Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Να επιστρέψει στη δουλειά του ο απολυμένος πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Το ζήτημα των συνδικαλιστικών διώξεων και της απόλυσης του Θανάση Φωτόπουλου, προέδρου του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου και Γραμματέα της Ομοσπονδίας του κλάδου, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας. Η επιχείρηση «Up Press IKE», η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των γραφικών τεχνών - εκτυπώσεων, απέλυσε αιφνιδιαστικά στις 4 Αυγούστου τον συνδικαλιστή, μετά από 13 χρόνια δουλειάς. «Η απόλυση του συνδικαλιστή, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, έγινε καθαρά λόγω της συνδικαλιστικής δράσης του εργαζόμενου στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και γενικότερα στον κλάδο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο η εργοδοσία μεθόδευσε την απόλυση υποκρύπτει και δόλο. Αφού πρώτα προχώρησε στην πώληση των μηχανών της παραγωγής σε άλλη επιχείρηση με το ίδιο αντικείμενο εργασιών, στη συνέχεια απέλυσε 7 από τους 17 εργαζόμενους, συνεχίζοντας τη λειτουργία του εμπορικού τμήματος. Ο αγοραστής επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της επιχείρησης "Ink Paper & Print ΙΚΕ", μετέφερε τη δραστηριότητά του στη Μεταμόρφωση Αττικής, στο ίδιο κτίριο όπου λειτουργούσε η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν ο συνδικαλιστής, αγόρασε μέρος των μηχανημάτων και προσέλαβε στην εταιρεία του τους απολυμένους εργαζόμενους, εκτός από τον πρόεδρο του Συνδικάτου», επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης.

«Είναι προκλητική αυτή η τακτική και στάση των εργοδοτών, που παρά τις παρεμβάσεις και προσπάθειες του Συνδικάτου όχι μόνο δεν προσπάθησαν να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες, αλλά αρνούνται με προκλητικές προφάσεις να συνεχίσει να εργάζεται ο συνδικαλιστής στην παραγωγή ή να τον μεταφέρουν σε άλλο πόστο. Και σ' αυτήν την περίπτωση αναδεικνύονται με τραγικό τρόπο οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, που με τους νόμους της δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να επιβάλλουν εργασιακή ζούγκλα και σιγή νεκροταφείου στους χώρους εργασίας. Αφήνει τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους, απαγορεύοντας ουσιαστικά την ταξική συνδικαλιστική δράση», τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να λάβουν μέτρα ώστε: Να επιστρέψει ο συνδικαλιστής στην εργασία του, με τα ίδια δικαιώματα και τον ίδιο μισθό. Να σταματήσει η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στον συγκεκριμένο χώρο. Να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα σε άλλους εργασιακούς χώρους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ