Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι ΗΠΑ εντείνουν τη διείσδυσή τους σε όλα τα πεδία

Από τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Νησιών Ειρηνικού

Copyright 2022 The Associated

Από τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Νησιών Ειρηνικού
Με στόχο τη διασφάλιση και εμβάθυνση συμμαχιών απέναντι στη γοργή ισχυροποίηση της Κίνας, οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες αναβάθμισης της θέσης τους στον Ινδο-Ειρηνικό, μια περιοχή πολλαπλής σημασίας για τον διεθνή ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Χτες, αναμενόταν να ολοκληρωθεί στην Ουάσιγκτον η Σύνοδος ΗΠΑ - Νησιών του Ειρηνικού που οργανώθηκε για πρώτη φορά, με την αμερικανική κυβέρνηση να εξαγγέλλει σειρά μέτρων, οικονομικών και άλλων, για τη «στήριξη», «ανάπτυξη» και «ασφάλεια» της περιοχής.

Ενδεικτικό των επιδιώξεων είναι 16σέλιδο κείμενο που αναμενόταν να υπογραφεί και - σύμφωνα με το πρακτορείο «Associated Press» - παρατηρούσε τις «επιπτώσεις του αυξημένου γεωπολιτικού ανταγωνισμού» για τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, επισημαίνοντας ότι «αυτές οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο την πίεση και την οικονομική επίθεση από την Κίνα, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής και κατ' επέκταση των ΗΠΑ». Πρόσθετε δε ότι «αυτές οι προκλήσεις απαιτούν την ανανεωμένη εμπλοκή των ΗΠΑ κατά μήκος όλης της περιοχής των Νησιών του Ειρηνικού».

Στη Σύνοδο συμμετείχαν τα νησιωτικά κράτη Φίτζι, Νησιά του Σολομώντα, Μικρονησία, Βανουάτου, Ναούρου, Νησιά Μάρσαλ, Παπούα Νέα Γουινέα, Σαμόα, Τουβάλου, Τόνγκα, Νήσοι Κουκ, Γαλλική Πολυνησία, Νέα Καληδονία και Παλάου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε «νέες ουσιαστικές πρωτοβουλίες» και «νέες επενδύσεις» σε διάφορους τομείς, από το περιβάλλον και την Υγεία ως την αντιμετώπιση της «παράνομης αλιείας».

Σε παρέμβασή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, καλωσόρισε τους ηγέτες των νησιωτικών κρατών, τονίζοντας ότι μπορούν να βασίζονται στη συμμαχία των ΗΠΑ. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τα νησιά «για να διατηρήσουν ελεύθερη και ανοιχτή την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, όπου κάθε κράτος, μικρό και μεγάλο, έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό του δρόμο»...

Πάντως, ενδεικτικές των συνθηκών μέσα στις οποίες οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διευρύνουν την επιρροή τους στην περιοχή είναι οι «επιφυλάξεις» που - σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ - αναμενόταν να εκφράσουν σε ένα τελικό κείμενο οι αρχές των Νήσων του Σολομώντα, η νησιωτική χώρα του Ειρηνικού δηλαδή που την άνοιξη υπέγραψε με την Κίνα συμφωνία ενίσχυσης συνεργασίας στην ασφάλεια.

Στο μεταξύ, το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Βρετανίας για τον Ινδο-Ειρηνικό μεταφέρει με περιοδεία στην περιοχή ο ΥΠΕΞ της χώρας, Τζέιμς Κλέβερλι. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επαφές σε Σιγκαπούρη, Ιαπωνία και Ν. Κορέα. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, στις συναντήσεις του αναμενόταν να τονίσει τη δέσμευση του Λονδίνου για την επίτευξη στενότερων δεσμών με την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, μεταξύ άλλων σε οικονομία και ασφάλεια, ενώ επρόκειτο να εξηγήσει ότι η Βρετανία επιδιώκει να έχει «μία όσο το δυνατόν πιο ευρεία και συμμετοχική παρουσία στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού από το 2030».

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η διαπραγμάτευση της ένταξης της Βρετανίας στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Συνεργασία στον Ειρηνικό (CPTPP). Πρόκειται για τη μεγάλη διακρατική συμφωνία με 11 κράτη - μέλη της περιοχής που προέκυψε μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ (επί κυβέρνησης Τραμπ) από την TPP (Τrans-Pacific Partnership) και τη μετεξέλιξή της σε CPTPP. Σημειωτέον, στο συγκεκριμένο σχήμα έχει υποβάλει αίτημα ένταξης και η Κίνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κλέβερλι αναμένεται να απευθυνθεί και προς την Κίνα, επισημαίνοντας ότι «όταν απομακρύνεται από παγκόσμιους κανόνες, όταν ευθυγραμμίζεται με χώρες, όπως η Ρωσία, η θέση της στον κόσμο επιδεινώνεται. Η Κίνα θα έχει πάντα μία επιλογή σχετικά με το ποια κατεύθυνση θέλει να πάρει».

Στη Νότια Κορέα η Κ. Χάρις - Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Στην περιοχή περιοδεύει ήδη η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, που χτες μάλιστα βρέθηκε στην «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που χωρίζει την Κορεατική Χερσόνησο, σπεύδοντας να διαμηνύσει και από εκεί ότι «δεν είναι δυνατόν να περιγράψω πόσο ατσάλινη είναι η αφοσίωση των ΗΠΑ στην άμυνα της Δημοκρατίας της Κορέας».

Σε συνάντηση δε που είχε στη Σεούλ με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, η Χάρις υπογράμμισε - όπως μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται, σε περίπτωση πολέμου, «να υπερασπιστούν τον Νότο με το πλήρες εύρος των στρατιωτικών τους ικανοτήτων».

Νωρίτερα, χτες, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, την 3η κατά σειρά μόνο τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Η Χάρις έσπευσε να καταγγείλει την εξέλιξη ως πρόκληση που «αποσταθεροποιεί την περιοχή».

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονάπ», η νέα δοκιμή αφορούσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους, μικρού βεληνεκούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ