Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ολοι στους δρόμους, όλοι στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Στο «φουλ» η προετοιμασία για το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στη ΧΑΝΘ

Δύο μέρες έμειναν για το μεγάλο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, και τα εργατικά σωματεία με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές μεταφέρουν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και προσπαθεί να τη στριμώξει «σε voucher και pass».

Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και να εκφράσουν την απόφασή τους να παλέψουν για αυξήσεις στους μισθούς, για ρεύμα και καύσιμα φθηνά για τον λαό, για ζωή με δικαιώματα.

Αναδεικνύουν την αναγκαιότητα το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης για οργάνωση των αγώνων, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, συνολικά στην πολιτική που τους καταδικάζει σε φτώχεια - πολέμους - κρίσεις.

Τους καλούν να γυρίσουν την πλάτη σε όλες εκείνες τις δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα που καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή, να ελπίζουν σε «σωτήρες» και να παλεύουν να πάει καλά το αφεντικό μήπως και περισσέψει τίποτα και για τους ίδιους.

Να στρέψουν τα βόλια τους σε όσους μιλάνε για «ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη για όλους, συναίνεση, εργασιακή ειρήνη», και την ίδια ώρα ανοίγουν τον δρόμο για να μείνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες χωρίς θέρμανση τον χειμώνα, για να κινδυνεύουν τα σπίτια τους από τους τραπεζίτες, για να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά για την επιβίωσή τους.

Επίσης, καλούν να δυναμώσει η στήριξη στον σπουδαίο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα», κόντρα στην εργοδοσία, κόντρα στους νόμους όλων των κυβερνήσεων και στις δυνάμεις καταστολής, για την ανάκληση των απολύσεων, για υπογραφή ΣΣΕ.

Δεν περιμένουν «κάτι να γίνει», αλλά βγαίνουν μπροστά και οι υγειονομικοί

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, αλλά και η απόφαση των γιατρών να οργανώσουν την πάλη τους για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση των δομών με τις αναγκαίες υποδομές και εξοπλισμό, αναδείχθηκαν μέσα από την περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, με επικεφαλής την πρόεδρό της, Αφροδίτη Ρέτζιου, σε Πέλλα, Ημαθία και Κοζάνη.

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ κάλεσαν τους γιατρούς να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10/9, και να προετοιμαστούν για απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση και προωθεί την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Στη διάρκεια της περιοδείας, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις αντίστοιχες Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών, συνελεύσεις με τη συμμετοχή των γιατρών των νοσοκομείων, κ.ά.

Σκοπός ήταν να αναδειχθούν τα οξυμένα προβλήματα και κυρίως να ανοίξει η συζήτηση για την οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών, που αφορούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων σε όλα τα επίπεδα (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), ενίσχυση και εκσυγχρονισμό υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Οπως αναδείχθηκε, η πανδημία και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση έχουν αφήσει ένα τραγικό αποτύπωμα στο σύνολο των δομών, καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι χειρότερη από πριν και διαρκώς τα κενά σε προσωπικό αυξάνονται, κλινικές κλείνουν ή υπολειτουργούν, τα Κέντρα Υγείας έχουν αποδεκατιστεί από προσωπικό για να καλυφθούν ανάγκες των νοσοκομείων και τα Περιφερειακά Ιατρεία, για τον ίδιο λόγο, ουσιαστικά έχουν κηρύξει παύση λειτουργίας. Στις συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού έρχονται να προστεθούν οι παραιτήσεις που αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της απίστευτης εντατικοποίησης της δουλειάς (υπερεφημέρευση με 10 και 15 εφημερίες τον μήνα) και φυσικά των μετακινήσεων γιατρών από δομή σε δομή και από νομό σε νομό για την πρόσκαιρη κάλυψη αναγκών, που όμως δεν είναι προσωρινές αλλά χρόνιες.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, εκφράστηκε η διάθεση των υγειονομικών να μην περιμένουν πλέον «κάτι να γίνει» αλλά να βγουν οι ίδιοι μπροστά και να διεκδικήσουν, σε συντονισμό και κοινή πάλη με τους ασθενείς, τον λαό και τους φορείς του.

Η εικόνα που αποκαλύφθηκε, είναι ενδεικτική της διάλυσης που προωθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.

Στο Νοσοκομείο Νάουσας δεν λειτουργούν η Οφθαλμολογική, η ΩΡΛ και η Γυναικολογική κλινική.

Στο Νοσοκομείο Βέροιας έχει αυξηθεί η αναμονή και έχει μειωθεί ο αριθμός των τακτικών χειρουργείων που γίνονται. Π.χ. τακτικό ορθοπαιδικό χειρουργείο δεν έχει προγραμματιστεί εδώ και δύο χρόνια. Στην ΩΡΛ κλινική, μειώθηκαν οι μέρες των χειρουργείων από 8 σε μόλις 1 τον μήνα. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι με κλειστή την ΩΡΛ στο Νοσοκομείο Νάουσας και αποδεκατισμένη την κλινική ΩΡΛ στο Νοσοκομείο Βέροιας, τα περιστατικά των ΩΡΛ ασθενών στον νομό Ημαθίας σπρώχνονται στις ιδιωτικές δομές ή σε δημόσιες δομές άλλων νομών, αν και όποτε βρεθεί διαθέσιμο χειρουργείο.

Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών απειλείται με αναστολή η λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος. Εχουν παραιτηθεί δύο ογκολόγοι, έμεινε μία, η οποία το επόμενο διάστημα λόγω άδειας κυήσεως πιθανόν να μην μπορεί να εργάζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ογκολογικών επισκέψεων να έχει μειωθεί κατά 90%, αφού από 1.000 που πραγματοποιούνταν το προηγούμενο διάστημα μειώθηκαν στις 400 και τώρα στις 100. Στο Χειρουργικό τμήμα από τις 5 αίθουσες λειτουργούν μόλις 2, με αποτέλεσμα τεράστιες αναμονές για τους ασθενείς.

Στο Νοσοκομείο Κοζάνης η Παιδιατρική κλινική λειτουργεί χωρίς επιστημονικά υπεύθυνο και χωρίς διευθυντή. Ενώ προβλέπονται 5 οργανικές θέσεις, οι 4 παραμένουν κενές και η κλινική λειτουργεί με μία μόνιμη παιδίατρο και έναν επικουρικό. Στη ΜΕΘ, υπάρχουν 4 κενές οργανικές θέσεις και στα δύο χρόνια της πανδημίας προκηρύχθηκαν μόνο δύο θέσεις μόνιμων γιατρών.

Δραματική σε όλα τα νοσοκομεία είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων και ακτινολόγων. Ενδεικτικά, το Νοσοκομείο Γρεβενών για 12 μέρες έμεινε να εφημερεύει χωρίς ακτινολόγο και για 10 μέρες χωρίς αναισθησιολόγο. Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών υπάρχουν 3 ακτινολόγοι και ο ένας κάνει 13 εφημερίες τον μήνα.

Σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία λειτουργεί μόλις μία μονάδα επεμβατικής καρδιολογίας, στο Νοσοκομείο Βέροιας. Ετσι, ασθενείς που έπαθαν έμφραγμα και χρειάζεται να υποβληθούν σε επέμβαση για μπαλονάκι, στερούνται μια κατάκτηση της επιστήμης και της τεχνολογίας που μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές.

Τραγικό είναι επίσης το γεγονός ότι σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία υπάρχει μόνο ένας γιατρός αιματολόγος για ογκολογικά περιστατικά (λευχαιμία κ.λπ.) σε δημόσιο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Την ίδια ώρα οι μαζικές προσλήψεις που διαφημίζει η κυβέρνηση, αποτελούν μια τρύπα στο νερό. Αφού οι θέσεις που εγκρίθηκαν και προκηρύχθηκαν ήταν πολύ λιγότερες από όσες είχαν ζητηθεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και οι οποίες ήταν υποπολλαπλάσιες των οργανικών κενών. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Βέροιας, όπου προβλέπονται 82 γιατροί, υπηρετούν 55, με τις 27 θέσεις να παραμένουν κενές και τελικά προκηρύχθηκαν μόλις 7 - 8 θέσεις.

Πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών σήμερα και αύριο

Μπροστά στο συλλαλητήριο συνεχίζεται το πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά νομού Θεσσαλονίκης προγραμματίζει περιοδείες με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννη Τασιούλα, σήμερα Πέμπτη 8/9 στα έργα του μετρό (σκάμμα Βενιζέλου, αμαξοστάσιο) και αύριο Παρασκευή 9/9 σε κατασκευαστικά έργα της περιοχής (στο εργοτάξιο στο διαβαλκανικό και στο εργοτάξιο στη Βίλκα).

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει περιοδείες με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιώτα Ταβουλάρη, σήμερα Πέμπτη στις φαρμακαποθήκες ΣΕΛΦΑΡ, «Vassilakos», «Αλτσεχ» και αύριο Παρασκευή σε «Liafarm», «Vitafarm» και «ΣΥΦΑ».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσει στους δήμους Χαλκηδόνας, Θέρμης, Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Ευόσμου.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας θα περιοδεύσει σε «Consortis», Ομιλο Σαμαρά, EDIL.

Οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθημερινά πραγματοποιούν περιοδείες σε γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ημερήσια και νυχτερινά, όλων των δήμων.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής σήμερα, Πέμπτη 8/9, στις 7 μ.μ., οργανώνει πικετοφορία στην Ανω Τούμπα.

Το Σωματείο Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδος σήμερα θα περιοδεύσει σε ISOMAT και «Agrohellas».

Το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα θα περιοδεύσει σε «Maxi», «Smurfit», «Kappa» και αύριο Παρασκευή σε «Nova Packaging», «Unipak hellas», «North Ds Smith» και ΜΕΛ.

Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας σήμερα θα περιοδεύσει στη Σκύδρα στη βιομηχανία κομπόστας ΚΡΟΝΟΣ, στα Γιαννιτσά στην ΑΛΤΕΡΑ και στον ΠΑΥΛΙΔΗ.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης σήμερα θα περιοδεύσει στο «Cosmos» και αύριο Παρασκευή στις 10.30 π.μ., θα προχωρήσει σε μαζική προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου στα καταστήματα της οδού Τσιμισκή.

Η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης σήμερα θα περιοδεύσει σε λογιστικά γραφεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο 10/9, θα συμμετάσχει στην πανελλαδική σύσκεψη των εργαζομένων στην «Deloitte», που θα γίνει στις 12 μ., στο ΕΚΘ.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης σήμερα προγραμματίζει εξορμήσεις στο ΚΔΑΥ Κωνσταντινίδη στη Θέρμη και το απόγευμα θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με εργαζόμενους από εταιρείες logistics.

Στις Σέρρες, σωματεία και φορείς σήμερα μεταφέρουν το κάλεσμα σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, στην αγορά της πόλης και σε επισιτιστικά καταστήματα.

Αύριο, Παρασκευή, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στο Νοσοκομείο Σερρών και το Σωματείο Εργαζομένων μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ