«Λιγότερο αισιόδοξος» όσον αφορά την ταχεία ολοκλήρωση των παζαριών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν γύρω από τη «διάσωση» της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δήλωσε προχθές το βράδυ ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα αρχικά αιτήματα που έλαβα ήταν λογικά εκ μέρους των δύο πλευρών και ελήφθησαν υπόψη, χωρίς να τροποποιηθεί θεμελιωδώς το κείμενο» της πρότασης συμφωνίας που κατέθεσε η ΕΕ και την οποία χαρακτήρισε «επιμελώς ισορροπημένη».
Ωστόσο, συνέχισε, οι τελευταίες προτάσεις (από ΗΠΑ και Ιράν) «δεν συγκλίνουν, αποκλίνουν» και «οι προτάσεις δεν προσεγγίζουν η μία την άλλη (...) το αντίθετο». «Ολη η διαδικασία κινδυνεύει» να καταρρεύσει, επεσήμανε.
Στο μεταξύ, την έντονη αντίθεση του Ισραήλ στην προοπτική μιας νέας διεθνούς Συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως αυτή που είχε υπογραφεί το 2015 (από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ΕΕ, τη Γερμανία και το Ιράν) επανέφερε χθες ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ, κατά την ομιλία που εκφώνησε στο γερμανικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία.
Ο Χέρτζογκ έκανε λόγο για «σκοτεινές δυνάμεις του μίσους υπό την ηγεσία του Ιράν», που όπως είπε συνιστούν απειλή για το Ισραήλ και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Παραλληλίζοντας μάλιστα με τη στάση της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να σταθεί και σε αυτήν την περίπτωση «στη σωστή μεριά της Ιστορίας».
Χαρακτήρισε «αδιανόητη» την «κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από χώρα - μέλος του ΟΗΕ η οποία ζητά καθημερινά την εκμηδένιση μίας άλλης χώρας - μέλους του ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι το Ιράν «απειλεί το Ισραήλ και αρνείται το Ολοκαύτωμα».
Ο Ισραηλινός Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις «Συμφωνίες του Αβραάμ» για την «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, υποστηρίζοντας ότι εγκαινίασαν μια εποχή ανάπτυξης «σχέσεων ευημερίας στη Μέση Ανατολή». Την ώρα δε που κλιμακώνεται η ισραηλινή κατοχική βία, ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ επιθυμεί «ειρήνη με τους Παλαιστίνιους», ενώ τους κατηγόρησε ότι φέρουν την ευθύνη για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που πρέπει να τη σταματήσουν αμέσως».
Ο Χέρτζογκ είναι στη Γερμανία από την Κυριακή, με αφορμή την 50ή επέτειο από την αιματηρή επίθεση της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» στο Ολυμπιακό Χωριό κατά τους Αγώνες του Μονάχου το 1972, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11 Ισραηλινών αθλητών και αξιωματούχων. Οι γερμανικές αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων αποφασίστηκαν μόλις την περασμένη βδομάδα και ανέρχονται συνολικά σε 28 εκατ. ευρώ.
Απειλητικό μήνυμα προς το Ιράν έστειλε χτες το απόγευμα και ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γ. Λαπίντ. Μπροστά από ένα μαχητικό F-35, κάλεσε το Ιράν «να μη δοκιμάσει την υπομονή του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι αν συνεχίσει να συνιστά απειλή «τότε θα ανακαλύψει το μακρύ χέρι του Ισραήλ και τις ικανότητές του».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με φόντο τα σύνθετα παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκε νέο συμβάν μεταξύ αμερικανικών και ιρανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, το ιρανικό Ναυτικό κατάσχεσε δύο αμερικανικά θαλάσσια μη επανδρωμένα σκάφη στην περιοχή, προτού τα αφήσει να φύγουν. Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που υποστηρίζει ότι προέρχονταν από το κατάστρωμα του αντιτορπιλικού «Jamaran» του ιρανικού Ναυτικού, όπου ναύτες εξέταζαν απ' ό,τι φάνηκε δύο «Saildrone Explorer». Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το ιρανικό Ναυτικό βρήκε και την περασμένη Πέμπτη «πολλά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά σκάφη εγκαταλελειμμένα στις διεθνείς θαλάσσιες διαδρομές».
Αργότερα ο Αμερικανός διοικητής Τ. Χόκινς, εκπρόσωπος του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, επιβεβαίωσε το περιστατικό στο πρακτορείο «Associated Press», αποφεύγοντας όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό τις τελευταίες μέρες. Στο προηγούμενο συμβάν είχαν εμπλακεί οι «Φρουροί της Επανάστασης» και σημειώθηκε στον Περσικό Κόλπο.
Προχθές, στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι την Κυριακή έγιναν πτήσεις ενός ζεύγους αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου Β-52 πάνω από περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Αραβικής Χερσονήσου και της Αραβικής Θάλασσας. Ο Αμερικανός υποπτέραρχος Αλ. Γκρίνκιγουιτς δήλωσε ότι αποστολές όπως αυτή «δείχνουν την ικανότητά μας να συνδυάσουμε δυνάμεις αποτροπής και, αν καταστεί απαραίτητο, να νικήσουμε τους αντιπάλους μας».