αποστολές εξοπλισμών στην Ουκρανία, οι κυρώσεις και η λογοδοσία για εγκλήματα της Ρωσίας ήταν μερικά από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση, ανέφερε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στο Κίεβο 100 εκατ. δολάρια για την παροχή πόσιμου νερού και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ενεργειακών υποδομών, ενόψει του χειμώνα. Ταυτόχρονα, η Ελβετία δεν ενέκρινε το αίτημα της Γερμανίας να στείλει πυρομαχικά ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία για τα άρματα αντιαεροπορικής άμυνας, επικαλούμενη το «νόμο περί ουδετερότητας» και την ελβετική νομοθεσία που αποκλείουν την παράδοση πολεμικού υλικού σε χώρες που εμπλέκονται «σε διεθνή ένοπλη σύγκρουση».

Εκτός από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, στην ατζέντα της συνόδου των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, βρίσκονται οι «σχέσεις» με την Κίνα και ο ανταγωνισμός στον Ινδο-Ειρηνικό, το Ιράν και οι προοπτικές συνεργασίας στην Κεντρική Ασία απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και η λεγόμενη «δημοκρατική ανθεκτικότητα» στην Αφρική.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν και η Γερμανίδα ομόλογός του, Αν. Μπέρμποκ, συμμετείχαν σε συνάντηση του Αμερικανο-Γερμανικού «Futures Forum». Το Φόρουμ εγκαινιάστηκε πέρυσι από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την τότε καγκελάριο, Αγκ. Μέρκελ.

Στις σημερινές συνομιλίες του G7 συμμετέχουν και οι ΥΠΕΞ της Γκάνας και της Κένυας, προκειμένου να συζητηθούν η κατάσταση στο Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής, η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ