Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Από την Ουκρανία έως την Ανατ. Μεσόγειο με τη ΝΑΤΟική «σημαία»

Σε ΝΑΤΟική άσκηση στην Τουρκία η φρεγάτα «Υδρα», την ώρα που κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα

AP/EMPICS

Συνεχείς είναι οι υπηρεσίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ, στην προσπάθεια των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να αναβαθμίσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, εμπλέκοντας τον λαό μας σε μια δίνη ολοένα και πιο επικίνδυνων εξελίξεων, όσο κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές κόντρες και ανταγωνισμοί σε μια εκτεταμένη ζώνη, από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατ. Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά, από τη Δευτέρα 5 μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη, το Γ' Σώμα Στρατού (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) χαρακτηρισμένο Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NATO Rapid Deployable Corps - Greece (NRDC-GR) διεξήγαγε το εξωτερικό εκπαιδευτικό μάθημα «JTS Fast and Dynamic Targeting», με συμμετέχοντες από διάφορες διοικήσεις του ΝΑΤΟ.

Στο δε 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (308 ΠΕΒ) στη Θεσσαλονίκη προχωρούν σταδιακά οι εργασίες ώστε περίπου 30 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης BMP-1 του Στρατού Ξηράς να καταστούν πλήρως λειτουργικά και κατόπιν σε αμερικανοΝΑΤΟικό σιδηροδρομικό δρομολόγιο από Αλεξανδρούπολη να φύγουν για Ουκρανία, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για συνέχιση στην παροχή στήριξης προς τον Ζελένσκι. Η τέτοια μετακίνηση μπορεί να γίνει, κατά πληροφορίες, περί τα τέλη Σεπτέμβρη, με την ελληνική κυβέρνηση να αναμένει σε αντιστάθμισμα αντίστοιχο αριθμό ΤΟΜΑ «Marder» από τη Γερμανία, στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί εδώ και μήνες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Στο μεταξύ η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» εντάχθηκε στην τουρκο-ΝΑΤΟική άσκηση DYNAMIC MARINER/MAVI BALINA 22, που ξεκίνησε από τον ναύσταθμο του Aksaz στις 11 του μήνα και θα ολοκληρωθεί στις 22 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM), η «Dynamic Mariner» είναι μια άσκηση αντιμετώπισης κρίσεων, συντονίζεται από την MARCOM και συγκεντρώνει 12 «συμμαχικά έθνη» στα ανοικτά των ακτών της Tουρκίας.

«Η φετινή εκδήλωση περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία από ποτέ άλλοτε, διευκολύνοντας την αυξημένη διαλειτουργικότητα μεταξύ των χωρών μας και ενισχύοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκία και άλλους Συμμάχους και Εταίρους για να αποτρέψουμε την επιθετικότητα και να υπερασπιστούμε τη Συμμαχία», τονίζει σε σχετικό ενημερωτικό της η MARCOM, δίνοντας επιπλέον το στοιχείο ότι η άσκηση περιλαμβάνει 50 μονάδες επιφανείας, 5 υποβρύχια, 5 εναέρια μέσα (συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και ελικοπτέρων θαλάσσιας περιπολίας), 1.500 πεζοναύτες και προσωπικό, από Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ, σε αντικείμενα όπως επιχειρήσεις επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου αντιμέτρων ναρκών κ.λπ.

Η άσκηση περιλαμβάνει επίσης τον ΝΑΤΟικό στολίσκο SNMG2 (με ναυαρχίδα το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Forrest Sherman», ναυτική δύναμη που πρωτοκλήθηκε να επιχειρεί και στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό, επί ΣΥΡΙΖΑ) όπως και τον έτερο ΝΑΤΟικό στολίσκο που επιχειρεί στη Μεσόγειο, SNMCMG2.

Η κινητοποίηση όλης αυτής της τεράστιας ναυτικής δύναμης στόχο έχει, κατά την MARCOM, «να δοκιμάσει και να αναδείξει το Ναυτικό Στοιχείο της Δύναμης Αντίδρασης (NATO's Response Force Maritime Component - NRF/M) του ΝΑΤΟ και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνάμεών του, ενισχύοντας την ευελιξία και βελτιώνοντας την ικανότητα συνεργασίας μεταξύ των συμμαχικών εθνών».

Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο ότι σε αυτό το πλαίσιο, σφυρηλάτησης της ευρωατλαντικής συνοχής στην περιοχή (όπως δείχνει και η συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας), η άσκηση διεξάγεται στην Τουρκία ενόψει και της «σκυτάλης» που θα παραλάβει η γείτονα τον Γενάρη του 2023 από τη Βρετανία, στη θέση του επικεφαλής του NRF/M.

Στο μεταξύ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχωρούσε χτες σε 53 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο (48 από UAV, συν 5 από μαχητικά), πάντα εντός «συμμαχικού» πλαισίου.

Τέλος, σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμ. Μπουρολιάς, στην παραπέρα στοίχιση της ελληνικής ΠΑ με τα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γεμάτο καλαντάρι από πρόβες πολέμου(2021-12-31 00:00:00.0)
Πρόκληση με κάλυψη ΝΑΤΟ(2019-03-21 00:00:00.0)
Ασκηση συνεκπαίδευσης στο Μεγάλο Πεύκο(2012-02-11 00:00:00.0)
Βήμα ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου(2000-10-07 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ αναθέτει το Αιγαίο στην Τουρκία(1998-09-30 00:00:00.0)
Επίδειξη δύναμης του ΝΑΤΟ(1998-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ