Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διεκδικούν για την προστασία του εισοδήματός τους

Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων προτάσσουν μια σειρά από διεκδικήσεις ουσιαστικής προστασίας του εισοδήματός τους:

-- Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

-- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

-- Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

-- Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

-- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

-- Κάτω τα χρέη και οι κατασχέσεις. Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, επίσης του συνόλου των τόκων και των προστίμων, του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους αυτοαπασχολούμενους έβαλαν λουκέτο.

-- Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά Υγείας. Η Υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.

-- Ρύθμιση των χρεών για κατανάλωση ρεύματος. Φτηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

-- Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

-- Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

-- Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, δυναμώνουμε τη φωνή μας!

Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης αποφασίστηκε στη σύσκεψη της ΟΒΣΑ με συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ

Με κινητοποιήσεις απαντούν στα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στην κοροϊδία των κυβερνητικών εξαγγελιών αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες. «Αρνούμαστε να γίνουμε εξιλαστήρια θύματα για τα κέρδη των λίγων. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας υπερασπίζοντας το εισόδημά μας, διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών μας. Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες ενώνουμε τις δυνάμεις μας! Δυναμώνουμε τη φωνή μας!»: Τα παραπάνω αναφέρουν σε κοινό τους ψήφισμα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετείχαν την περασμένη Δευτέρα σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. Το ψήφισμα συνυπογράφουν 4 Ομοσπονδίες, 9 κλαδικά Σωματεία, 10 τοπικές Ενώσεις και 2 Επιτροπές Αγώνα.

Στο φόντο της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε Ενέργεια, πρώτες ύλες κ.α., που στραγγαλίζουν το εισόδημα, των χρεών και της φοροληστείας που τους απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, συζήτησαν για την ανάγκη να ενταθούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Στη βάση αυτή, αποφάσισαν να οργανώσουν τριήμερο δράσης στις 3, 4 και 5 Οκτώβρη, με πολύμορφες πρωτοβουλίες σε κλάδους και συνοικίες που θα κορυφωθούν στις 5 Οκτώβρη με απογευματινό συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, οι φορείς των επαγγελματιών θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνουν εργατικά σωματεία σήμερα, Πέμπτη, στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ χτες προχώρησαν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, πορεία στο κέντρο και διαμαρτυρία σε συμβολαιογραφείο ενάντια σε πλειστηριασμό.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες προκαλούν τη νοημοσύνη μας

«Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης πρέπει και μπορεί να αποτελέσουν τους μήνες που η κυβέρνηση θα πιεστεί από τις διαμαρτυρίες μας. Μπορούν να γίνουν οι μήνες που περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι θα βγουν στον δρόμο, περισσότεροι θα διεκδικήσουν την κάλυψη των αναγκών τους», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία στη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης. Κάλεσε τους επαγγελματίες να απαντήσουν με συλλογικό και οργανωμένο αγώνα στην κυβερνητική πολιτική, στα μέτρα και τους σχεδιασμούς που πλήττουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κατήγγειλε ότι αυτές δεν αφορούν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που παλεύουν για την επιβίωση. «Οι κυβερνητικές εξαγγελίες προκαλούν τη νοημοσύνη μας», σχολίασε και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός «παρουσίασε τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων και τα μέτρα στήριξής τους που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση ως διέξοδο για την ικανοποίηση και των ίδιων των λαϊκών αναγκών.Ετσι, στο όνομα δήθεν της στήριξης της μεσαίας τάξης επανέφερε μια σειρά από μέτρα, που είτε αφορούν απευθείας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους - χρηματοδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα, πακέτα για την "πράσινη" και ψηφιακή οικονομία - είτε αφορούν μεγαλύτερες και πιο δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Τι ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ; Η μη πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος για όσους αυξήσουν το προσωπικό τους! Οι αυτοαπασχολούμενοι από τα βάρη δυσκολευόμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών μας και η κυβέρνηση μας λέει ότι αν θέλουμε να μην πληρώνουμε το άδικο χαράτσι πρέπει να προσλάβουμε υπάλληλο!», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών. «Οφειλές σε εφορία, ΦΠΑ, προμηθευτές, τράπεζες είναι στην ημερήσια διάταξη κάθε επαγγελματία. Οσους διακανονισμούς και να κάνουμε η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Τα χρέη, σε συνάρτηση με την πρωτοφανή ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, σε πρώτες ύλες, στο ρεύμα, στα καύσιμα, επιβαρύνουν την ήδη οριακή οικονομική μας κατάσταση», υπογράμμισε ο Θ. Καλαμπαλίκης. Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, όπως εξήγησε, είναι να κλονίζεται πλέον σοβαρά η κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης. Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Αρνούμαστε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, γινόμαστε τείχος προστασίας για κάθε συνάδελφο

Οσον αφορά τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, τις διοικήσεις των επιμελητηρίων, ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ υπογράμμισε ότι είναι υπόλογοι γιατί «καλλιεργούσαν κλίμα προσμονής πως κάτι θα δώσει η κυβέρνηση και στους επαγγελματίες» και παράλληλα «στο όνομα της αναμονής έβαζαν φρένο στους αγώνες».

«Ηρθε η ώρα να σκεφτούμε καλά μέχρι πού μπορεί να φτάσει η υπομονή μας. Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι έχει έρθει η ώρα να τους αφήσουμε πίσω», σημείωσε. «Τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να βοηθήσουμε περισσότερους συναδέλφους να καταλάβουν ότι χωρίς αποφασιστική ενίσχυση του συλλογικού αγώνα τίποτε καλό δεν πρόκειται να έρθει για εμάς. Ο,τι κερδίσουμε, θα το αποσπάσουμε με το σπαθί μας και με τους αγώνες μας», πρόσθεσε.

«Δεν αντέχουμε άλλο, μας ξεζούμισαν. Αρνούμαστε να μείνουμε κλεισμένοι στα μαγαζιά μας μέχρι να μας κλείσουν. Αρνούμαστε να μείνουμε θεατές, αμέτοχοι, άβουλοι και φοβισμένοι. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Στη μίζερη ζωή που μας ετοιμάζουν απαντάμε με ανυποχώρητο, μαζικό, συλλογικό αγώνα. Παλεύουμε για αξιοπρεπή δουλειά και ζωή. Δεν θα αφήσουμε κανέναν συνάδελφο χωρίς σπίτι, χωρίς ρεύμα. Τα αγωνιστικά σωματεία θα γίνουμε τείχος προστασίας για τους συναδέλφους. Στο μέλλον που μας ετοιμάζουν απαντάμε με τη συμμετοχή μας στα σωματεία, με τον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση», τόνισε. Στην κατεύθυνση αυτή, μετέφερε το κάλεσμα της ΟΒΣΑ σε κάθε συνδικαλιστή και σωματείο να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα.

Αντιδρούν στους πλειστηριασμούς και στα μέτρα - κοροϊδία

Αθήνα
Αθήνα
Κινητοποίηση έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο ενάντια σε προγραμματισμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις επαγγελματιών.

Νωρίτερα συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή και έκαναν πορεία μέχρι το συμβολαιογραφείο, στην οδό Καποδιστρίου, καταγγέλλοντας την ακρίβεια, τη φοροληστεία και τα χρέη που λεηλατούν το εισόδημά τους, αλλά και τα μέτρα - κοροϊδία που εξήγγειλε η κυβέρνηση. «Σήκωσε κεφάλι επαγγελματία, μ' αγώνα απαντάμε στης ΔΕΘ την κοροϊδία», φώναξαν καλώντας σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών μαζί με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς.

Η γυναίκα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να χάσει το σπίτι της είναι άνεργη, καθώς το εμπορικό κατάστημα που διατηρούσε στην περιοχή της Κυψέλης έβαλε «λουκέτο», ενώ η ίδια δεν κατάφερε να βρει δουλειά. Παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικές της υποχρεώσεις δεν ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ, το σπίτι της κινδυνεύει να πλειστηριαστεί. Μάλιστα, η «doValue», που «βγάζει στο σφυρί» την κατοικία ως εταιρεία «ειδικευμένη» στο «κυνήγι» των οφειλετών, έχει παράλληλα εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το ακίνητο...

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, το συμβολαιογραφικό γραφείο δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, αλλά να έρθει σε επικοινωνία με την εταιρεία «doValue» και την ίδια την ενδιαφερόμενη προκειμένου να εξετάσουν τι λύση μπορεί να βρεθεί. Τα Σωματεία και οι Ενώσεις διεκδικούν να ανασταλεί ο πλειστηριασμός και να ρυθμιστεί το χρέος με όρους που να μπορεί να εξυπηρετήσει η άνεργη.

«Δεν σταματάμε, είμαστε σε ετοιμότητα», τόνισαν οι επαγγελματίες ολοκληρώνοντας την κινητοποίηση και πρόσθεσαν πως στην περίπτωση που δεν δοθεί λύση θα προχωρήσουν σε νέα διαμαρτυρία. Στην ίδια κατεύθυνση υπογράμμισαν πως δεν θα αφήσουν κανέναν συνάδελφό τους μόνο του, αντιμέτωπο με τους πλειστηριασμούς, τις διακοπές ρεύματος, την ακρίβεια, τα χρέη.

Απέτρεψαν πλειστηριασμό στη Θεσσαλονίκη

Σε μια ακόμα παρέμβαση, τον προγραμματισμένο για χτες το πρωί πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας ενός αυτοαπασχολούμενου απέτρεψαν με την κινητοποίησή τους, στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών (μέλος της ΟΓΕ) και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Με παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο της τράπεζας, όπου οι συγκεντρωμένοι φώναζαν το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», απαίτησαν τη διακοπή της διαδικασίας του πλειστηριασμού.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπρόσωπο της τράπεζας και κάτω από την πίεσή τους διακόπηκε η διαδικασία και η τράπεζα δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε νέο διακανονισμό.

Αντίστοιχη κινητοποίηση για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας ηλικιωμένου ζευγαριού (εκ των οποίων ο ένας ΑμεΑ) πραγματοποιήθηκε έξω από κατάστημα τράπεζας και στην Καβάλα από σωματεία της πόλης.

Επίσης, στην Καστοριά σήμερα βγαίνει σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία ενός μέλους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καστοριάς, ο οποίος όπως και η σύζυγός του είναι άνεργοι και μεγαλώνουν ένα ανήλικο παιδί.

Η «Ταξική Ενότητα» στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Καστοριάς καλεί στην κινητοποίηση, σήμερα, Πέμπτη, στις 9.30 π.μ. έξω από το υποκατάστημα της Eurobank.

Διαβάστε σήμερα στην ενότητα «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»:
  • Για τη μεγάλη απεργιακή μάχη ετοιμάζονται τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού σε Αθήνα και Κέρκυρα
  • Ρεπορτάζ από τη σύσκεψη της ΟΒΣΑ μe διοικήσεις Ενώσεων και Συλλόγων ΕΒΕ
  • Εργαζόμενοι σε μεγάλους χώρους δουλειάς παλεύουν ενάντια σε απολύσεις, για δουλειά με δικαιώματα
Συγκέντρωση στον ΣΕΒ από το ΣΕΤΗΠ

Με συγκέντρωση την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5) διεκδικεί την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Το Συνδικάτο έχει ζητήσει συνάντηση με τον εργοδοτικό φορέα ενώ σχεδιάζει παραστάσεις διαμαρτυρίας, εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς με αιχμή το αίτημα για Συλλογική Σύμβαση. Παράλληλα, προετοιμάζει τη Γενική του Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, με θέμα τα επόμενα βήματα του αγώνα και την προετοιμασία απεργιακής κινητοποίησης, μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλους κλάδους.

48ωρη απεργία στο ΕΔΥΤΕ

Παράλληλα, το ΣΕΤΗΠ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην ΑΕ του Δημοσίου «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας» (ΕΔΥΤΕ), προκηρύσσοντας 48ωρη απεργία για σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, για το προσωπικό που δουλεύει σε αυτή. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο σχετικά με τις Ανώνυμες Εταιρείες Δημοσίου, το οποίο προβλέπει πετσόκομμα των μισθών και απολύσεις.

«Δεν θα δεχτούμε καμία βλαπτική μεταβολή εργασιακών όρων», τονίζει το ΣΕΤΗΠ και απαιτεί να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο, ουσιαστικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και συγκροτημένα δικαιώματα για τους εργαζομένους στο ΕΔΥΤΕ.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑ
Απεργούν αύριο για υπογραφή τοπικών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς

RIZOSPASTIS

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης. «Συνεχίζουμε τον αγώνα», τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και διεκδικεί αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Αντίστοιχα, επιχειρησιακά σωματεία δίνουν απεργιακά ραντεβού έξω από τα ξενοδοχεία και οργανώνουν τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση.

Το 2022 αναμένεται να αποτελέσει νέο έτος - ρεκόρ για τα κέρδη των επιχειρήσεων στον κλάδο του Τουρισμού. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας σημαντικά το αντίστοιχο μέγεθος του 2019 (18,2 δισ. ευρώ). Την ίδια στιγμή τα δικαιώματα των εργαζομένων συντρίβονται και οι όροι αμοιβής και δουλειάς χειροτερεύουν, κάτω από το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, την επίθεση της εργοδοσίας αλλά και τη ...χείρα βοηθείας που τους προσφέρουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές που έχουν την πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

«Στην Αθήνα, τον πυρήνα της τουριστικής κίνησης, όπου τα ξενοδοχεία και η Εστίαση λειτουργούν όλο τον χρόνο, οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι εδώ και πάνω από 10 χρόνια», σημειώνει το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής. Το 8ωρο ισοπεδώνεται, οι ώρες εργασίας αυξάνονται, οι υπερωρίες δεν αμείβονται, οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας και η απασχόληση μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων «έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά».

«Την ίδια στιγμή που ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και άλλοι εργοδοτικοί φορείς κλαίγονταν στα κανάλια γιατί δεν έβρισκαν προσωπικό να δουλεύει σε αυτές τις άθλιες συνθήκες, πετάνε στην ανεργία εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργολαβικούς, κάνοντας ταυτόχρονα απολύσεις "παλιών" εργαζομένων», καταγγέλλει. Μάλιστα, το κύμα απολύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά και εργαζόμενους με συνδικαλιστική ιδιότητα και δράση.

Κάλεσμα και στους εργαζόμενους στην Εστίαση

Στην απεργιακή συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων το Συνδικάτο καλεί και τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, στα catering, στις μεγάλες αλυσίδες Εστίασης, στη διανομή, ώστε «με ενότητα και αλληλεγγύη να δυναμώσει η διεκδίκηση για τοπικές κλαδικές Συμβάσεις με σύγχρονα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και Εστίαση».

Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία στην Εστίαση, τα παραρτήματα και τις σωματειακές επιτροπές σε συντονισμό του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με συγκροτημένα δικαιώματα, καθορισμό ειδικοτήτων και καθηκόντων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο, ένταξη των διανομέων, των μαγείρων και των σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Με αυτόν τον σκοπό οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια, 7ος όροφος).

Παρέμβαση για την πληρωμή των εργαζομένων

Στο μεταξύ, παρέμβαση σε ξενοδοχείο στα βόρεια προάστια της Αθήνας έκαναν χτες η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου και το τοπικό παράρτημα, για τα ζητήματα της καταβολής των δεδουλευμένων και των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό. Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «δούλευαν 6ήμερο χωρίς να πληρώνονται την 6η μέρα και χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες», καταγγέλλει το Συνδικάτο. Μετά την παρέμβαση η εταιρεία δεσμεύτηκε για την καταβολή των δεδουλευμένων και ήδη οι πρώτοι εργαζόμενοι πληρώθηκαν. Παράλληλα, η πρωτοβουλία οδήγησε σε νέες εγγραφές στο Συνδικάτο. «Οργανωνόμαστε στο Συνδικάτο, προετοιμάζουμε τη μαζική μας συμμετοχή στην απεργία», τονίζει στο κάλεσμά του.

Κέρκυρα: Με παρακαταθήκη τις επιτυχημένες απεργίες η νέα μάχη

Στην Κέρκυρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι η κινητοποίηση του κλαδικού Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού και των επιχειρησιακών σωματείων για την επιτυχία της αυριανής απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Αλλού με εξορμήσεις έξω από τις πύλες των ξενοδοχείων, αλλού με συγκεντρώσεις και ομιλίες μέσα σε αυτά, δίνεται μάχη να οργανωθεί η απεργία σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων.

«Απαιτούμε υπογραφή κλαδικής και τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στο εξάμηνο και στο 80% του βασικού μισθού για τους εποχιακούς, μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, όπως μείωση των τιμών με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης», τονίζει σε δήλωσή του ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου και του ΕΚ Κέρκυρας.

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας έρχεται ως κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όλου του καλοκαιριού. Από τα τέλη Ιούνη μέχρι και τον Αύγουστο οργανώθηκαν 8 επιχειρησιακές απεργίες σε μεγάλα ξενοδοχεία και ομίλους, οι οποίες κορυφώθηκαν με 24ωρη απεργία σε όλο τον κλάδο στις 18 Αυγούστου, όλες με σημαντική συμμετοχή των εργαζομένων. «Μπορούμε να πούμε ότι οι απεργίες αυτές είχαν νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφού οι περισσότερες έγιναν όχι μόνο με αφορμή κάποιο οξυμένο πρόβλημα, αλλά με βασικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ ως απάντηση στην εντατικοποίηση και στις συνέπειες της ακρίβειας», αναφέρει η Μυρσίνη Χαραλάμπους, μέλος της διοίκησης του κλαδικού σωματείου, και ξεχωρίζει τη σημαντική συμμετοχή σε καμαριέρες, κουζίνα και service.

Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι δεν πέρασε η προπαγάνδα της εργοδοσίας για φέτος, ότι η έλλειψη προσωπικού είναι αποτέλεσμα των «τεμπέληδων» που δεν θέλουν να δουλέψουν ή να κουραστούν. Εξάλλου το κλαδικό σωματείο συστηματικά αποκαλύπτει ποιος πραγματικά ωφελείται από την τουριστική ανάπτυξη. Την ώρα που οι μεγαλοξενοδόχοι του νησιού προβλέπουν εισπράξεις ρεκόρ, πάνω ακόμα και από το 2019, και ενώ ο αριθμός των τουριστών έχει διπλασιαστεί από το 2010, ο αριθμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία έχει μειωθεί κατά 1/3 και η ονομαστική αξία του μισθού τους βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του 2007, το δε επίδομα ανεργίας έχει μειωθεί το πολύ σε τρίμηνης διάρκειας. Ομως αυτή η πραγματική έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στην Κέρκυρα, που καταγραφούν 1.800 ανέργους στον κλάδο. Αυτή η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί έκανε πλήθος εργαζομένων να λένε σήμερα «ας πληρώσουν καλύτερα για να βρουν προσωπικό».

Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται αντιληπτό σε σημαντικό αριθμό εργαζομένων ότι μόνο με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα, μέσα από τα σωματεία τους, μπορούν να αποσπάσουν έστω και τα ελάχιστα, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της εξασφάλισης της καταβολής του μισθού στο προσωπικό του ξενοδοχείου «Corkyra» μέχρι να ανοίξει τέλη Ιούνη μετά την ανακαίνιση.

Από την άλλη, σταθερή είναι σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας από την πλευρά της εργοδοσίας. Δίπλα στην άρνησή της να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων, επιδιώκοντας να καλλιεργήσει την ηττοπάθεια, επιπλέον «επιβραβεύει» με διπλό μεροκάματο τους απεργοσπάστες, ενώ σε σειρά ξενοδοχείων επιδιώκει να αμβλύνει τις αντιδράσεις με μπόνους δωροεπιταγών σε σούπερ μάρκετ και για σχολικά είδη. Απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες, το σωματείο υπογραμμίζει ότι η επιτυχία της απεργίας θα σφραγίσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής και τοπικής Συλλογικής Σύμβασης το επόμενο διάστημα, με αυξήσεις στους μισθούς για όλους, επαναπρόσληψη και καθορισμό των καθηκόντων του προσωπικού.

«Στον πάγο» οι μισθοί, «στο απόσπασμα» ωράριο και δικαιώματα

Να σημειωθεί ότι στα ξενοδοχεία οι μισθοί που προβλέπονται από την ισχύουσα Σύμβαση κινούνται μεταξύ 792 και 863 ευρώ, χαμηλότεροι δηλαδή από τον κατώτατο μισθό των 886 ευρώ που υπήρχε στον κλάδο πριν από 10 χρόνια, παρότι ο εισερχόμενος τουρισμός έχει πολλαπλασιαστεί και το κόστος ζωής των εργαζομένων έχει εκτιναχθεί. Και ενώ οι μισθοί των εργαζομένων έχουν μπει «στον πάγο», η κοροϊδία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την εργοδοσία αλλά και συνδικαλιστικές δυνάμεις κρατιέται πάντα «ζεστή». Οι ξενοδόχοι και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας παρουσίαζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ως επιτυχία τις «αυξήσεις» - ψίχουλα, και την ίδια στιγμή ενσωμάτωναν στη Σύμβαση μια σειρά αρνητικές ρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δυνατότητα που δίνει η Σύμβαση στους εργοδότες να μη χορηγούν τα εβδομαδιαία ρεπό και να επιβάλλουν ασταμάτητη δουλειά, χωρίς μέρα ξεκούρασης, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου (από 1/6 έως 30/9 και από 15/12 έως 15/2), στο όνομα της αυξημένης πληρότητας και του φόρτου εργασίας.

Αντίστοιχα, οι μισθοί της Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζόμενους στην Εστίαση, που πρόσφατα κηρύχθηκε υποχρεωτική, είχαν μείνει για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού πιο πίσω και από τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ. Στην ίδια αυτή Σύμβαση, κυβέρνηση και εργοδότες, με τις πλάτες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, πρόσθεσαν την πρόβλεψη ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν σε μέρες ανάπαυσης «λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων», λαμβάνοντας «αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε μέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν», δηλαδή παίρνοντας το συνηθισμένο μεροκάματό τους...

Νέα επεισόδια στο σίριαλ της σφαγής μισθών και δικαιωμάτων και της προκλητικής κοροϊδίας των εργαζομένων πρόσθεσε μέσα στον Αύγουστο η τοπική κλαδική Σύμβαση που υπογράφηκε στη Ρόδο. Η εργοδοσία και οι συνδικαλιστές που την υπέγραψαν υποστηρίζουν ότι προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 9%. Ωστόσο, οι «αυξήσεις» που δίνει το ένα άρθρο μετατρέπονται σε μειώσεις από τις προβλέψεις που ακολουθούν, αφού η Σύμβαση υπερδιπλασιάζει το «χαράτσι» που επιβάλλουν οι εργοδότες για την παροχή στέγης και σίτισης στο προσωπικό τους.

Οι πραγματικοί μισθοί και οι όροι δουλειάς επιδεινώνονται περαιτέρω από την καθιέρωση της απλήρωτης καθημερινής υπερωρίας δύο ωρών, η οποία θα ...αντισταθμίζεται με ρεπό και μειωμένο ωράριο τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Μετατρέποντας τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη σε άρθρο της, η Σύμβαση προβλέπει πως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις «επιτρέπεται να απασχολούν τους μισθωτούς, πέραν του ανώτατου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, και μέχρι δύο επιπλέον ώρες ημερησίως, σύμφωνα με τις ανάγκες της ξενοδοχειακής επιχείρησης, χωρίς να καταβάλλουν πρόσθετη αμοιβή».

  • Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εργαζόμενους του κλάδου, για τη Γενική εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη (7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο), απευθύνει και το κλαδικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου.
Να επιστρέψει στη δουλειά του ο απολυμένος πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Το ζήτημα των συνδικαλιστικών διώξεων και της απόλυσης του Θανάση Φωτόπουλου, προέδρου του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου και Γραμματέα της Ομοσπονδίας του κλάδου, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας. Η επιχείρηση «Up Press IKE», η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των γραφικών τεχνών - εκτυπώσεων, απέλυσε αιφνιδιαστικά στις 4 Αυγούστου τον συνδικαλιστή, μετά από 13 χρόνια δουλειάς. «Η απόλυση του συνδικαλιστή, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, έγινε καθαρά λόγω της συνδικαλιστικής δράσης του εργαζόμενου στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και γενικότερα στον κλάδο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο η εργοδοσία μεθόδευσε την απόλυση υποκρύπτει και δόλο. Αφού πρώτα προχώρησε στην πώληση των μηχανών της παραγωγής σε άλλη επιχείρηση με το ίδιο αντικείμενο εργασιών, στη συνέχεια απέλυσε 7 από τους 17 εργαζόμενους, συνεχίζοντας τη λειτουργία του εμπορικού τμήματος. Ο αγοραστής επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της επιχείρησης "Ink Paper & Print ΙΚΕ", μετέφερε τη δραστηριότητά του στη Μεταμόρφωση Αττικής, στο ίδιο κτίριο όπου λειτουργούσε η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν ο συνδικαλιστής, αγόρασε μέρος των μηχανημάτων και προσέλαβε στην εταιρεία του τους απολυμένους εργαζόμενους, εκτός από τον πρόεδρο του Συνδικάτου», επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης.

«Είναι προκλητική αυτή η τακτική και στάση των εργοδοτών, που παρά τις παρεμβάσεις και προσπάθειες του Συνδικάτου όχι μόνο δεν προσπάθησαν να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες, αλλά αρνούνται με προκλητικές προφάσεις να συνεχίσει να εργάζεται ο συνδικαλιστής στην παραγωγή ή να τον μεταφέρουν σε άλλο πόστο. Και σ' αυτήν την περίπτωση αναδεικνύονται με τραγικό τρόπο οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, που με τους νόμους της δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να επιβάλλουν εργασιακή ζούγκλα και σιγή νεκροταφείου στους χώρους εργασίας. Αφήνει τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους, απαγορεύοντας ουσιαστικά την ταξική συνδικαλιστική δράση», τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να λάβουν μέτρα ώστε: Να επιστρέψει ο συνδικαλιστής στην εργασία του, με τα ίδια δικαιώματα και τον ίδιο μισθό. Να σταματήσει η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στον συγκεκριμένο χώρο. Να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα σε άλλους εργασιακούς χώρους.

ΝΑΥΠΛΙΟ
Επιτυχημένο για τρίτη συνεχόμενη φορά το Εργατικό Φεστιβάλ

Κάλεσμα κλιμάκωσης της πάλης το επόμενο διάστημα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά το Εργατικό Φεστιβάλ που διοργάνωσαν εργατικά σωματεία της Αργολίδας (Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ), στην Πρόνοια του Ναυπλίου, με κεντρικό σύνθημα: «Η ζωή μας δεν μπαίνει σε voucher και pass, οργάνωση και αγώνας για ζωή με δικαιώματα! Για αυξήσεις στους μισθούς. Για ρεύμα και καύσιμα φθηνά για τον λαό».

Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από δεκάδες εργάτες που παρευρέθηκαν για να ακούσουν, να συζητήσουν, να μάθουν, αλλά και να γλεντήσουν. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το θεατρικό σκετς «Ανθρωποι με... ανεπαρκείς πόρους», από μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων που αφορούσε το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».

Στην ομιλία του ο Τάσος Αγγέλου, μέλος της διοίκησης και πρόεδρος του Παραρτήματος Αργολίδας του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, κάλεσε σε συσπείρωση στα σωματεία και σε οργάνωση του αγώνα παντού, τονίζοντας ότι αυτή είναι η λύση για τους εργαζόμενους: «Να πυκνώσουν παντού οι εστίες αντίστασης ώστε να κλιμακώσουμε την πάλη μας με απεργιακή απάντηση. Μόνο ο δρόμος του αγώνα διασφαλίζει τα δικαιώματά μας. Γιατί χωρίς εμάς τίποτα δεν κινείται, και έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση!».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία - αφιέρωμα στο ρεμπέτικο με τον Παναγιώτη Κακούρο και την μπάντα του.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Την Κυριακή η καθιερωμένη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων

Για άλλη μια χρονιά το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου διοργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά των εργαζομένων με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ) και θα περιλαμβάνει προβολή ταινίας, ενώ θα μοιραστούν σχολικά είδη τα οποία συγκέντρωσε το Συνδικάτο από τους χώρους δουλειάς.

Για αυτή την πρωτοβουλία ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Θανάσης Φωτόπουλος, μιλάει στον «Ριζοσπάστη». Αφού μεταφέρει τις ευχές του Συνδικάτου στα παιδιά και τις οικογένειές τους, θυμίζει ότι πρόκειται για μια εκδήλωση που «έχει καθιερωθεί στον κλάδο μας εδώ και 12 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή αγκαλιάζεται πλατιά από τους ανέργους και εργαζόμενους συναδέλφους και τις οικογένειές τους».

Αναδεικνύει την πλευρά της ταξικής αλληλεγγύης, που έκφρασή της είναι και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Συνδικάτου, αφού «οι εργαζόμενοι με μεγάλη δυσκολία προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα σχολικά είδη στα παιδιά τους. Είναι και αυτός άλλωστε ένας βραχνάς για τις λαϊκές οικογένειες, μέρος των 3 δισ. ευρώ που τους κοστίζει η κατά τ' άλλα "δημόσια και δωρεάν Παιδεία"».

Τονίζει επίσης ότι «φέτος αυτή η πρωτοβουλία απόκτα ακόμη μεγαλύτερη σημασία, με την ακρίβεια να τσακίζει περαιτέρω το λαϊκό εισόδημα, τις ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς κατανάλωσης να είναι συνεχείς και με το έξοδο για τις αγορές των σχολικών να είναι ακόμη πιο μεγάλο. Επίσης, μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις τα παιδιά των συναδέλφων έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν, να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση, θέατρο σκιών ή μια παιδική ταινία, δραστηριότητες που επίσης έχουν απαγορευτικό κόστος για τη λαϊκή οικογένεια».

Το Συνδικάτο παράλληλα με την οργάνωση της εκδήλωσης καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μπουν ακόμα πιο αποφασιστικά στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις, για υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, αλλά και για να θέσουν στο επίκεντρο μια σειρά ζητήματα που αφορούν την ποιότητα και το κόστος της Εκπαίδευσης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων κατάργηση της φοροληστείας και του ΦΠΑ στα σχολικά είδη, Εκπαίδευση δωρεάν για όλα τα παιδιά, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανέγερση κατάλληλων κτιρίων, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού κ.ά.

  • Εκδήλωση για τα παιδιά οργανώνει και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του. Στο πλαίσιό της θα διατεθούν βασικά σχολικά είδη.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ»
Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργολαβικών

Συγκέντρωση χτες στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα εργολαβικοί εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Σωματειακής Επιτροπής Εργολαβικών Εργαζομένων του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Εχοντας στο πλάι τους συνδικάτα και εργαζόμενους από άλλους χώρους δουλειάς, απαίτησαν την ανάκληση των απολύσεων των τριών συναδέλφων τους, μελών της Σωματειακής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η εργολαβική εταιρεία «Active Business Services», που δραστηριοποιείται και στο εργοστάσιο της «Παπαστράτος», απέλυσε τον έναν εργαζόμενο και θεώρησε «οικειοθελή αποχώρηση» (!) την άρνηση των άλλων δύο εργαζομένων να δεχτούν την απόμακρυνσή τους από την «Παπαστράτος» προς άλλο έργο. Οι τρεις απολύσεις, τονίζει η Σωματειακή Επιτροπή, βάζουν «στο στόχαστρο το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης και της συλλογικής έκφρασης. Είναι μία πράξη εκδικητική, αφού τιμωρεί και διώκει όσους συμμετέχουν δραστήρια στη συνδικαλιστική οργάνωση στον χώρο δουλειάς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, χτες το πρωί, η εργοδοσία δεν ανέφερε κανέναν λόγο για την απόλυση του ενός εργαζόμενου, ενώ δήλωσε διατεθειμένη να επαναπροσλάβει τους άλλους δύο εργαζόμενους, με τον όρο να φύγουν από το εργοστάσιο της «Παπαστράτος»...

Στη συγκέντρωση χτες μίλησε ο Κώστας Μωραΐτης, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής, ο πρώτος που απολύθηκε από την ABS. Μεταξύ άλλων ανέδειξε ότι η εργολαβική εργασία είναι ένα όπλο που δόθηκε από όλες τις κυβερνήσεις στους εργοδότες για να μπορούν να καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις, ό,τι δηλαδή τους εμποδίζει να βγάλουν περισσότερα κέρδη. Επεσήμανε ότι για τους εργαζόμενους ο μόνος δρόμος υπεράσπισης των συμφερόντων τους είναι η οργάνωση, η ενότητα και η αλληλεγγύη, και αυτό προσπαθούν να εμποδίσουν οι εργοδότες, τη συνδικαλιστική τους δράση. Το κενό της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργολαβικών εργαζομένων, σημείωσε, ήρθε να καλύψει η συγκρότηση της Σωματειακής Επιτροπής πριν τρεις μήνες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, σχολίασε, που οι τρεις απολύσεις ήρθαν λίγο καιρό μετά. Τόνισε επίσης την ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και εργολαβικοί, να είναι μέλη του επιχειρησιακού σωματείου. Το αίτημα αυτό στηρίζει και η ΔΑΣ, όπως επεσήμανε ο Κώστας Νικολόπουλος, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου.

Εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής μίλησε ο Νίκος Μαΐλης. «Μας δίνει δύναμη και κουράγιο η συμμετοχή εργαζομένων και μελών σωματείων από άλλους χώρους δουλειάς», ανέφερε.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το επιχειρησιακό Σωματείο στον «Παπαστράτο», το Σωματείο ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, το Σωματείο Ενέργειας, το παράρτημα Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας (μέλος της ΟΓΕ) και το Σωματείο Συνταξιούχων Ελευσίνας.

  • Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει θέση για να παραμείνουν στις δουλειές τους στο εργοστάσιο του «Παπαστράτου» και οι τρεις εργαζόμενοι.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ