Σάββατο 22 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 23 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΑΚΝ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ
Αντίστροφη μέτρηση για το τελικό ξήλωμά του

Η εξέλιξη των επιχειρηματικών σχεδίων στο Ελληνικό σηματοδοτεί το κύκνειο άσμα του τελευταίου ελεύθερου χώρου στα νότια προάστια, δίνοντας τη χαριστική βολή στις ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας του λαού της περιοχής

Η πρόσφατη κυβερνητική φιέστα για τα εγκαίνια των έργων στο Ελληνικό, παρουσία του πρωθυπουργού, ξεκίνησε και την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας στον Αγιο Κοσμά. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις πληροφορίες που ακολούθησαν την κυβερνητική φιέστα, το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του χώρου, καθώς και οι ξενώνες που φιλοξενούν τους αθλητές και τα μέλη των Εθνικών ομάδων. Παράλληλα, εδώ και μερικές βδομάδες σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μετάταξης του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του ΕΑΚ προς το ΟΑΚΑ, κάτι που συνεπάγεται και τη συνεχή μείωση των αθλητικών δραστηριοτήτων στον χώρο, μέχρι το τελικό κλείσιμό του, αφού προφανώς χωρίς προσωπικό δεν μπορούν να λειτουργήσουν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Κάλπικες υποσχέσεις και σχέδια της «επόμενης μέρας»

Ετσι, ο τελευταίος ελεύθερος χώρος στα νότια προάστια της Αττικής παραδίδεται βορά στις ορέξεις μονοπωλιακών ομίλων για να κάνουν τα επενδυτικά τους σχέδια, με σκοπό την απόσπαση μεγαλύτερου κέρδους. Επενδυτικά σχέδια που δεν έχουν σχέση, ίσα ίσα υπονομεύουν τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής και ευρύτερα της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλείσιμο του ΕΑΚ στον Αγιο Κοσμά, πέρα από τις συνέπειες που θα έχει για την προπόνηση των αθλητών, κυρίως του υψηλού αθλητισμού και των Εθνικών ομάδων που χρησιμοποιούσαν τον χώρο, αποτελεί και ένα καίριο πλήγμα στον μαζικό αθλητισμό, στην ανάγκη για άθληση και ψυχαγωγία χιλιάδων ανθρώπων που έκαναν χρήση των εγκαταστάσεων καθημερινά. Παράλληλα, αφήνονται «στον αέρα» οι εργαζόμενοι στο Κέντρο σε ό,τι αφορά το εργασιακό τους μέλλον, καθώς η μετάταξή τους στο ΟΑΚΑ γίνεται χωρίς να έχουν ξεκάθαρο αντικείμενο εργασίας, ενώ υπάρχουν και εκκρεμότητες με τη σύμβαση εργασίας τους.


Οι μέχρι τώρα υποσχέσεις των αρμοδίων, αλλά και το πολυδιαφημισμένο κυβερνητικό σχέδιο μετεγκατάστασης του ΕΑΚ και των ίδιων των εργαζομένων, εμφανώς δεν παρέχουν ουσιαστικές λύσεις. Ενδεικτικό είναι ότι από τα πρώτα σχέδια, που προέβλεπαν τη μετεγκατάσταση των αθλητικών χώρων στην απέναντι πλευρά και εντός του νέου πάρκου του Ελληνικού, ή λίγο αργότερα εντός του Ολυμπιακού Χωριού, φτάσαμε στη σημερινή «λύση», που προβλέπει τη μεταφορά των αθλητών και των Εθνικών ομάδων στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Θυμίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ ήδη χρησιμοποιούνται από αρκετούς αθλητές και ομάδες, χωρίς φυσικά να λείπουν ούτε εκεί τα προβλήματα.

Αβεβαιότητα επικρατεί και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαμονής των αθλητών που έκαναν χρήση των ξενώνων στον Αγιο Κοσμά, καθώς τα σχέδια προβλέπουν τη μετεγκατάσταση κάποιων από αυτούς στους όποιους κενούς ξενώνες υπάρχουν στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο, με ορατό το πρόβλημα της επάρκειας, προβλέπεται η συμφωνία με ξενοδοχείο προκειμένου να μείνουν όσοι δεν χωρέσουν...

Ο επίλογος ενός διαχρονικού σχεδίου παράδοσης

Τα όσα συμβαίνουν σήμερα με το Αθλητικό Κέντρο, που φτιάχτηκε και ανακαινίστηκε τα χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και βρίσκεται πλέον στην τελική του ευθεία, «γράφουν» τον επίλογο των γενικότερων σχεδίων που ξεκίνησαν αμέσως μετά τους Αγώνες του 2004, με στόχο και σ' αυτήν την περίπτωση την παράδοση των εγκαταστάσεων.

Σχέδια που διαχρονικά συντήρησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), φυσικά τα συνεχίζει η νυν κυβέρνηση της ΝΔ και οδήγησαν στη σημερινή πλήρη απαξίωση του ΕΑΚ, με σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του, που τα τελευταία χρόνια το έχουν καταστήσει πηγή κινδύνων για αθλητές και αθλούμενους, με ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, μείωση του προσωπικού, σοβαρά προβλήματα στη συντήρηση των εγκαταστάσεων κ.λπ.


Μπ. Τσ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλογή υπογραφών για τη μετεγκατάσταση του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά (2024-01-10 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια ξηλώματος (2022-12-22 00:00:00.0)
Απαξίωση και εγκατάλειψη πριν το τελικό ξήλωμα για να στηθούν οι μπίζνες (2021-04-10 00:00:00.0)
Μεθοδεύεται η παράδοσή του σε επιχειρηματίες (2014-02-19 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα (2013-10-04 00:00:00.0)
«Η κυβέρνηση στοχεύει στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα του αθλητισμού» (2011-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ