Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Ο Αϊτινός πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί απηύθυνε διεθνή έκκληση για βοήθεια, καθώς ο αποκλεισμός από συμμορίες τερματικού σταθμού καυσίμων, που αποτελεί κλειδί για τον εφοδιασμό της χώρας, προκαλεί τεράστιες ελλείψεις, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της παροχής πόσιμου νερού. Τον περασμένο μήνα συμμορίες απέκλεισαν την είσοδο στον τερματικό σταθμό Βαρό, προκαλώντας τεράστια έλλειψη ντίζελ και βενζίνης και παραλύοντας τη δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αρχές επιβεβαίωσαν το Σαββατοκύριακο ξέσπασμα χολέρας, που συχνά εξαπλώνεται από μολυσμένο νερό.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Τουλάχιστον 34 άτομα, ανάμεσά τους 23 παιδιά, σκοτώθηκαν χτες, μετά από επίθεση πρώην αστυνομικού σε παιδικό σταθμό, στην επαρχία Νονγκ Μπούα Λάμπου της Ταϊλάνδης. Ο άνδρας (του οποίου το παιδί ήταν μαθητής στο σταθμό αλλά εκείνη την ώρα απουσίαζε) εισέβαλε στον σταθμό το μεσημέρι, πυροβολώντας και πραγματοποιώντας επίθεση με μαχαίρι. Στη συνέχεια, διέφυγε με αυτοκίνητο χτυπώντας διάφορους περαστικούς, για να επιστρέψει στο σπίτι του, όπου σκότωσε την γυναίκα και το παιδί του, πριν αυτοκτονήσει. Ο δράστης είχε αποπεμφθεί από την αστυνομία για λόγους που σχετίζονταν με ναρκωτικά.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο αναγορεύτηκε χτες ο λοχίας Ιμπραχίμ Τραορέ, που κατέλαβε την εξουσία πριν μία βδομάδα με αξιωματικούς του στρατού εν μέσω διαδηλώσεων κατά της προηγούμενης στρατιωτικής κυβέρνησης, που θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον έλεγχο του 40% της χώρας σε ομάδες τζιχαντιστών.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Στην Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το βραβείο της δόθηκε «για το θάρρος και την οξύτητα με τα οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Επτά μνημόνια συναντίληψης υπέγραψαν την Τετάρτη ο Σουλτάνος του Ομάν Χάιθαμ μπιν Τάρικ και ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β', στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στο σουλτανάτο του Ομάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ