Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΛΑΪΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά πραγματικό αποκούμπι μαθητών και λαϊκών οικογενειών

Πάνω από 4.000 παιδιά στηρίχθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια

Για 8ησυνεχόμενη χρονιά το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης (ΛΦΑ) του δήμου Πατρέων στέκεται στο πλευρό της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, στηρίζοντας μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Πάνω από 400 παιδιά έχουν δηλώσει συμμετοχή φέτος ενώ οι αιτήσεις συνεχίζονται μέχρι τις 15 Οκτώβρη. Στόχος, να ξεκινήσουν άμεσα τα μαθήματα για Δημοτικό και Γυμνάσιο, αφού λειτουργούν ήδη τα θερινά τμήματα που έχουν αρχίσει από τις 29 Αυγούστου, ενώ τα νέα τμήματα όλου του Λυκείου άρχισαν στις 10 Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι συνολικές εγγραφές θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Διδάσκονται για το Δημοτικό Γλώσσα και Μαθηματικά, για το Γυμνάσιο τα παραπάνω και επιπλέον Φυσική και Χημεία, για το Γενικό Λύκειο, τα προηγούμενα συν Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά, Βιολογία, Γραμμικό/Ελεύθερο Σχέδιο. Επίσης, για τα ΕΠΑΛ όλα τα παραπάνω Ανατομία - Υγιεινή και Μηχανολογία. Πρόκειται για προσπάθεια που «αγκαλιάζει» όλο τον δήμο, απ' το Ρίο ως τα Δεμένικα και αναπτύσσεται σε σειρά σχολικών συγκροτημάτων κάθε απόγευμα.

«Στα 8 χρόνια της λειτουργίας του, πάνω από 4.000 μαθητές και μαθήτριες της πόλης και από όμορους δήμους στηρίχθηκαν για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα», σημειώνει η Γεωργία Γαλυφοπούλου, υπεύθυνη του ΛΦΑ, αναφερόμενη στο πραγματικό αποκούμπι που έχουν βρει χιλιάδες οικογένειες της πόλης και προσθέτει:

«Αφουγκραζόμαστε την αγωνία των μαθητών, των οικογενειών τους. Εχουμε αποφασίσει πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ποδοπατήσει τα όνειρά τους και βοηθάμε να παλεύουν για το όνειρό τους, όπως παλεύουν καθημερινά όλοι οι αγωνιστές γενικά για τη ζωή. Προσπαθούμε να πείσουμε ότι δεν πρέπει να περνάει απ' το μυαλό τους ούτε στιγμή ότι δεν θα τα καταφέρουν».

Μεγαλώνουν οι ανάγκες

Στα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών προστίθενται οι αντιδραστικές αλλαγές στην Εκπαίδευση.

«Δημιουργήθηκαν κολέγια που διαχρονικά οι κυβερνήσεις φροντίζουν τα πτυχία τους να έχουν τα ίδια εκπαιδευτικά και επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα των ΑΕΙ. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος σπουδών σε άλλη πόλη πλην της πόλης μας, οδήγησαν τους μαθητές της κάθε λαϊκής οικογένειας να είναι θεατές ενός αποκλεισμού και με τα παρακάτω διλήμματα: `Η να σπουδάσει το παιδί σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας με πολύ υψηλό ετήσιο κόστος, ή να απευθυνθεί στα κολέγια ή να δώσει και πάλι την επόμενη χρονιά εξετάσεις.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει και νέα "χαρακιά" στο ταλαιπωρημένο, ιδιαίτερα φέτος, σώμα των υποψηφίων. Πόσα νοικοκυριά πλέον μπορούν, σε αυτές τις συνθήκες φτώχειας και ανεργίας, να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμιο εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας ή σε κολέγιο; Στο δίλημμα που μπαίνει στις λαϊκές οικογένειες, "θα πληρώσεις το ρεύμα ή θα πληρώσεις για τη μόρφωση του παιδιού σου;", "θα γεμίσεις το ψυγείο σου ή θα σκεφτείς το μέλλον του;", έρχεται να δώσει απάντηση το ΛΦΑ στηρίζοντας το όνειρό τους», τονίζει η Γ. Γαλυφοπούλου, αναφερόμενη και στα ζητήματα που αντιμετωπίζει στην πράξη μέσα από το Φροντιστήριο.

Υπογραμμίζει ότι η αγωνία μεγαλώνει ακόμη και στις οικογένειες παιδιών του Δημοτικού, ότι οι ανάγκες είναι τέτοιες που πλέον «χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή εκπαιδευτικών για να μπορέσει το ΛΦΑ να ανταποκριθεί στον πολυεπίπεδο ρόλο του», κάνοντας έκκληση συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευτικούς, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μέχρι στιγμής, αδιόριστοι, συνταξιούχοι, ορισμένοι εν ενεργεία, αλλά και φοιτητές από διάφορες σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών συμβάλλουν εθελοντικά, αντιλαμβανόμενοι την αξία ύπαρξης του ΛΦΑ.

Ιδιαίτερη φέτος είναι η συμμετοχή επιτροπών αγώνα, από τις γειτονιές, που συμβάλλουν στη φύλαξη των σχολικών συγκροτημάτων (τις ώρες λειτουργίας του Φροντιστηρίου), αναλαμβάνοντας και ευθύνη τήρησης των υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Κανένας μόνος του

Μπροστά στον «δύσκολο χειμώνα» που ετοιμάζουν για τον λαό κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, το Φροντιστήριο επεκτείνει τις δράσεις του με την υπεύθυνη λειτουργίας του να επισημαίνει:

«Αποφασίσαμε να ζεστάνουμε τις καρδιές των μαθητών μας και των οικογενειών τους πως κανένα σπίτι μαθητή μας δεν θα μείνει στο σκοτάδι, χωρίς ρεύμα και κανένα τραπέζι δεν θα μείνει χωρίς τα απαραίτητα. Θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό. Ηδη μιλάμε με τις επιτροπές αγώνα στις συνοικίες της πόλης μας, με τους γονείς, με τα παιδιά, προκειμένου να οργανώσουμε και σχετικές δράσεις. Σύνθημά μας: "Κανένας πεινασμένος, κανένας παγωμένος, κανένας μόνος".

Θα πούμε τις ιστορίες μας, θα γελάσουμε και θα αγωνιστούμε γυρνώντας την πλάτη μας σε όλους εκείνους που μας ψιθυρίζουν ολημερίς πως μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή - χαμοζωή. Είναι τόσο μεγάλη η ικανοποίηση, όταν φεύγοντας ένας γονιός από το γραφείο του ΛΦΑ, μας σφίγγει το χέρι με ικανοποίηση και ανακούφιση».

Επιπλέον δραστηριότητες

Παράλληλα, ετοιμάζονται και πολιτιστικές δράσεις. Για τον Οκτώβρη, με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας απ' τον ΕΛΑΣ (4/10/1944), θα γίνουν επισκέψεις μαθητών στο καταφύγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, προγραμματίστηκαν δύο κινηματογραφικές προβολές, τα Σάββατα 8 («Λουνάνα, Ενα Γιακ μες στην τάξη») και 15 Οκτώβρη («Η Πολεμίστρια»), στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (5 μ.μ.), για τους μαθητές, τις οικογένειες και τους φίλους των παιδιών, με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Οργανισμού. Ανάλογες δραστηριότητες θα γίνουν όλη τη χρονιά.

Εγγραφές πραγματοποιούνται απευθείας στην Αντιδημαρχία Παιδείας (Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, πλατεία Γεωργίου 17Α, 3ος όροφος), στη γραμματεία του ΛΦΑ (τηλ. 2610.274.035, 9.30 π.μ. - 2.30 μ.μ., Δευτέρα έως Παρασκευή) και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του φροντιστηρίου: fal@patras.gr, και του δήμου: https://www.e-patras.gr/el/aitiseis-gia-laiko-frontistirio-allileggyis


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ