Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Από την απεργιακή διαδήλωση στο Παρίσι
Από την απεργιακή διαδήλωση στο Παρίσι
Απεργίες και διαδηλώσεις έγιναν χτες σε πολλούς κλάδους και πόλεις σε όλη τη Γαλλία, με σημαντική συμμετοχή εργατοϋπαλλήλων από διάφορους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Μεταξύ άλλων κυριάρχησαν συνθήματα κατά των νέων αντιλαϊκών ανατροπών στο Ασφαλιστικό που ιεραρχεί η κυβέρνηση Μακρόν, καταρχάς για τη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 65 από 62 που είναι σήμερα.

Ηδη έχουν ενταθεί εκβιασμοί του τύπου ότι μόνο έτσι δεν θα αυξηθούν οι φόροι ή το δημόσιο χρέος, όπως δήλωνε και προ ημερών ο υπουργός Προϋπολογισμού, Γκ. Ατάλ, για να υπερθεματίσει για την «αλήθεια» που «είναι δύσκολο να την ακούσει κανείς»...

Την ίδια στιγμή, με φόντο και την όξυνση των ενδοαστικών διεργασιών που επιβεβαίωσαν και οι πρόσφατες εκλογές (προεδρικές και βουλευτικές), η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις ή άλλα εμπόδια που θα προκύψουν για την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι, ο υπουργός Εργασίας Ολ. Ντισόπτ δήλωσε χτες ότι αν όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης συνασπισθούν για να εγκρίνουν πρόταση μομφής και «να ανατρέψουν την κυβέρνηση», ο πρόεδρος Μακρόν «θα προσφύγει στους Γάλλους και οι Γάλλοι θα αποφασίσουν και θα πουν ποια θα είναι η νέα πλειοψηφία που επιθυμούν. Και, φυσικά (...) θα περάσουμε σε προεκλογική εκστρατεία για την υποστήριξη του προέδρου».

Από τη μεριά της, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανήγγειλε διαβουλεύσεις των «κοινωνικών εταίρων» με στόχο να εγκριθεί σχετικό νομοσχέδιο «πριν από το τέλος του χειμώνα», υπερασπιζόμενη την «επιλογή του διαλόγου και της διαβούλευσης», δηλαδή των αντιλαϊκών παζαριών με γνώμονα την περαιτέρω συρρίκνωση ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και τον λαό της Γαλλίας και στις κινητοποιήσεις τους εκφράζει το ΠΑΜΕ που σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Γαλλίας κατεβαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, καθώς οι λαοί της Ευρώπης οδηγούνται στο κρύο και στο σκοτάδι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

Τόσα χρόνια οι λαοί βίωναν τις επιθέσεις ΕΕ - κυβερνήσεων - εργοδοτών στους μισθούς και τα δικαιώματά τους, ενώ οι λίγοι ζούσαν στην αφθονία και την πολυτέλεια του πλούτου που παρήγαγαν οι εργάτες.

Σήμερα αυτοί οι ίδιοι μας προειδοποιούν ότι "ο χειμώνας έρχεται" και να συμβιβαστούμε με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, ότι "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει" όπως λέει κυνικά η κυβέρνηση της Ελλάδας. Η καταστολή οξύνεται, οι επιθέσεις, οι συκοφαντίες και οι διώξεις εναντίον των εργατικών αγώνων κλιμακώνονται. Ταυτόχρονα αξιοποιούν δυνάμεις και μέσα στα συνδικάτα για να δημιουργήσουν συγχύσεις στους εργαζόμενους, να αποσυντονίσουν, να καθυστερήσουν αγώνες, να καλλιεργήσουν τη λογική της αναμονής, την απογοήτευση και τη μοιρολατρία.

Ομως εμείς απαντάμε ότι ο χειμώνας έρχεται για αυτούς και το σύστημά τους που γεννά φτώχεια, ανεργία και πολέμους. Εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη, με τα ταξικά, αγωνιστικά συνδικάτα στην πρώτη γραμμή οργανώνουν απεργίες, κινητοποιήσεις, διεκδικούν, κερδίζουν κατακτήσεις. Στην Ελλάδα μια σειρά κλάδων, μετά από πολύμηνους, δύσκολους αγώνες πέτυχαν μεγάλες νίκες, σημαντικές αυξήσεις των μισθών και συνεχίζουμε με Γενική Απεργία σε όλη την Ελλάδα στις 9 Νοέμβρη. Σημαντικό όπλο σε όλους αυτούς τους αγώνες ήταν η στήριξη και η αλληλεγγύη των εργαζομένων όλων των κλάδων, των εργαζομένων και από άλλες χώρες καθώς κάθε νίκη κάθε εργαζόμενου, κάθε κλάδου, κάθε χώρας, είναι νίκη - όπλο για όλη την εργατική τάξη. Κάνουμε πράξη το ιστορικό σύνθημα: Ολοι για έναν και ένας για όλους!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ