Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΚΟΒΑΣΕΦΤΣΚΙ
Με τον χάρτη των ενεργειακών σχεδιασμών των ΗΠΑ «ανά χείρας»

Eurokinissi

Με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, συναντήθηκε χθες στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με θέμα συζήτησης τα σχέδια για μπίζνες στα Ενεργειακά και την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, την ώρα που στην περιοχή οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στον διάλογό τους μπροστά στις κάμερες, ο Ελληνας πρωθυπουργός έσπευσε να συγχαρεί την κυβέρνηση της γείτονα για το «πολύ επιτυχημένο ξεκίνημα στη μακρά διαδικασία προς την ένταξή σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια», θυμίζοντας ότι «πάντα ήμασταν υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη (ΕΕ)».

Χαρακτήρισε τη συνάντηση «ευκαιρία να συζητήσουμε τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας σε ό,τι αφορά το αυξανόμενο κόστος της Ενέργειας» και επανέλαβε πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς. Και πιστεύω ότι είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον η πραγματοποίηση επενδύσεων ελληνικών εταιρειών στη Βόρεια Μακεδονία, ώστε να συνδέσουμε τις υποδομές μας με τέτοιο τρόπο που θα οδηγήσουν στην αύξηση των ενεργειακών δεσμών μεταξύ των χωρών μας», παρουσιάζοντας τον ενεργειακό «χειμώνα» για τους λαούς ως «ευκαιρία» για επέκταση των μπίζνες ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, με την προώθηση του αμερικανικού σχεδιασμού για την «απεξάρτηση» και των Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο δε πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας υπογράμμισε πόσο «ιδιαίτερη σημασία έχει για εμάς οι στενοί δεσμοί που διατηρούμε με την Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά τον εφοδιασμό πρώτων υλών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ενεργειακές μας εγκαταστάσεις, να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης του 2023. Επίσης, να συνεχιστούν οι επιτυχημένες ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας».

Θύμισε ότι τα Σκόπια έχουν λάβει ήδη απόφαση να συμμετάσχουν «στο project για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη οι μελέτες για τη νέα γραμμή διασύνδεσης με την Ελλάδα, που θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα μου να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές. Επιπρόσθετα, οι νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της Βόρειας Μακεδονίας υποστηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από Ελληνες επενδυτές».

Σύμφωνα με το Μαξίμου, εξάλλου, στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τις «προοπτικές της πολυεπίπεδης συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα σε θέματα υποδομών, καθώς και στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και ενίσχυσης της διασύνδεσης».

«Η Ελλάδα», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, «μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή λόγω των υποδομών που αναπτύσσει στον ενεργειακό χάρτη και της θέσης της προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο και τον ηγετικό της ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Συνεχάρη ακόμα τον ομόλογό του για την πρόσφατη σύγκληση της 1ης Διακυβερνητικής Διάσκεψης μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και ΕΕ. Και επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας «με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί: Τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της Διαδικασίας Διεύρυνσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ