Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
H «βαρυχειμωνιά» της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν χωρά καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνητικούς «σωτήρες»

Για προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος αναμονής και ανοχής στην κυβερνητική πολιτική κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, με αφορμή τις περιοδείες των κυβερνητικών στελεχών στη περιοχή ενόψει της ΔΕΘ. Το κλίμα αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση, «έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης», την πραγματικότητα «της εντεινόμενης ενεργειακής και γενικότερης φτώχειας, όπου η περιοχή μας συνεχίζει να καταγράφει θλιβερές πρωτιές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στην ανεργία, στην ελαστική εργασία, στην υποβάθμιση της παρεχόμενης Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους».

Συνεχίζοντας η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης υπογραμμίζει ότι τα κλιμάκια επανέλαβαν τα όσα προβλέπει το πόρισμα της ΝΔ στην Επιτροπή «για την ανάπτυξη της Θράκης», και σχολιάζει πως όσο η ανάπτυξη παραμένει καπιταλιστική, κερδισμένοι θα είναι μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, για τα κέρδη των οποίων δίνονται βορά οι ανάγκες των πολλών. «Σε αυτήν την καπιταλιστική ανάπτυξη συγκλίνουν όλα τα αστικά κόμματα, γι' αυτό άλλωστε και τα πορίσματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά 90% copy-paste, όπως παραδέχτηκε και η κα Μπακογιάννη, πρόεδρος της Επιτροπής για τη Θράκη».

Στην ανακοίνωση σχολιάζονται επίσης οι δηλώσεις για τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της περιοχής, που στο επίκεντρο έχει την παράδοση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας στους Αμερικανούς για στρατιωτικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς, τα σχέδια για τα δίκτυα και άλλες υποδομές (Σιδηροδρομική Εγνατία και ηλεκτροκίνηση, οδική διασύνδεση Δράμας με Εγνατία, ψηφιακός μετασχηματισμός), που επίσης αφορούν τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις επείγουσες - ζωτικές ανάγκες του λαού της περιοχής.

Οσον αφορά τις εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη από τον Εβρο για την επέκταση του φράχτη, η Οργάνωση του ΚΚΕ τονίζει πως «αυτό που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι όλα όσα βιώνουν κάτοικοι, πρόσφυγες και μετανάστες είναι το αποτέλεσμα των απαράδεκτων Συμφωνιών της ΕΕ με την Τουρκία, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη μία ή στην άλλη πλευρά (...) του φράχτη, τους μετατρέπουν σε έρμαια των δουλεμπόρων και σε αντικείμενα πολιτικής εργαλειοποίησης από την τουρκική κυβέρνηση».

Επισημαίνεται ακόμα ότι κοινή συνισταμένη των δηλώσεων ήταν τα γνωστά περί μετατροπής της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απορρίπτει τις προτάσεις του ΚΚΕ για πλαφόν στις τιμές, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της φορολογίας, ειδικά μέτρα σε περιοχές όπως οι ορεινοί οικισμοί και χωριά της περιοχής, το Κάτω Νευροκόπι, ο Βόρειος Εβρος κ.λπ.

Και καταγγέλλεται η προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος εφησυχασμού για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, με χαρακτηριστικότερη τη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών ότι «η Ελλάδα δεν απειλείται», καθώς όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η περιοχή «βρίσκεται στο επίκεντρο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, με τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε "Σούδα του Βορρά", την παράδοση στρατοπέδων, πεδίων βολής και άλλων υποδομών (Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, Πετροχώρι στην Ξάνθη, λιμάνια και αεροδρόμια, σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, κλπ)». Και σχολιάζει η Οργάνωση του ΚΚΕ: «Φυσικά, οι κύριοι της κυβέρνησης κάνουν πως ...δεν ακούν ούτε βλέπουν τις ευθείες πλέον απειλές από τα αντίπαλά τους στρατόπεδα, ενώ για την τουρκική επιθετικότητα αποκρύπτουν το γεγονός ότι ο βασικός παράγοντας που την εκτρέφει είναι η στρατηγική επιδίωξη για την "πάση θυσία συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ", κάνουν πως δεν ακούν τα "βρείτε τα" που επαναλαμβάνουν μονότονα οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης καλεί τον λαό της περιοχής να απορρίψει τα «κούφια λόγια» των κυβερνητικών στελεχών, να αντιπαλέψει τη βάρβαρη πολιτική και να διεκδικήσει ανάσες ανακούφισης. «Οι αγώνες των εργαζομένων στα Πετρέλαια και Λιπάσματα Καβάλας, των αγροτών του Βόρειου Εβρου, του Παγγαίου Καβάλας και αλλού, των αυτοαπασχολούμενων που παλεύουν ενάντια στα δυσβάσταχτα χρέη, οι κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής ενάντια στην επέλαση των ΑΠΕ, στους χρυσοθήρες που ακονίζουν τα δόντια τους σε Πέραμα και Ιασμο, ο δρόμος της κοινής πάλης και του συντονισμού μπορεί να ενισχυθεί. Το ΚΚΕ θα δώσει σε αυτήν την προοπτική όλες του τις δυνάμεις», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ