Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυρώσεις

Με κυρώσεις και ...πέναλτι ετοιμάζεται η κυβέρνηση να εκβιάσει τον στόχο για μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας κατά 10% το 2022 συγκριτικά με το 2019. Ανάμεσα στα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι είναι και το «πάγωμα» των - έτσι κι αλλιώς ελάχιστων - προσλήψεων στους δημόσιους φορείς που δεν θα επιδεικνύουν «ζήλο» για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων. Στο ζύγι δηλαδή μπαίνουν ξανά τα εργατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ανάγκες, αφού με μοχλό πίεσης την τραγική κατάσταση στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, τις ελλείψεις και την εντατικοποίηση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιορίσουν «πολυτέλειες» όπως θέρμανση, κλιματισμός, ζεστό νερό κ.λπ. Το επόμενο βήμα ίσως είναι να μη στέλνονται δάσκαλοι και βιβλία στα σχολεία που δεν πιάνουν τους ενεργειακούς στόχους. Από την άλλη, βέβαια, κανένα άγχος για τους βιομηχάνους των ενεργοβόρων βιομηχανιών, που η κυβέρνηση τους ζήτησε να καταθέσουν σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης, με «τυράκι» τα γνωστά κίνητρα των ενισχύσεων και των παροχών από το ταμείο της «πράσινης» ανάπτυξης.

Κατά συρροή

«Αυξήσεις στις συντάξεις» μοίραζε ξανά χτες ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή. Μάλιστα, έκανε λόγο όχι για μία αλλά για τρεις ταυτόχρονες αυξήσεις (!) από την αρχή του νέου έτους, αθροίζοντας την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και την 4η δόση του επανυπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιούχους είχαν πάνω από 30 χρόνια Ασφάλισης. Η κυβερνητική προπαγάνδα έχει ...πτυχίο στη διαστρέβλωση. Από πότε η κατάργηση ενός άδικου και απαράδεκτου χαρατσιού, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβλήθηκε για χρόνια στους συνταξιούχους, θεωρείται «αύξηση των συντάξεων»; Από πότε ο λεγόμενος «επανυπολογισμός» με τους νέους συντελεστές του νόμου Βρούτση, που επιστρέφει μόνο ψίχουλα από τις τεράστιες περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου και αυτά σε δόσεις, εμφανίζεται ως «αύξηση»; Τέλος, όπως είναι γνωστό, η αύξηση που συζητά η κυβέρνηση για το νέο έτος κινείται στο 6% έως 6,5% και θα αφορά μόνο όσους συνταξιούχους δεν έχουν «προσωπική διαφορά» (ή αυτή καλύπτεται από το ποσοστό της αύξησης). Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις αυτές έχουν ήδη εξαερωθεί από τις τεράστιες ανατιμήσεις, που κινούνται σε διψήφια νούμερα. Και αυτό χωρίς να υπολογίζουμε ότι επί 11 χρόνια, με τους νόμους της σημερινής κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, οι συντάξεις παραμένουν «παγωμένες» σε άθλια επίπεδα, λεηλατώντας «κατά συρροή» το εισόδημα των συνταξιούχων.

Πονταρίσματα

Δεν έχεις να πληρώσεις τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος; Τράβα στον «Τροχό της Τύχης»! Αυτή η τραγική πραγματικότητα αποτυπώνεται στα «έπαθλα» που δίνει το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι στη Μ. Βρετανία. Ο «τυχερός» λοιπόν μπορεί να κερδίσει την εξόφληση λογαριασμών Ενέργειας, αν η βελόνα του «Τροχού» κάτσει στο «energy bills»! Η κλήρωση που θυμίζει ένα πιο γενναιόδωρο «pass», με χορηγό μια τηλεοπτική παραγωγή, είναι κι αυτή πλευρά της «ατομικής ευθύνης» για να τα βγάλει πέρα μόνος του ο λαός, μέσα στο ναρκοπέδιο της «απελευθερωμένης Ενέργειας». Αναμένουμε με αγωνία τα επόμενα «έπαθλα» σε τηλεοπτικά παιχνίδια. Μια καλή ιδέα θα ήταν π.χ. το ...«ψωμί του μήνα», ολοκληρώνοντας το πανόραμα της σύγχρονης αθλιότητας, με «πονταρίσματα» στην ανασφάλεια, στον φόβο και τη φτώχεια που αναπαράγει ο καπιταλισμός.

Pass-ατέμπος...

Στα διάφορα voucher και pass η κυβέρνηση προσθέτει ένα ακόμα, το «food pass». Πρόκειται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, για μια εφάπαξ «επιταγή ακρίβειας», ύψους 300 ευρώ, για αγορές στα σούπερ μάρκετ. Ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα όμως προορίζονται για μερικά μόνο από τα εκατομμύρια νοικοκυριά που υποφέρουν από την ακρίβεια, την ώρα που ένα στα δύο έχει ρίξει «στο πάτωμα» τις δαπάνες για αγορά βασικών αγαθών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τον Ιούλη, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το καλάθι των νοικοκυριών κόστισε 224 ευρώ, 53 ευρώ ακριβότερα από τον Ιούλη του 2021 (171 ευρώ), με υπολογισμούς που δεν παίρνουν βέβαια υπόψη τις πραγματικές ανάγκες αλλά ένα «μίνιμουμ» επίπεδο διαβίωσης. Η ανηφόρα στις τιμές συνεχίζεται, με νέο κύμα ανατιμήσεων μέχρι και 20%. Αυτό σημαίνει ότι το «food pass» της κυβέρνησης δεν φτάνει ούτε για τα ψώνια ενός μήνα! Για τους υπόλοιπους 11, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετάει ένα άλλο «pass» για να «τη βγάλουν» τα λαϊκά νοικοκυριά: Να παρέχει άφθονο ...pass-ατέμπο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1812 Στη μάχη του Μποροντίνο, ο ρωσικός στρατός υπό την ηγεσία του στρατηγού Κουτούζοφ ηττάται από τον Ναπολέοντα.

1821 Δημιουργείται η Μεγάλη Κολομβία (που απαρτιζόταν από τη σημερινή Κολομβία, τον Παναμά, τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, τμήμα του Περού και της Βραζιλίας), με Πρόεδρο τον ηγέτη του αγώνα της Λατινικής Αμερικής για ανεξαρτησία από τους Ισπανούς Σιμόν Μπολιβάρ.

1822 H Βραζιλία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη από την Πορτογαλία.

1833 Οι επαναστάτες οπλαρχηγοί του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτρης Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται από τις οθωνικές αρχές με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1882 Γεννιέται ο μουσουργός και αρχιμουσικός Θεόφραστος Σακελλαρίδης, από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Οπερέτας.

1909 Γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου), βραβευμένος με Οσκαρ καλύτερου σκηνοθέτη δύο φορές (το 1948 και το 1955).

1930 Πάνω από 4.000 φτωχοί αγρότες της περιοχής Θεσσαλονίκης συγκροτούν συλλαλητήρια στην πόλη με συνθήματα «Θέλουμε ψωμί», «Πεινάμε», «Κάτω η κυβέρνηση».

1941 Στις 7-9 Σεπτέμβρη οι αντάρτες της ομάδας «Οδυσσέας Ανδρούτσος» αφοπλίζουν τους σταθμούς της Χωροφυλακής Μαυροθάλασσας, Νέας Ευκαρπίας και Δάφνης της επαρχίας Νιγρίτας.

1942 Αρχίζουν μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας για την επιβίωση, οι οποίες διήρκεσαν έως τις 14 του Σεπτέμβρη. Τα θύματα της πείνας τον χειμώνα του 1941-1942 έφτασαν τις 260 χιλιάδες νεκρούς. Μα θα ήταν ασφαλώς πολύ περισσότερα, αν ο ελληνικός λαός δεν ξεσηκωνόταν, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, σε σκληρούς αλλά μαχητικούς και αποφασιστικούς αγώνες για την επιβίωση.

1943 Ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Στρόοπ κηρύσσει με διαταγή του - και επίσημα πια - τον διωγμό των Εβραίων στην Ελλάδα. Το ΕΑΜ κινητοποιεί τις οργανώσεις του και φυγαδεύει πολλούς Εβραίους στις ελεύθερες περιοχές.

1944 Ο απελευθερωτής Κόκκινος Στρατός περνά τα σύνορα της Βουλγαρίας.

1944 Η έδρα της ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου μεταφέρεται στην Καζέρτα της Ιταλίας.

1947 Σχηματίζεται κυβέρνηση Φιλελευθέρων και Λαϊκών με πρωθυπουργό τον Θ. Σοφούλη και αντιπρόεδρο τον Κ. Τσαλδάρη.

1952 Η Ενιαία Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας (ΕΔΝΕ-νεολαία της ΕΔΑ) διαλύεται με απόφαση της Επιτροπής Ασφαλείας και ύστερα από εισαγγελική εισήγηση.

1960 Πεθαίνει ο παλαίμαχος Γερμανός κομμουνιστής Βίλχελμ Πικ, πρώην μέλος του Προεδρείου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και πρώτος Πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

1965 «Αγνωστοι» ανατινάζουν τη λέσχη των Λαμπράκηδων στο Μυλοχώρι. Μία βδομάδα πριν, στο Συμβούλιο του Στέμματος, συζητήθηκε η διάλυση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

1999 Σεισμός 5,9 Ρίχτερ, λίγο πριν από τις 3 μ.μ., συγκλονίζει το Λεκανοπέδιο. Μέσα σε δευτερόλεπτα δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν, χιλιάδες άλλα υπέστησαν ζημιές, ενώ 143 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου, στα ερείπια των κτιρίων που δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ