Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Με τη σφραγίδα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών παζάρια και προκλήσεις

Με δηλώσεις και κινήσεις «επί του πεδίου», στο πλαίσιο και των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση να θέτει τις αξιώσεις της αστικής τάξης της χώρας στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού με ΗΠΑ - ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.

Ετσι, ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε πάλι σε «διάλογο» που πρέπει να ασχοληθεί με τα «προβλήματα στο Αιγαίο που συνεχίζονται εδώ και χρόνια» αλλά και με τα «προβλήματα που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους». Επανερχόμενος πάλι στα περί «στρατιωτικοποιημένων» νησιών του Αιγαίου επέμεινε ότι αυτό γίνεται κατά παράβαση «της συμφωνίας με την οποία αυτά δόθηκαν» και επανέλαβε ότι «είναι καθήκον και δικαίωμά μας (...) να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην υφαλοκρηπίδα μας και στο Αιγαίο». Ακόμα, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την Ελλάδα και ότι «η Τουρκία επικρίθηκε σε όλο τον κόσμο, ειδικά από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», ισχυριζόμενος ότι «σχεδόν θα πουν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο. Εξηγούμε όλα τα επιχειρήματά μας στη γλώσσα του νόμου. Αλλά η Ελλάδα γίνεται εργαλείο των άλλων. Προσπαθεί συνεχώς να μας προκαλεί. Και εμείς τους το υπενθυμίζουμε. Μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν. Πήρατε την απάντησή σας, ο λογαριασμός ήταν βαρύς».

Χτες, ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους της Αγκυρας, υποστήριξε ότι αυτοί «δεν έχουν όραμα, ζηλεύουν και δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ευρωπαϊκή πολιτική γι' αυτό (και τον χειμώνα) θα κρυώσουν». Πρόσθεσε δε ότι «αν η ΕΕ είχε κινηθεί μαζί μας και είχε αφήσει στην άκρη την αλαζονεία της, τότε θα ήταν ένας παγκόσμιος παίκτης που θα χειροκροτούσαν όλοι όρθιοι».

Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση επενδύει στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας και το ψευδοκράτος στην Κύπρο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιηθεί και η επέκταση του αεροδρομίου της Τύμπου στην περιφέρεια της κατεχόμενης Λευκωσίας, που σχεδιάζεται να εγκαινιαστεί στην επέτειο «ανακήρυξης» του ψευδοκράτους, τον Νοέμβρη.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης σε εκδήλωση χτες βράδυ για τη Μικρασιατική Καταστροφή ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε ότι αυτή, όπως και η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων το 1947, «όρισαν το τελικό γεωγραφικό περίγραμμα της χώρας. Ενώ η Συνθήκη της Λοζάνης διέπει, έκτοτε, τη συνύπαρξή μας με τους γείτονες», κατηγορώντας την Τουρκία ότι «την έχει παραβιάσει ξεριζώνοντας το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου. Αλλά και εξακολουθεί να υπονομεύει τις σαφείς ρυθμίσεις της, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Ισχυριζόταν δε απευθυνόμενος προς την Τουρκία ότι «τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης, θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη» και ότι «την τήρησή της εγγυάται και θα εγγυάται η Ελλάδα, με την ασπίδα της διπλωματίας και των συμμαχιών της, αλλά και με το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων της Δυνάμεων».

Στο «κόκκινο» οι παραβιάσεις με ΝΑΤΟικές πλάτες

Χτες στο μεταξύ η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, με την πλάτη ζεσταμένη εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, προχωρούσε σε άλλο ένα κρεσέντο προκλητικότητας και αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποίησε 110 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (48 από μαχητικά αεροσκάφη, 62 από UAV), τέσσερις εκ των οποίων ήταν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά (Αγαθονήσι, Ανθρωποφάγοι, Γλάρος).

Για να γίνει αντιληπτή η κλιμάκωση της επιθετικότητας, να αναφερθεί ότι πέρυσι όλη τη χρονιά είχαν καταγραφεί 48 υπερπτήσεις. Φέτος, έως τα μέσα Σεπτέμβρη, ο αριθμός είναι τετραπλάσιος, φτάνοντας τις 166.

Στη θάλασσα, όπου αλωνίζουν οι ΝΑΤΟικές αρμάδες, έχουμε στο διάστημα Γενάρη - Αυγούστου 2022, 964 καταγεγραμμένες περιπτώσεις παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την τουρκική Ακτοφυλακή.

Ολα αυτά με τις «πλάτες» του ΝΑΤΟ και των σχεδιασμών του στην περιοχή. Ενδεικτική, τις μέρες αυτές, η τουρκο-ΝΑΤΟική άσκηση DYNAMIC MARINER/MAVI BALINA 22, που ξεκίνησε από τον ναύσταθμο του Aksaz στις 11 του μήνα και θα ολοκληρωθεί στις 22 Σεπτέμβρη.

Ασκηση στην οποία, θυμίζουμε, συμμετέχει και η ελληνική φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», σε άλλη μια ευρωατλαντικής κοπής δραστηριότητα, με πλοίο και πλήρωμα μακριά από την πατρίδα και σε σκοπούς που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνά της, αλλά με την ενίσχυση και διασφάλιση της περιλάλητης «ευρωατλαντικής συνοχής», στον βωμό της οποίας θυσιάζονται τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Αλλωστε, η κινητοποίηση μιας τεράστιας ναυτικής δύναμης (50 μονάδες επιφανείας, 5 υποβρύχια, εναέρια μέσα, 1.500 πεζοναύτες και προσωπικό, από Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ, συν τους ΝΑΤΟικούς στολίσκους SNMG2 και SNMCMG2) στόχο έχει «να δοκιμάσει και να αναδείξει το Ναυτικό Στοιχείο της Δύναμης Αντίδρασης (NATO's Response Force Maritime Component - NRF/M) του ΝΑΤΟ και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνάμεών του», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, MARCOM.

Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο ότι σε αυτό το πλαίσιο, σφυρηλάτησης της ευρωατλαντικής «συνοχής» στην περιοχή, η άσκηση διεξάγεται στην Τουρκία ενόψει και της «σκυτάλης» που θα παραλάβει η γείτων τον Γενάρη του 2023 από τη Βρετανία, στη θέση του επικεφαλής του NRF/M.

Μάλιστα, οι Αμερικανοί έκαναν ήδη ένα πρώτο τέτοιο βήμα, με το αντιτορπιλικό τους «USS Forrest Sherman» να παραδίδει τα καθήκοντα ναυαρχίδας του SNMG2 στην τουρκική φρεγάτα «TCG Kemalreis», την οποία οι Αμερικανοί φρόντισαν και να ανεφοδιάσουν εν πλω με το πλοίο τους «USNS Kanawha». Παραδίδοντας μάλιστα τη σημαία της διοίκησης του στολίσκου στους Τούρκους, ο Αμερικανός υποναύαρχος Σ. Σκιρέτα εξήρε τις επιδόσεις της «Kemalreis» και του πληρώματός της, τους δύο και πλέον μήνες που υπηρετούν υπό ΝΑΤΟική σημαία στην Ανατ. Μεσόγειο ως κομμάτι της SNMG2.

«Η "Kemalreis" και το πλήρωμά της έχουν αποδείξει ότι είναι ένα εξαιρετικά ικανό πολεμικό πλοίο που θέτει το πρότυπο στις θαλάσσιες δυνάμεις μας», είπε ο Σκιρέτα. «Είναι ένα πρότυπο ναυαρχίδας και άλλο ένα παράδειγμα της πολύ ισχυρής, εναλλάξιμης και διαλειτουργικής δύναμης που διατηρούμε», συνέχισε ο Αμερικανός τους επαίνους προς την τουρκική πλευρά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση δυνάμεων στο Αιγαίο για ανάληψη δράσης όπου χρειαστεί(2017-11-04 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές προκλήσεις(2016-05-14 00:00:00.0)
Τουρκικές προκλήσεις και κινήσεις δυνάμεων(2016-05-13 00:00:00.0)
Μπλέκουν λαό σε επικίνδυνα παζάρια και ανταγωνισμούς στο Αιγαίο(2016-04-30 00:00:00.0)
Αρμάδα πολέμου συγκεντρώνει δυνάμεις με στόχο τους λαούς(2016-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ