Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Αγωνιστικό ραντεβού την Τρίτη 11/10 στο υπουργείο Παιδείας

Αγωνιστικό ραντεβού στο υπουργείο Παιδείας δίνουν την Τρίτη 11 Οκτώβρη μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, αναλαμβάνοντας δράση για τα εκρηκτικά προβλήματα στα σχολεία, τις ελλείψεις και τις ανάγκες που παραμένουν ανικανοποίητες, ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που υψώνουν νέα εμπόδια στη μόρφωση και για ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην ακρίβεια.

«Οι πρώτες μέρες στο σχολείο αρκούν για να φανεί ακόμα μια χρονιά ότι η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει κανέναν σκοπό να λειτουργήσουν τα σχολεία έτσι όπως πρέπει και αξίζει στους μαθητές», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και καλεί όλα τα σχολεία της Αττικής στη διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας στις 11/10, στις 12.30 μ.μ. Απευθύνει παράλληλα κάλεσμα σε όλα τα σχολεία στην υπόλοιπη Ελλάδα την ίδια μέρα να κινητοποιηθούν σε δημαρχεία, Περιφέρειες και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο ξεκίνησε η χρονιά, οι μαθητές τονίζουν:

  • «Στην Γ' Λυκείου επεκτείνετε την Τράπεζα Θεμάτων, λες και δεν σας φτάνει που 4 στους 10 που έδωσαν πανελλαδικές έμειναν ξανά εκτός, και που σχεδόν το 50% των μαθητών έγραψαν κάτω από τη βάση κατά την εφαρμογή της. Ποιος και με τι λεφτά θα πληρώσει αυτό το πανάκριβο σχολείο, θα μας πείτε; Ξέρετε πόσοι μαθητές έχουν κόψει δραστηριότητες που τους γεμίζουν και τους αρέσουν γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά;
  • Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια τα σχολεία και οι οικογένειες των μαθητών. Αντίθετα, οι σχολικές επιτροπές στους δήμους παίρνουν χρηματοδότηση που δεν φτάνει ούτε για χαρτί Α4, γι' αυτό μας λέτε να τα φέρνουμε από το σπίτι! Και ταυτόχρονα κάνετε αύξηση των τιμών στα κυλικεία, μας προετοιμάζετε από τώρα ότι θα κρυώνουμε τον χειμώνα και πολλά, πολλά άλλα.
  • Παρά τα μεγάλα λόγια και κενά έχουμε στα σχολεία μας σε καθηγητές, ειδικά στα ΕΠΑΛ και σε συγκεκριμένες ειδικότητες, και ελλείψεις σε υποδομές έχουμε και COVID κολλάμε και ξανακολλάμε, αφού ούτε καν τεστ COVID μάς παρέχει το σχολείο, πόσο μάλλον ουσιαστικά μέτρα αραίωσης στις τάξεις».

«Εκεί στην κυβέρνηση και στα υπουργεία θέλουν οι μαθητές να συμβιβαστούμε. Να σκύψουμε κεφάλι και να δεχτούμε πως "τα πράγματα είναι δύσκολα". Τις επιλογές των κυβερνήσεων να τις πληρώνουμε εμείς, η μόρφωση και το μέλλον μας. Για παράδειγμα, επιλογή είναι τα σχολεία μας να είναι "οικονομικά αυτόνομα", δηλαδή να ψάχνουμε για χορηγούς ή να πληρώνουμε για τα πάντα, αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να δίνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ζεστό χρήμα στους ομίλους Ενέργειας, στους εφοπλιστές και στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ», αναφέρει στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και δηλώνει:

«Παίρνουμε δύναμη από ό,τι έχουμε καταφέρει έως τώρα με τους αγώνες μας.

Ετσι αποτρέψαμε ή καθυστερήσαμε την εφαρμογή των νόμων όπως η Τράπεζα Θεμάτων, οι περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό, καλύφθηκαν ορισμένα κενά σε καθηγητές και καθαριότητα.

Με συλλογικότητα και αλληλεγγύη, δεν αφήνουμε κανέναν μόνο ή μόνη στις δυσκολίες. Κανείς δεν θα παρατήσει την προσπάθεια να σπουδάσει επειδή δεν έχουν οι γονείς του να πληρώνουν φροντιστήριο. Ετσι αποτρέψαμε ακόμα και διακοπές ρεύματος σε συμμαθητές μας. Ετσι θα το ξανακάνουμε!».

Στα αιτήματα που προβάλλουν οι μαθητές περιλαμβάνονται: «Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ούτε σκέψη για εφαρμογή της στην Γ' Λυκείου. Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία, για όλα τα μαθήματα και για όσους το έχουν ανάγκη. Δωρεάν γεύμα ή σνακ για όλους με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Μείωση των τιμών στα σχολικά κυλικεία, με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής μας. Κανένα κενό σε καθηγητές, σε κανένα μάθημα. Να μην καταργηθούν ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. Αναβάθμιση των εργαστηρίων τους. Ούτε ευρώ για θέρμανση από την τσέπη μας. Δωρεάν μετακίνηση για όλους μας. Δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό. Υγιεινή και καθαριότητα στα σχολεία».

Μαζί με εκπαιδευτικά σωματεία και γονείς

Την ίδια μέρα στο υπουργείο Παιδείας θα διαδηλώνουν εκπαιδευτικά σωματεία, στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τα ζητήματα της λειτουργίας των σχολείων, των μισθών, των όρων διαβίωσης και εργασίας των εκπαιδευτικών και την ανάγκη διαμόρφωσης και υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο. Οι εκπαιδευτικοί αναδεικνύουν τα ζητήματα της συρρίκνωσης της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών σε σχέση με τις ανάγκες, τα κενά σε εκπαιδευτικούς που συνεχίζουν να υπάρχουν, σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών τους και του δικαιώματος των εκπαιδευτικών να ασκούν αυτό που σπούδασαν μέσα σε συνθήκες επαγγελματικής ασφάλειας, τον αγώνα που συνεχίζεται ενάντια στην προσπάθεια εφαρμογής αντιδραστικών μέτρων. Μια σειρά σωματεία σε όλη τη χώρα προχωρούν μπροστά στην απεργία στις 9 Νοέμβρη σε πρωτοβουλίες διεκδίκησης για αυξήσεις στους μισθούς, για κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν στην κινητοποίηση την Τρίτη στο υπουργείο, όπου καλούν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Ν. Πλουμπίδης», «Γ. Σεφέρης», Ηλιούπολης, Χαϊδαρίου, «Θουκυδίδης», η ΕΛΜΕ Πειραιά και η ΟΛΜΕ.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας το μεσημέρι της Τρίτης απευθύνει και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζει σήμερα Τετάρτη στις 2 μ.μ. η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Απαιτεί να καλυφθούν όλα τα κενά σε όλα τα σχολεία, να δημοσιευτούν όλα τα κενά, ακόμα και τα μικρότερα, πριν τις τοποθετήσεις, καθώς και οι τοποθετήσεις ανά σχολείο. Επίσης, διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές και στις τοποθετήσεις όλων των εκπαιδευτικών.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ